Следвайте "Буднаера" в Телеграм

VOA NEWS

Да отслабнем като мислим за храна?

Съгласно ново изследване представата за процеса на хранене може да ни накара да се чувстваме по-малко склонни да ядем. Откритието може да доведе до по-здравословни диети и по-добро лечение на зависимости…


Какво се случва, когато свикнем с нещо? Учените казват, че привикваме. Да си представим, че се разхождаме в ярко осветена стая. След няколко минути осветлението изглежда нормално. Изследователят Кари Моруедж от Университета „Карнеги-Мелън“ използва пример с храна.

„Когато изядете първата бисквитка, ще имате много по-силно желание и по-силна физиологична реакция към тази бисквита, отколкото когато ядете петата или десетата“, казва той.

Но какво става, ако вместо да изяждаме тези 5 или 10 бисквити, само си представим, че ги изяждаме. Ще привикнем ли и ще изгубим ли интерес? Или цялото това мислено „ядене“ само стимулира апетита?

За да разбере това, Моруедж и колегите му правят няколко експеримента, карайки хора да си представят, че консумират различни количества шоколад. А за контрол някои били помолени да си представят само че местят храната наоколо. След това им предложили истински шоколади.

„Установихме, че участниците, които си бяха представили, че изяждат 30 шоколадови бонбона, изядоха по-малко истински бонбони от тези, които си бяха представили, че изяждат три“, каза той. „Дали другите участници са си представяли, че местят шоколад или извършват други несвързани действия, всъщност не оказа влияние на изяденото от тях количество.“

В случай че не обичаме шоколад, изследователите са направили подобни експерименти с кашкавал и са получили подобни резултати. Само мисълта за храната не оказва влияние върху желанието. Но мисленето за изяждането й го прави.

Това привикване се случва много бързо – по-бързо от обратната връзка, която получаваме от храносмилателната система, казваща ни да спрем, когато сме се нахранили.

Моруедж посочва, че това не е само изследователско откритие. То може да има реално, практично приложение.

„Привикването става толкова бързо, че може да се използва, за да помогне на хората да регулират приема на храна и вероятно да помогне на нас да развием поведенческа намеса, за да намалим приема на нездравословни храни, с които започваме да се храним, и да ни помогне да намалим ненаситния си апетит за тези храни, така че да можем да избираме по-здравословни храни предварително.“

И това не е ограничено само до храната. Психологът Кари Моруедж твърди, че същият подход може да помогне на хората да намалят приема на цигари, алкохол или наркотици.

Моруедж описва експериментите си и резултатите от тях в списание „Science“.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!