Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Jack Phillips, Epoch Times

Най-лютите чушки в света растат в лют студ

Най-лютите червени чушки на земята са Нага Вайпър (Naga Viper), сорт чушки, отглеждани в оранжерия, оградена от сняг и вледеняващ студ, които израстват подобни на отглежданите в Индия и Мексико, според Fox News.

Земеделски производител на люти чушки от северозападна Англия е успял да кръстоса три от най-лютите сортове чушки, за да създаде Нага Вайпър, според доклада, цитиран от Световните рекорди на Гинес.

"Болезнено е да се ядат. Сковават езика, след това изгарят по целия път надолу. Това може да продължи един час и вие просто не искате да говорите с никого или да правите каквото и да било. Но ви карат да се чувствате страхотно," каза Джералд Фаулър за Fox News.

Нага Вайпър (Naga Viper)
Най-лютите червени чушки на земята, Нага Вайпър (Naga Viper), са хиляди пъти по-люти от лютите чушки (на снимката). (Photos.com)

Червената люта чушка отмерва 1,359,000 по скалата на Сковил (Scoville), която отчита нивото на капсаицин – алкалоид, който е отговорен за сковаването и усещането за парене в чушките. За сравнение, следващата по ред най-люта чушка — Bhut jolokia — достига до около 300,000, а полицейският лютив спрей се нарежда на около 5,000,000 по скалата.

Пиперът джалапено варира между 2,500 и 3,000 по тази скала.

По ирония на съдбата, новият сорт Нага Вайпър расте в студено време и е "достатъчно лют, за да обели боя", каза Фаулър за Metro.

“Нашият сорт Naga Viper е тестван като най-лютият червен пипер в света, въпреки че все още сме в процес на гарантиране, че това, което имаме, ще бъде най-лютото” – заяви той в своя интернет сайт http://www.chileseeds.co.uk/chilli_sauces.htm. – ”Според Warwick HRI, които са с утвърдено име в тестването на чили нивата, това е най-лютият червен пипер, който те някога са тествали с помощта на Протокола за изпитване на изсушен червен пипер според Световния стандарт.”

На неговия уебсайт всеки може да си поръча чили сос, който съдържа ”почти един милион горещи частици Сковил.”

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!