Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Геновева Червенакова, Марина Чертова, vsekiden.com

Родната ни дипломация тръгнала от ДС

От Москва през Ватикана до Пном Пен все посланици-агенти

Комисията по досиетата огласи с днешно свое решение досиетата на 462 настоящи и бивши посланици, генерални консули и заместник-шефове на дипломатически мисии на България. В документа се посочват 191 сътрудници на бившата Държавна сигурност и на разузнавателните служби на Българската народна армия.

От проверените 462 лица, трима не подлежат на проверка по силата на чл. 26, ал. 4 от закона. Представеният от Комисията списък по-скоро повдига въпроса кой от настоящите дипломатически представители на България по света не е бил сътрудник на ДС.

Сред действащите посланици, които са били агенти, са тези в Сараево и Атина Андрей Трънски и Андрей Караславов. Преди да замине за Гърция Караславов е началник на кабинета на президента Георги Първанов. Към тях се присъединява и дипломатическият ни представител в Зимбабве – Атанас Будев, който преди това оглавяваше мисията в Буенос Айрес.

Сред агентите на ДС е и Атанас Младенов с псевдоним Вихър, който е извънреден и пълномощен посланик на Република България в Италианската Република, акредитиран и в Малта, и Република Сан Марино. Под имената Аспарух и Добромир пък е сътрудничил на службите настоящият ни посланик в Косово (преди това в Албания) – Боби Бобев. Предшественикът на Бобев в Прищина, който в момента оглавява мисията в Анкара – Красимир Тулечки, също е сътрудничел на службите.

Сътрудник на ДС е посланикът ни в Румъния от 2009 г. насам Валентин Радомирски, който преди това е външнополитически съветник на Сергей Станишев. Към почти безкрайния списък могат да бъдат добавени посланиците в Пекин – Георги Пейчинов, в Хага – Златин Тръпков, в Кайро – Иван Гайтанджиев, в Пном Пен – Иван Петков, във Вилнюс – Иван Данчев, в Лисабон – Иван Иванов, в Мадрид – Иван Христов, в Берлин – Иво Петров, в Каракас – Венцислав Иванов, постоянният представител на България към ООН в Женева – Ганчо Ганев, в Кувейт – Илко Шивачев, в Албания – Теодор Русинов, в Армения – Тодор Стайков.

Компания им правят дипломатическите ни представители в Монголия – Краснодар Колев, в Япония – Любомир Тодоров, в Словакия – Начко Пехливанов, в Катар – Николай Иванов, в Естония – Петьо Петев, в Москва – Пламен Грозданов, постоянният ни представител в Ню Йорк – Райко Райчев, в Южна Африка – Станимир Съботиновски.

Сътрудник на службите е бил и посланикът ни в Лондон, който беше зам.-министър на външните работи в правителството на тройната коалиция – Любомир Кючюков. Агентурно минало има и бившият говорител на МВнР Драговест Горанов с псевдоним Гошо.

Агенти са и генералните ни консули в Чикаго, Одрин и Истанбул – Валентин Дончев, Вълчо Марков и Евгени Генев, както и временно управляващият генералното ни консулство в Битоля – Илиян Караманов. Александър Савов, бивш посланик в Сеул, който сега е национален представител на България в ЮНЕСКО, също фигурира в списъка. През 1984 г. Савов е назначен за разузнавач и изпратен на 10 месечна школа в КГБ-СССР.

Явно по традиция България изпраща сътрудници на ДС във Ватикана. Агенти са и предишният, и настоящият посланик – Валентин Божилов и Никола Калудов.

В публикувания от Комисията по досиетата списък с агентите сред дипломатите се появяват и интересни лица от старите ленти, повечето от които не са изненада. Сред тях са Петър Междуречки – бивш кмет на София и последният ни посланик в ГДР и първи във ФРГ. Там е бившият ни посланик в Португалия Альоша Неделчев, чиято секретарка в началото на дипломатическата си кариера е била добилата по-късно скандална слава Лила Георгиева – понастоящем консул в Чикаго.

Бившият ни посланик в Кувейт Ангел Манчев е секретен сътрудник Тенев. Сред агентите не липсват и представители на академичните среди. Освен Боби Бобев, който е научен сътрудник в Института по балканистика, под скромния псевдоним Николов агент е бил и проф. Богдан Богданов, който беше посланик в Атина от 1991 до 1993 г. Агент Симеонов пък е проф. Стоян Дечев – бивш вицепрезидент на "Мултигруп", бивш посланик в Хелзинки и настоящ ректор на Специализирано висше училище по библиотекознание и информационни технологии.

Сътрудник на ДС е бил и Атанас Самсарев – бивш посланик в Сирия, съветник на бившия премиер Жан Виденов. Той беше уличен като един от участниците в "петролната афера" в Ирак. Самсарев е съдружник с друг експосланик (в Либия) Венцислав Кънев.

Още през лятото Министерство на външните работи обяви, че готви промяна в Закона за дипломатическата служба, който би трябвало да бъде внесен в Народното събрание всеки момент. През юни на въпрос дали готвените промените ще включват и изискването дипломатите да нямат минало в специалните служби на комунистическия режим, говорителят на МВнР Весела Чернева посочи, че това е въпрос, който е в компетенциите на парламента. "Ние можем в рамките на това законодателство, с което работим, да променяме механизми, но за да променим философията трябва инициативата на Народното събрание", подчерта тя.

Законът за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия бе приет през декември 2006 г. Законът обаче няма лустрационен характер, а смисълът на неговото приложение е морален. [...]

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!