Следвайте "Буднаера" в Телеграм

vsekiden.com

Бедствено положение в Костинброд и Кресна

В Перник не достига питейната вода, пропадна пътят за Гърция

Бедствено положение е обявено в община Костинброд. Целият град е под вода, наводнени са къщи, дворни места, общинската детска градина. Има данни за удавени овце, свине, кокошки. „Положението тук е най-тежкото, на което съм бил свидетел, аз съм видял поне шест-седем наводнения в Костинброд. За съжаление сега дойде огромно количество вода, не мога да си обясня още откъде“, коментира кметът Красимир Кунчев.

Тежко е положението и в съседното село Петърч. В Петърч река Сливнишка е излязла от коритото си над селото. Наводнени са пътища, детска градина, частни домове – основно мазета и приземни етажи. „Толкова огромно количество вода никога не е идвало. В 23 часа всичко беше нормално, реките се оттичаха и някъде след 1.00-2.00 часа дойде огромното количество вода“, посочи Кунчев.

„Всичко стана през нощта – към 2:30 – 3:00 часа и сега през деня, като се оттече водата, ще видим какви са размерите на щетите“, обясни Кунчев. Градът буквално е залят с вода отвсякъде. Костинброд е водосборен район, където се събират две реки, които идват от общините Божурище и Сливница. „Най-сериозното наводнение дойде от река Блато, в която се вливат две други реки – Сливнишка, която пък обира всички реки от община Сливница на практика, и Беличка, която обира огромна част от водите на община Божурище“, обясни градоначалникът.

Не се е наложило евакуация на хора, само една жена с три деца е била преместена при нейни близки. В момента в Костинброд не се отводнява. „Чакаме да падне нивото на реката, защото още е много високи и прелива. В момента, в който нивото падне, ще прекопаем една част от предпазната дига, за да може водата да се оттегли и след това ще започнем отводнявания“, заяви Красимир Кунчев.

Обилните валежи през последното денонощие създадоха проблеми в някои региони на страната. Най много от дъждовете пострадаха София, Перник, Благоевград, Кюстендил и Дупница. В Западна България валежите достигнаха до 45-50 литра на квадратен метър. Гражданска защита, КАТ и пожарната помагаха на закъсали коли и отпушваха наводнени шахти.

Пътят през Кресненското дефиле пропадна, обявено е бедствено положение

Бедствено положение бе обявено по-късно днес и в община Кресна след като проливните дъждове причиниха пропадане на главния път в Кресненското дефиле. „Обсъдихме положението. Направихме оглед в града. Положението е много сложно, особено в участъка, където река Струма минава през града и източните квартали, които се намират там. Предпазната стена, която ни пазеше при такива ситуации, е разрушена на 80%. Има опасност за две къщи, които са подкопани от водата”, каза кметът Илиян Кръстев. В общината имат готовност да евакуират хората.

Главен път Е-79 е затворен за движение на леки и тежкотоварни автомобили. Спрян е автомобилният и жп трафикът по този път между България и Гърция. Водите на река Струма са придошли рязко около 05.00 часа сутринта и са отнесли участък от пътя в Кресненското дефиле на територията на Община Кресна, близо до гара Пейо Яворов. Прогнозите са, че пътят ще остане затворен за дълго време. Районът около Кресненското дефиле съществува вече само на пътната карта на Югозападна България.

Цяла нощ работници засипват пропадналото трасе с камъни и пясък. За Гърция ще се пътува единствено през гранично контролно пропускателен пункт Илинден, който е в района на Гоце Делчев. Пропадналият участък от път Е 79 е от км 393+200 до км 393 +300. Обходният маршрут е: Гоце Делчев – Банско- Разлог – Предела – Симитли и обратно.

Самосвал падна в Струма, шофьорът се издирва

Самосвал с шофьор падна в река Струма и тя го отнесе. Инцидентът стана при укрепването на отнесения главен път Е-79 в района на Кресненското дефиле. Шофьорът все още се издирва. Пътуващите по маршрута трябва да използват обходния маршрут през Симитли-Банско-Гоце Делчев-проходът „Папазчаир“-Катунци-Кулата и обратно.

Недостиг на питейна вода в Перник

Питейната вода в Перник не достига, високите зони на града в момента не получават вода. Започнало е контролирано изпускане на язовир „Студена“. В момента в река Струма се вливат по четири кубически метра в секунда от основния питеен водоизточник на града. Мярката е предприета заради много голям приток на нова вода в язовира. Нивото му се е покачило и сега обемът му е 22.7 млн. кубически метра при максимален обем от 25 млн. кубически метра.

Притокът е залпов и затова мътността на водата е много висока, надхвърляща дори 100 процента, обясни директорът на „ВиК“ – Перник Искра Златанова. Това е довело до затлачване на филтри и пречиствателната станция не може да смогне да пречисти подаваната към абонатите на „ВиК“ вода.

Липсата на чиста вода в мрежата затруднява работата на местната „Топлофикация“, съобщи изпълнителният директор на дружеството Михаил Ризов. Заради наводнени съоръжения от снощи градът е без парно отопление. В момента се включва котел на ТЕЦ „Република“, но за да се възстанови топлоподаването е необходима достатъчно вода в топлопреносната мрежа, поясни Ризов.

Все пак от общината в Перник оповестиха, че е овладяна е кризисната ситуация в областта. Нивото на язовир „Рутеш“ в село Голямо Бучино е намаляло наполовина. Движението на влаковете по линията София – Перник и по вътрешноградската магистрала на града остава спряно. Изчистват се наноси на основната пътна артерия в града, уточниха от КАТ. Възобновено е движението по пътя Перник – София.

Бедственото положение в Дупница остава до понеделник

Бедственото положение, което беше обявено вчера в община Дупница, остава в сила до понеделник. Това съобщи кметът на града Атанас Янев. Мястото, където е паднал Аракчийският мост, е обезопасено. В целия град обаче няма вода.

Частично е срутен мост на река Джерман при Бобошево, съобщиха от „Гражданска защита“ в Перник. Прекъсването на моста е направило невъзможен достъпът по това направление до главния път Е-79 и затова идващите от Кюстендил автомобили са отклонявани през село Драгодан.

В цялата община продължава изпомпването на вода от мазета, къщи и дворове. От сутринта досега има над 40 сигнала, постъпили в „Гражданска защита“. На място работят три екипа на дирекцията от Кюстендил, Перник и Благоевград. Все още бедственото положение в Дупница не е отменено.

Обстановката в столицата се нормализира

Обстановката в София се нормализира, проблемни са участъци от околовръстния път. Това съобщиха от Столичната община. Продължава да се работи по отклоняване на южната дъга на околовръстното шосе. Платното в посока кв. „Младост“ остава затворено за движение. Има проблем с наводнени пътни платна на кръстовището на околовръстния път с бул. „Ломско шосе“. Спряно е движението и по мост при Банкя по пътя за Михайлово заради високи води на Банкянска река. Общо 11 екипа на „Гражданска защита“ ще продължат работата по преодоляването на последствията от вчерашните валежи.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!