Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Калина Илиева получавала процент за върнати проекти

kafene.net

Бившата шефка на Държавен фонд "Земеделие" Калина Илиева взимала процент от глобите, наложени на фирми, кандидатствали по Програмата за развитие на селските райони и САПАРД.

Това съобщиха за "Стандарт" източници от Разплащателната агенция. За да получи бонусите, тя топила наред и неизрядни, и изрядни проекти, твърдят от фонда.

400 електронни писма са изпратени от нея директно в Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ. В тях имало съобщения и откровени доноси както за бенефициенти по селската програма, така и за служители на фонда, за собствените й заместници и дори за земеделския министър Мирослав Найденов.

Като изпращала съобщенията директно в централата на ОЛАФ, младата шефка на фонда нарушавала процедурите. Те изискват сигналите да се подадат първо в местното бюро на службата - АФКОС. Причината да прескача местното ниво била чисто финансова, твърдят от фонда.

Според правилата на ОЛАФ между 10 и 15 на сто от парите, които се събират като глоби от неизрядни проекти, остават за издръжка на службата. А хората, които са помогнали за разкриване на измамата, получавали като бонус за добрата работа процент от тази сума.

Така, изпращайки сигнал за нарушение, Калина Илиева вероятно е получавала финансови облаги, иначе няма логика за огромния брой проекти, които са докладвани като неизрядни, коментират колегите й.

По неофициална информация берлинската прокуратура готви европейска заповед за ареста на Калина Илиева заради фалшифицирането на дипломата.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!