Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Huang Tianchen, Epoch Times

Скандалът със замърсено мляко или безопасно ли е да търсиш справедливост в Китай?

Един виц разказва за турист, който случайно паднал в строителен изкоп. Той се разярил и казал на екскурзовода: „В нашата страна се слага червен флаг, където е опасно, но във вашата – не.“ Екскурзоводът се усмихнал и отговорил: „Когато стигнахте митницата, не видяхте ли голям червен флаг, веещ се на вятъра, ясно давайки ви петзвезден индекс за предупреждение?“

За нещастие в Китай днес това е по-скоро реалност, отколкото шега.

Неотдавна Джао Лянхай (Zhao Lianhai), родител на пострадало от замърсено с меламин мляко дете и основен организатор на засегнатите семейства в национален мащаб, бе осъден на две и половина години затвор от пекинския районен съд на Дашинг (Daxing) по обвинението „провокиране на инцидент“. Адвокат Пенг Джян (Peng Jian) коментира: „„Провокиране на инцидент“ се отнася до умишленото започване на кавга без причина.“ Тези обвинения са дефинирани широко и следователно могат да бъдат приложени за всичко, а в пред-комунистически Китай са били смятани за „неоправдани и безпочвени“.

Адвокатът на Джао заяви още, че няма доказателства, че действията на клиента му са предизвикали нежелани резултати и сериозно нарушаване на обществения ред. Той твърди, че действията на Джао никога не е трябвало да бъдат обект на криминално разследване и следствие.

Чувайки присъдата, Джао емоционално е хвърлил затворническата си униформа към съдията, крещейки: „Възразявам. Аз съм невинен!“ и е обявил гладна стачка. Разстроеното му семейство е заявило, че ще обжалват. Адвокатите му казаха, че присъдата е несправедлива. Пред съда много поддръжници, включително активисти за човешки права и родители на бебета с камъни в бъбреците, опровергаха съда като „безсрамен“.

От жертва до защитник

В левия бъбрек на малкия син на Джао е открит двумилиметров камък през 2008 г. Джао създава уебсайт, за да разследва и предоставя информация за заразени китайски млечни продукти, и поставя началото на организацията Kidney Stone Baby Family Alliance, призовавайки родителите, които са в същото положение, да водят дела колективно.

Но Джао е задържан от полицията на 13 ноември 2009 г. и официално арестуван на 17 декември. Семейството му се издържа с оскъдната пенсия на майка му. Шестгодишният му син често страда от болки в корема и тежи по-малко от 15 кг.

Адвокатите му, Ли Фангпинг (Li Fangping) и Пенг Джян, изразиха гнева си срещу присъдата. Ли я определи като несправедлива и без фактическо или правно основание. Шянг Чингю (Xiang Qingyu), единственият член от групата на родителите на жертви, допуснат в съда, заяви, че съдията не е позволил на адвокатите на Джао да говорят и адвокат Пенг е стенел от безсилие по време на делото.


Според адвокат Ли едно от изброените в присъдата обвинения срещу Джао е, че веднъж е приел да даде неформално медийно интервю на улицата, когато протестирал пред междинния народен съд „Шиджяджуанг“ (Shijiazhuang), както и за групата Санлу (Sanlu) в провинция Хъбей (Hebei), когато държал лист с размер А4 и скандирал.


Другото обвинение е, че родителите на бебета с камъни в бъбреците са провели събиране в памет на жертвите, за да отбележат първата годишнина от скандала със замърсено мляко. По думите на Ли, предвид разстройващите и травматични обстоятелства, всички тези дейности са напълно нормални и не трябва да се разглеждат като престъпления. Той също така заяви, че Джао не е създавал никакви обществени безредици.


Публикация в Интернет гласи, че след трагедията от потенциалната възможност милиони деца да се разболеят от заразеното мляко на прах, вместо да накажат виновника, властите са задържали човека, който е посмял да говори за невинните жертви – децата, и че в света няма по-безсрамно правителство от това.

Свързаните с храни скандали – премълчавани

По същото време, когато Джао е бил задържан на базата на безпочвени обвинения, от главната администрация на Качествен контрол, инспекция и карантина на Народна република Китай „гордо“ обявиха, че „нивото на качеството на храните в Китай е над 90%“.

При толкова много появили се и публично разкрити „инциденти“, свързани с бебешки храни, някой би се зачудил как Китай смее да твърди, че има толкова високи стандарти на храните.

Преди инцидентът с добре рекламираното мляко на прах, причинило преждевременно полово развитие при бебета, да бъде заглушен, бе открито, че четиримесечно момченце от Фуджоу (Fuzhou), провинция Дзянси (Jiangxi),е развило гърди, които могат да отделят мляко, и окосмяване, след като е приемало мляко на прах с марката „Mingyi“ две седмици. Докторите са потвърдили, че това е преждевременно полово развитие.

Денг Хайхуа (Deng Haihua), говорител на китайското Министерство на здравеопазването, обаче каза, че диагнозата за преждевременно полово развитие при деца, която включва псевдо-преждевременен пубертет и преждевременен пубертет, трябва да следва стриктни, научно-клинични диагностични критерии.

В опит да ликвидират родителските притеснения, китайски експерти твърдят, че бебетата, от раждането до първата година, имат клиничен „малък период на юношество“. С други думи, те предполагат, че тези проявления са псевдо-преждевременен пубертет и че място за притеснение няма.

Посланието в знамето

След толкова много инциденти с храни, служителите рядко са наказвани или са понасяли съществени последствия. Пазителят на страната по безопасност и здравеопазване наблюдава и редовно глези и заговорничи с безскрупулни производители. Експертите защитават производителите винаги когато има очевидна измама, докато единственото място за публични апели, съдът, задържа родител на една от жертвите, защото се е борил за правата си и тези на другите невинни. Действително капани има навсякъде в страната.

Може би трябва да обърнем повече внимание на шегата: петте звезди, изрисувани върху червения флаг на режима, наистина би трябвало да служат като предупреждение за всички, петзвезден индекс за опасност, и ако човек не е предпазлив, може лесно да бъде безпочвено обвинен в престъпление.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!