Следвайте "Буднаера" в Телеграм

technews.bg

Спането пред телевизор или РС води до депресия

Изключването на осветлението през нощта помага да сме в по-добро настроение през деня

Дремването под светлините на домашния телевизор или отблясъците от екрана на компютъра късно през нощта представлява риск от депресия за хората, показва ново проучване. Експериментът с хамстери допълва все по-многобройните доказателства – и при животни, и при хора - че излагането на осветление през нощта (дори слабо) може да доведе до най-различни негативни последици за здравето, включително рак на млечната жлеза, нарушения на съня и увеличаване на теглото.

"Ние установихме връзка между излагането на светлина през нощта с депресията при тези животни", заяви Трейси Бедросян, докторант по неврология към Университета на Охайо в Кълъмбъс. "Ако това се окаже вярно и за хората, може би те биха преосмислили навиците си за сън и биха помислили как да си осигурят тъмнина, когато си лягат да спят".

Тежките депресии са все по-чести през последните десетилетия, казва Бедросян. И макар че това може би не e единствената причина за подобна тенденция, учените подозират, че светлината играе ключова роля. Това съмнение се основава отчасти и на простото наблюдение, че хората днес са изложени на много повече източници на изкуствено осветление през нощта, отколкото са били преди 100 години. Все повече хора имат телевизори и компютри в своите спални. Все повече хора спят пред телевизора.

Проучванията също така сочат, че хората, които работят нощни смени, се характеризират с по-чести случаи на разстройства в настроението, в сравнение с хората, които спят тогава, когато телата им си искат съня.

За да тестват връзката между светлината и депресията, Бедросян и колегите й разделили 16 хамстера на две групи. Всички животни прекарвали по 16 часа от денонощието при ярка светлина. През останалото време осем от хамстерите били оставяни в пълен мрак. Останалите осем били изложени на слабо осветление, подобно на отблясък на телевизия в тъмна стая.

Осем седмици по-късно хамстерите, които никога не били оставяни в истинската тъмнина, се представили значително по-зле от останалите хамстери при проведените тестове за настроение, казва Бедросян. Различни признаци показали, че хамстерите са унили и не се радват на обичайни неща като подсладената вода, например.

Когато изследователите разгледали мозъка на животните, те открили големи разлики между групите в регион, наречен хипокампус. При тези, които прекарвали "нощта" на слабо осветление и били по-депресирани, се наблюдавали по-малко от характерните за тази област дендрито-подобни израстъци, които са свързани с комуникацията между нервните клетки. Понижена плътност на хипокампуса е наблюдавана и при хората с тежка депресия.

За да обяснят как излагането на светлина през нощта може да повлияе на настроенията при хамстери и при хора, учените обръщат внимание на хормон, наречен мелатонин. Нашите тела започват да отделят хормона веднага след като се почувстваме в тъмнина, а неговото влияние върху организмма е доста широко. Мелатонинът действа като антиоксидант, помага да заспим, контролира отделянето на други хормони.

Дори и при малко и съвсем лека светлина през нощта, организмът е по-вероятно да отдели грешен обем мелатонин, или пък да се окаже, че мелатонинът се произвежда в неподходящ момент, което води до редица проблеми, каза неврологът Филис Зее, директор на програмата за нарушения на съня в Северозападния университет в Чикаго. Проучванията вече са потввърдили връзката между проблемите с отделянето на мелатонин с разстройства на настроението, диабет и проблеми със съня.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!