Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Zenon Dolnyckyj

Не са необходими горящи пръчици, вятърни звънчета, гонгове или ню ейдж музика. Имате нужда само от себе си, тихо място (не задължително) и желание да опитате. (Photos.com)

Медитацията не е за мен

Тя е за всеки


Калейдоскопът от случайни мисли и емоции, препускащи през съзнанието ни, е познат на всички нас, без значение дали медитираме или не. Причината са времената, в които живеем. Животът днес е забързан, драстично променящ се и интензивен. Залозите изглежда се повишават с нашия напредък. Разликата между медитиращите и останалите е в способността ни да анализираме, вместо да отговаряме; да избираме, вместо да реагираме…

С все по-малката обвързаност на медитацията с мистицизма и по-голямото й практическо приложение, все повече хора се обръщат към нея ежегодно. Освен това научните среди са свършили своята работа откъм проучвания и са дали съгласието си – тя е здравословна. Медитацията е спечелила признание при справянето с посттравматичния стрес, забавянето на стареенето и ускоряването на физическата рехабилитация. Не са необходими горящи пръчици, вятърни звънчета, гонгове или ню ейдж музика. Имате нужда само от себе си, тихо място (не задължително) и желание да опитате.

Като преподавал по медитация вече години наред съм попадал на много хора, които казват: „Не мога да медитирам; всеки път, когато седна, съзнанието ми се развихря да мисли за всевъзможни неща. Медитацията не е за мен“.

Всъщност това е едно от малкото неща, които могат да са за всеки. В най-простата си форма медитацията ви насочва да се отпуснете и заемете с нещо по-директно и зареждащо. Ако не е за вас, за кого е. Но ако това е така добро за вас, защо усещането от него не е добро? То ще стане такова, когато разберете какво се случва по време на медитация.

Калейдоскопът от случайни мисли и емоции, препускащи през съзнанието ни, е познат на всички нас, без значение дали медитираме или не. Причината са времената, в които живеем. Животът днес е забързан, драстично променящ се и интензивен. Залозите изглежда се повишават с нашия напредък. Разликата между медитиращите и останалите е в способността ни да анализираме, вместо да отговаряме; да избираме, вместо да реагираме.

Когато затворите очи за медитация и връхлети влакът от импулси, не се качвайте на него. Стойте на перона и наблюдавайте влака, докато профучава край вас. Забележете как изглежда. Колкото по-ясно го виждате, толкова по-ясно ще разбирате, че той е нещо отделно от вас. Някои виждат страховете им да оживяват пред тях. Може да видим началника ни, пишещ лоша рецензия за работата ни, приятелите ни да говорят зле зад гърба ни, децата ни да се провалят в стремежите си. Други ще видят сбъдване на мечтите и желанията си - спечелване от лотарията, намиране човека на мечтите си, удряне на хоумрън в ежегодния бейзболен шампионат.

Каквото и да реши да се покаже, то няма да ви пречи, ако сте наясно по отношение на него. Определете какво виждате. Дайте му име. Направете ясно разграничение между това, което виждате, и себе си. Тези неща са просто аспирации и тревоги, мечти и страхове – нищо повече. Те са нормални, както и дишането. Но точно както можем да избираме дали да дишаме бързо или бавно, можем да изберем да не последваме приумиците на случайните мисли и мимолетните емоции.

Както всяко нещо, което си струва, този процес изисква усилие, но малко по малко ще придобивате все по-голям контрол над съзнанието си. Ако сте човек, по-податлив на импулси и бързи реакции, тогава мозъкът ви често действа чрез своята амигдала. Тази част от мозъка е отговорна за инициирането на реакциите ни към силен стрес. Тя е запазена за животозастрашаващи ситуации и бързо ангажира ресурсите на телата ни. За съжаление днес много от нас установяват, че развиват навици и цялостни характери, които постоянно действат по този начин.

Когато правим някакъв избор съзнателно, използваме различна част от нашия мозък – префронталния кортекс. Тази зона се асоциира с организационната мисъл, вземането на решения и положителните чувства. Когато медитираме и организираме мислите си, и вземаме решения – без значение колко малки – ние не само използваме тази част от мозъка си, но можем и да я развием. Ето защо много хора медитират – за да получат повече контрол над себе си и да се радват на положителните чувства от това, че се „подхранват“ с дишане и доброжелателно внимание.

Запомнете няколко прости неща. Нищо, което си заслужава, не е лесно. Колкото повече го правите, толкова по-лесно става. Колкото по-малко го правите, толкова е по-трудно. Каквото и да научите по време на пътешествието си, бъдете отговорни към перлите на познание, получени по пътя.

Зенон Долнички е сертифициран персонален инструктор, преподаващ в Ню Йорк. Практиката му набляга на обучение на съзнателност и функционалност. Можете да се свържете с него на Zenon.d@golfbodypro.com . Неговият уебсайт еgolfbodypro.com.


Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!