Следвайте "Буднаера" в Телеграм

epochtimes.ru

Изабел Динуар и испанеца Оскар или как да започнеш живота си наново

Изабел Динуар е французойка, ухапана от кучето си. През ноември 2005 година тя претърпя операция по трансплантация на долната част на лицето. И въпреки, че нещата не са толкова перфектни колкото ни се иска да бъдат, днес Изабел Динуар може да говори, да се храни и да усеща с новата си кожа топлина и студ. Работата в тази област на медицината продължава, макар, че в някои страни може да поеме скандална посока…

Испанецът Оскар, на 31 години, за пръв път показа на света изцяло присаденото си лице. Операцията бе проведена от каталунски хирурзи, анестезиолози и медицински сестри в продължение на 22 часа. В нея взеха участие и други светила на испанската хирургия. При операцията е използвана техниката микронервнолицева възстановителна хирургия.

Изабел Динуар
Изабел Динуар. Фото: Jasper Juinen/DENIS CHARLET/AFP/Getty Images

Днес човечеството живее в свят на поразителни сензации, такива, че и най-големият фантаст трудно би си представил.

В 19-ти и 20-ти век подобни съобщения, несъмнено биха били възприети в сферата на фантастиката, като „невидимият човек”.  

При испанският пациент всичко било различно. Преди пет години Оскар се занимавал със земеделие, но случайно се прострелял в лицето. При нещастният инцидент той загубил носа, устата и половината си череп. Бил опериран няколко пъти, но безуспешно. Накрая лекарите решили да създадат ново, хибридно лице и да му го присадят нацяло.

„Много съм щастлив, защото сега започвам моя нов живот, така както и преди”, - заявява щастливият човек с ново лице на пресконференцията в Барселона. Въпреки, че последните думи от тази фраза събуждат съмнения не само в скептиците. И за това има сериозни основания.

През април 2006 година на жител от китайската провинция Юнан, оцелял след нападение от мечка, му била направена операция по трансплантация на дясната половина на лицето с тъкани от човек загинал в катастрофа. Измъчен от дългия престой в клиниката, селянинът избягал и се прибрал в къщи, където починал след половин месец. Смъртта му била предизвикана от спиране приема на скъпо струващите лекарства, което довело до отравяне на организма и отхвърляне на присадените органи от имунната система.

На пациенти страдащи от тумори на лицето, докторите не виждайки друг изход, предлагат частична трансплантация на лицето. Но медицината постоянно се развива и може да се надяваме, че в тази област ще има пробиви, които науката ще предложи.

Важно е едно: лекарите винаги да помнят лекарската етика и да работят за благото на пациента. Когато това не се спазва, възникват страшни последствия. Едно от най-страшните нравствени падения днес ни се представя от властващата в Китай комунистическа партия. Там органите за пресаждане се вземат не от жертви в катастрофи и пътни произшествия, а насилствено от напълно здрави, но различно мислещи хора.
 
«Правителството на Китай и неговите институции, - пишат, например, Дейвид Килгор и Дейвид Матас в своя доклад от 2009 година „Кървава реколта: убийство на последователите на Фалун Гонг за органите им”, написана по материали от два направени по-рано отчета – са убили голям брой последователи на Фалун Гонг. Техните вътрешни органи, включително сърце, черен дроб, бъбреци и очни роговици, били насилствено отнемани с цел продажба на висока цена».

За работата си по разследване на незаконното отнемане на органи от практикуващи Фалун Гонг, провеждано от ККП, канадските правозащитници Дейвид Килгор и Дейвид Матас са номинирани за Нобелова награда.

Напомняме на читателите , че през 1999 година Дзян Дземин, бивш генерален секретар на китайската комунистическа партия (ККП), издава скандален указ: „Да се вземат всякакви мерки за унищожението на Фалун Гонг”. По-късно било спуснато уточнение към него: „Разорете ги финансово, разбийте репутацията им, унищожете ги физически”. През 2002 година Дзян отива дори по-далече, издавайки нареждане „стреляйте на място” по всеки последовател на Фалун Гонг, участващ в разпространението на информация за незаконните преследвания.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!