Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Barbro Plogander & June Kellum, Epoch Times

Тема на първата конференция на журналисти в изгнание: изолацията и репресиите

Стокхолм – Журналисти от 30 осъдени на изгнание медии, много от които чрез работата си за независими медии все още рискуват живота си за своите възгледи, се събраха на първата конференция в Стокхолм, ограничена за външен достъп…


Конференцията под надслов „Независими медии в изгнание“ са участвали журналисти от 14 страни, включително Китай, Куба, Тибет, Узбекистан и Иран, да разкажат историите си и да обсъдят методите и стратегиите за справяне с трудностите на всекидневния живот и диктаторските режими, според Световната комисия за свобода на пресата (World Press Freedom Committee – WPFC), организирала събитието.

След като постигнат относителна сигурност в чуждата държава, журналистите в изгнание почти винаги се сблъскват с изолация и самота, според организацията домакин.

Основателката и директор на първата независима радио станция на Зимбабве, Гери Джаксън (Gerry Jackson), е споделила историята си като пример за трудностите, които обикновено се изправят пред журналистите в изгнание:

„По времето, когато създадох радиостанцията, нямаше към кого да се обърна за съвет как да го направя, затова го измислих в движение. Когато режимът спря излъчването ни, нямаше кого да питам как да поправя това.“

Тя напуска Зимбабве и заминава за Великобритания през 2001 г., след като станцията й, SW Radio Africa, е затворена от войници под командването на Робърт Мугабе само дни след пускането й. Девет години по-късно SW Radio Africa продължава да излъчва в Зимбабве от Великобритания.

По време на речта си на втория ден от конференцията Джаксън е споделила, че това би било „толкова интересно и полезно, колкото ние изберем да го направим“.

„С все по-новите технологии, които дават възможност за осигуряване на информация дори до най-репресивния режим, неизбежно ще има увеличаващ се брой медийни организации в изгнание. И ние имаме нужда от форуми, точно като този, тъй като трябва да се справяме с уникални трудности, които не се засягат на традиционните медийни конференции“, е казала тя, според WPFC.

Конференцията е част от усилията на Шведската международна агенция за развитие на сътрудничеството (Swedish International Development Cooperation Agency – Sida) да подкрепи работещите за демокрация и свобода на словото в страни, където тези права са застрашени.

На уеб страницата си Sida приветства новите технологии като мощни инструменти за борба с репресиите и изолацията.

„Мобилните телефони и Интернет разкриха нови възможности за демокрация. За авторитарните общества става по-трудно да спират проникването на информация от външния свят.“

Според Sida радиото е все още мощен медиен инструмент.

„В много страни радиото е най-важният източник на информация за хората, които живеят в бедност. Радиото е ефективен и евтин начин да се достигнат хората и предоставя възможността за излъчване на няколко езика“, пише в уеб страницата на Sida.

Никакви външни медии не бяха допуснати да присъстват на конференцията от съображения за сигурност.

„На конференцията има журналисти, които дори не искат имената им да присъстват в списъка с участници, и не искаме да подценяваме заплахите, отправени към тях“, е заявила за шведската новинарска медия Second Opinion Аннели Еуерс, главен изпълнителен директор на Fojo Media Institute, спонсор на събитието.

„Искаме участниците да се чувстват толкова сигурни, че да решат да дойдат.“

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!