Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Lin Hsin-Yi, Epoch Times

Висши китайски служители призоваха за край на цензурата

Над 20 пенсионирани служители на Китайската комунистическа партия (ККП), включително и бившият секретар на Мао Дзедун (Mao Zedong), наскоро публикуваха отворено писмо до постоянния комитет на Националния народен конгрес. Писмото е протестен призив за свободен поток на информация и независима преса. Групата предупреждава, че настоящата система утвърждава измамно чувство за демокрация, и казва, че свободата на словото в днешен Китай е по-лоша от тази в колониален Хонконг…


Според китайското издание на Radio France Internationale (RFI) 23 висши служители на ККП са публикували отворено писмо на 11 октомври. Част от пенсионираните служители са Ли Руей (Li Rui), бивш секретар на Мао; Ху Джиуей (Hu Jiwei), бивш президент и главен редактор на People’s Daily; Ша Шинйе (Sha Xinye), вицепрезидент на Шанхайската асоциация на драматурзите (Shanghai Dramatists Association); Ли Пу (Li Pu), бивш директор на Шинхуа (Xinhua); и Джянг Пинг (Jiang Ping), бивш директор на Китайския университет по политология и право.

Щанд за вестници на улица в Пекин
Щанд за вестници на улица в Пекин (AFP/Getty Images)

Те призовават за „прилагане на чл. 35 от Конституцията на Китай и премахване на предварителната цензура на пресата и публикациите“. Но уеб страницата, на която бяха публикували отвореното писмо, изчезна наскоро от интернет.

Член 35 от китайската Конституция постановява „свобода на словото, публикациите, събиранията, сдруженията, шествията и демонстрациите“. Авторите твърдят обаче, че тези свободи не са реализирани през последните 28 години и че репресивната система е пренебрегвала същността на чл. 35. Това е, казват те, „позор за историята на демокрацията.“

Писмото обвинява Централния отдел за пропаганда за действията му като „невидима черна ръка“. Освен това, чиновниците пишат, че отделът за пропаганда „знае, че съществуването му е противоконституционно и често подстрекава телефонни обаждания, за да изиска работата на еди-кой си да не бъде публикувана или някои новини да не бъдат излъчени“. Служителите, които правят телефонни обаждания, никога не оставят имената си и заплашват с възмездие при неизпълнение.

В писмото висшите чиновници предлагат Националният народен конгрес да премахне всички ограничения на местните правителства за пресата и изисква конгресът да прилага чл. 35, за да даде на гражданите свобода на изразяването.

Изброявайки идеи за реформа, отвореното писмо от 11 октомври твърди, че страната трябва да премахне интернет полицията, професионалните интернет коментатори („бригадите 50-цента“) и ограниченията на технологиите, които направляват задкулисната цензура. Тази година броят на интернет потребителите в Китай е изчислен на около 400 милиона души.

При настоящата политика всички държавни служби са обект на внимателно наблюдение от страна на Централния отдел за пропаганда, който се контролира от централни партийни фигури и се стреми да направлява, манипулира и контролира идеологическите течения в китайското общество. Всички бивши министри на отдела са били членове на Политбюро, най-високата официална власт в страната.

През последните години възразяването срещу цензурата е водило до редица опасности. Например през март 2004 г. Джяо Гуобяо (Jiao Guobiao), бивш професор в Пекинския университет, публикува статия „Декларация на кампанията против Централния отдел за пропаганда“, осъждайки умишленото изкривяване на информацията. По-късно той е отстранен от университета.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!