Следвайте "Буднаера" в Телеграм

chinauncensored.com

Какво стои зад Нобеловата награда на Лиу Шяобо?

Драмата достигна задънен край, с изключение на световните критики по повод ареста на Лиу. Това вбеси хората, оркестрирали цялата сага, така че те заплануваха друга стратегия: да се прицелят в Нобеловата награда…


В началото на тази година бях на вечеря с група стари приятели. Вътрешен човек на комунистическата партия в групата ни каза: „Ако Нобеловата награда не му се даде, те (Китайската комунистическа партия) няма да освободят Лиу Шяобо (Liu Xiaobo)!“ Приех думите му на шега и дори не си направих труда да се замисля над тях. Но сега резултатът от това ме изненадва.

Лиу Шяобо е свързан с Харта 08. Каква е взаимовръзката? Харта 08 бе изготвена от китайски правителствени експерти, отговорни за настоящата китайска конституция. Когато работната версия на документа бе подготвена през 2008 г., те уредиха човек от кръга на дисидентите да я предаде на Лиу Шяобо и да му позволи да я „провери и промени“ … Така Лиу бе наречен „основателят на Харта 08.

ККП се нуждаеше да популяризира Харта 08 – партията искаше тя да стане популярна и да бъде приета широко от останалия свят, така че след публичното разпространение на Харта 08 сред китайските дисиденти, Лиу Шяобо бе арестуван и осъден на 11 години затвор, за да се стимулира „треската“ около Харта 08.

Но документът не провокира голямо вълнение сред китайските дисиденти, след като съдържанието му бе подробно проучено от тях – без премахването на ККП нищо не би могло да се промени в Китай. Драмата достигна задънен край, с изключение на световните критики по повод ареста на Лиу. Това вбеси хората, оркестрирали цялата сага, така че те заплануваха друга стратегия: да се прицелят в Нобеловата награда.

„Ако Нобеловата награда не бъде присъдена на Лиу, няма да го освободим“ е прост трик за печелене на подкрепата и състраданието на народа.

„Сега вярваш ли ми най-после!?“ – попита приятел, който дойде да ме покани на питие и разговор.

„Все още не мога да повярвам – китайци в Китай никога не са получавали Нобелова награда … в никоя категория … да не говорим за наградата за мир. Лиу е в затвора за няколко години, как така ще получи наградата за мир?“, отговорих аз.

„Да не мислиш, че беше лесно да я получим?! Работихме толкова упорито, похарчихме толкова пари, средства и внимателно планиране, напрежението, което понасяме, времето, което влагаме – не можеш да си представиш“, въздъхна той.

„Защо се прави толкова шум около Харта 08? Озадачен съм.“

„Тя се противопоставя на „Деветте коментара“ (Девет коментара за комунистическата партия), не виждаш ли?“, отвърна той.

„Аха, да се спаси комунистическата партия по заобиколен начин.“

„Да, дори Ма Ингджиу (Ma Yingjiu, президентът на Тайван) е способен да осъзнае това. И той изрази подкрепата си към Харта 08.

„Е, сега всички са щастливи, от върха до долу, извън Китай и вътре в страната. Членовете на комитета за Нобелова награда са също доволни от себе си. …“ 

Бележка на редактора (chinauncensored.com):

В очите на китайския народ Харта 08 създава образа на една легитимна комунистическа партия, но докато комунистическата партия е на власт, никога не може да има свободни избори, дори под наименованието „свободни избори“. Положението в Китай винаги е било по-лошо от „свободните избори“ в Бирма. Не става въпрос за вкарването в затвора на партийния лидер – става дума за хвърлянето в затвора и отказването на прехрана на партийни членове и техните роднини… също така, тя (Харта 08) предоставя значително време за смекчаване на кризата, породена от опасността от открит бунт, пред която днес е изправена комунистическата партия в Китай.

Много китайци са на мнение, че комитетът за Нобеловата награда би трябвало да присъди наградата на адвоката по човешки права Гао Джишенг или на активиста за човешки права Ху Джия през последните години, но че ККП отчаяно се е опитвала да възпрепятства награждаването на Гао, което би разобличило геноцидните престъпления на режима много повече, отколкото награда, присъдена на Лиу.


Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!