Следвайте "Буднаера" в Телеграм

kafene.net

Отровни води достигнаха притоци на Дунава

Водите, замърсени с отровни отпадъци след злополуката в хвостохранилище в Унгария, са достигнали реките Раба и Мосони-Дюна, притоци на Дунав.

Тази сутрин Франс прес съобщи, че токсичната тиня е достигнала до Дунав, но по-късно говорител на унгарските власти опроверга информацията. Спасителни екипи продължават усилията си да ограничат размерите на бедствието.

На пресконференция от мястото на катастрофата унгарският премиер Виктор Орбан предупреди, че прочистването на замърсените водни участъци може да отнеме цяла година.

Това, което видях, е ужасно, просто ужасно. Това е първата и най-голяма катастрофа от този вид, сполетявала някога Унгария. Хората са отчаяни, нямат доверие на никого, заяви той.

Орбан призова международната общност за помощ при преодоляването на щетите от екологичната катастрофа. Ще бъде създаден фонд в помощ на пострадалите от бедствието, който ще се попълва с дарения от богати унгарци, живеещи по целия свят, съобщи още той.

Случилото се е сериозна екологична катастрофа. Още не знаем нейния размер, но тя е много сериозна, много голяма и засяга и райони, намиращи се на десетки километри от мястото на бедствието, каза премиерът на Унгария.

Инцидентът възникна в понеделник след изтичане на токсична тиня от хвостохранилище на завода за алуминий в унгарския град Айка.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!