Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Yang Hengjun

Световното изложение в Шанхай разкрито през погледа на китайски романист

Няма ги препълнените с напреднали технологии палати от предишните световни изложения. Вместо това „мародерски“ цени, дълги опашки, празни сгради и видеоклипове ви очакват на Световното изложение в Шанхай. Неотдавна шанхайски шофьор на такси ми каза: „Ще съжалявате, ако не посетите Световното изложение; но ще съжалявате още повече, ако го посетите.“ Така че реших да отида и да открия защо…

Отидох с Уанг – мой приятел, и неговата приятелка по обяд на 4 септември. Уанг работи в медиите и бе получил безплатни билети. Той ми предложи един, но аз настоях да си купя сам. Платих 160 юана (24 щ.д.), доста голяма сума за Китай. Отне ни 32 минути да минем през охраната на входа. Имаше само два пропускателни пункта. Никой не се оплака.

Дългите опашки в жегата са се превърнали в една от най-честите гледки на Световното изложение в Шанхай.
Дългите опашки в жегата са се превърнали в една от най-честите гледки на Световното изложение в Шанхай. (AFP/Getty Images)

Билети „на черно”

След това продавач на билети „на черно“, третият за деня, ни попита дали желаем да закупим „запазени билети“. Не бях изненадан, защото китайската ми мъдрост ме е научила, че когато и да се случва нещо неудобно или нечестно, някой желаещ да наруши закона със сигурност ще дойде да предложи помощ – всичко, което е необходимо, е да платиш сумата.

След като си побъбрихме с него 20 минути, младежът ни предложи да ни организира обиколка. Препоръча ни да видим някои от изложбените палати. Освен това се свърза по телефона с някого, който да ни пусне в две от основните изложбени палати, без да се редим на опашка. Даде ми и няколко запазени билета за изложбената палата на Макао. Четири часа и половина по-късно си стиснахме ръце, сбогувахме се и си разменихме телефонните номера.

Уанг ме попита колко съм платил на гида. Отвърнах му, че не съм му плащал нищо. Младежът се оказа много мил. След като поговорихме, той реши да ни покаже как работи Световното изложение в действителност, както и някои задкулисни неща, и ми даде няколко запазени билета безплатно.

Тайните на Световното изложение

Като за начало нашият водач ни обясни автентичността и произхода на част от съдържанието на изложбените палати. Например по думите му „автентичните“ ръчно изработени сувенири в африканската палата в действителност са били закупени от Градината Ююан и градския Храм на Боговете в Шанхай.

Водачът ни обясни, че е завършил университет в южен Китай миналата година и е започнал работа за Световното изложение през април. В началото бил много горд от работата си към охраната. Но скоро се разочаровал, когато научил някои от тайните, които помогнали на част от колегите му да забогатеят: да таксуват за пускането на определени хора през входа, без да чакат на опашка. Един началник на охраната в палатата на Саудитска Арабия спечелил над 100 000 юана (14 874 щ.д.) по този начин и таксата му била 1000 юана (148 щ.д.) на човек в пиковите периоди. Началникът бил докладван и уволнен, както и много други.

Друг начин, по който персоналът печели пари, е чрез продажбата на запазени билети. Водачът ни каза, че той обикновено получава запазени билети от охраната на входния портал. След това продава билетите след работа и дели печалбата с персонала. Той обясни, че в началото не е искал да продава билетите, но в противен случай е щял да се набие много на очи сред другите.

Той добави, че е имало издадени нареждания от по-висша инстанция, че на територията на Шанхай Експо не трябва да умира никой – това трябвало да се предотврати на всяка цена. По думите му веднъж турист се опитал да скочи от втория етаж на корейската палата заради проявено несправедливо отношение към него. За щастие от охраната го сграбчили навреме. Но рискът от смърт на територията на Експо 2010 все още е висок, защото по време на августовската гореща вълна средно около 300 туристи са претърпели топлинен удар, чакайки на опашки

Нищо за гледане

Според нашия водач това изложение е пладнешки обир, не заради дребните продавачи „на черно” като него, а заради организаторите, които по думите му са истинските обирджии. Те правят целия маркетинг, за да доведат хората тук, но не могат да предоставят съответните услуги. Продават билети с надценка по всевъзможни начини, докато раздават безплатни билети, за да увеличат обема на продажбите.

Той разказа, че изложението вече е претъпкано, но властите все още използват каналите за пропаганда, за да докарат още хора. Според него в главните палати няма нищо, което да си струва да се види, освен няколко видеоклипа. По време на обучението си забелязал, че всички предишни световни изложения в други държави представяли напреднали технологии и идеи, но това изложение няма нищо, освен архитектура и видеоклипове. Той не можел да разбере защо е смятано за така важно, че толкова много хора да идват да го видят.

Световен имидж

След няколкочасово разглеждане наоколо трябваше да се съглася с нашия гид: това Световно изложение в Шанхай е странен феномен. Бил съм на много места по света, но никога преди не съм виждал толкова много хора да се редят на опашка за повече от три часа в толкова горещо време, само за да видят някакви празни сгради.

И все пак целият държавно-контролиран медиен апарат е въвлечен в една всеобхватна маркетингова кампания, рекламираща изложението, превръщайки го в гигантска сделка за имиджа на страната. Мисля, че Световното изложение в Китай, точно както и Олимпийските игри, са политизирани от властите, а обикновените китайци са накарани да плащат за това.

Световното изложение е място, където светът се среща с Китай. Какво вижда светът по отношение на Китай и какво вижда китайският народ по отношение на света на това световно изложение? „Това място е пълно с измама и лъжи“, каза ни нашият гид.

Палатата на Макао е един пример. [Бележка на редактора: Макао е територия, подобна на Хонконг.] Представянето на Макао използва най-изкривената видео промоция, която някога съм виждал: речи от главния изпълнителен директор и други лидери, вкусни яйчени пайове, португалско барбекю, океански гледки и небостъргачи. Това, което липсва, е най-характерната черта на Макао – хазартната му индустрия. Може ли представянето на Макао да бъде наречено „автентично“, без да се спомене неговия заемащ първото място фактор за брой на привлечените туристи и източник на приходи?

До този момент изложението очевидно е достигнало посетителския си лимит, но все още се раздават много безплатни билети, организират се групови екскурзии, платени от работодателите, а безплатните реклами по държавните телевизии продължават. В Шанхай филмите, рекламите и новините за изложението се излъчват почти на всеки час.

Ако бях посетител от друг град, който вече си е купил билет за Експо 2010, при вида на дългите опашки бих решил, че нямам друг избор, освен да платя на някого, за да ги избегна; бих обмислил дори наемането на инвалидна количка.

Янг Хенгджън е коментатор и романист. Тази статия бе първоначално публикувана в блога му.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!