Следвайте "Буднаера" в Телеграм

kafene.net

България - съкровищница на идеи за източване на средства

АФП/БГНЕС

Един километър подземни тръби за източване на петрол от рафинерия, бедни и необразовани, използвани за мамене на здравните и данъчните власти, българите използват множество хитрини, както разкриват непрестанно данъчните власти и полицията.

Последното разкритие е свързано с измама на Здравната каса, съобщи за АФП директорката на икономическата полиция Дарина Обретенова. Криминално проявени лица наемат в предприятия фантоми фиктивен персонал с високи заплати.

Шест месеца след откриването на предприятието почти всички служители представят болничен лист за няколко месеца. Обезщетенията обаче се получават от началника на предприятието, а въображаемите болни, роми, клошари или наркомани, се задоволяват със символично възнаграждение, предоставено им от собственика мошеник..., който след това се изпарява.

Със задълбочаването на кризата в България експлоатирането на най-онеправданите се превърна в доходен "занаят". Собствениците на предприятия, свързани или членове на мафиотски групировки, пропускат да плащат данъци, след което "обявяват за собственици неграмотни хора, често от ромски произход. Те получават 200-300 лева (100-150 евро), за да купят подобно предприятие и по този начин преживяват", обяснява Обретенова.

Впрочем, според българските закони именно този нов собственик, който не притежава никакви средства, трябва да връща дълговете към НАП и НОИ, по този начин бившите собственици се измъкват от задълженията си. Директорът на НАП Красимир Стефанов критикува тези "цинични методи за мамене на данъчните власти".

Така например жител на Пловдив, болен от рак, станал "фиктивен собственик" на 17 предприятия, които дължат данъци за 29,6 милиона лева (15 милиона евро), обяснява той. Но мошеници действат и в много по-малък мащаб, като се насочват главно към възрастни хора.

Заради ендемичната корупция в България една от най-ефективните лъжи е обаждане от мним магистрат, готов да си затвори очите за пътен инцидент срещу определена сума.

Обикновените кражби, изкусни или не, също процъфтяват. Петролната рафинерия в Бургас стана жертва на източване на един тон гориво от особено изобретателна криминална група със съучастието на четирима полицаи - подземна тръба, дълга един километър, използвана за източване на гориво от петролопровода, свързващ рафинерията с морското пристанище.

Както в много други страни увеличаването на цената на неръждаемите метали превърна кражбата на кабели в процъфтяваща дейност, до такава степен, че цели квартали оставаха без фиксирани телефони или ток.

Връзките между Германия и Азия бяха прекъснати за десет часа в края на август заради крадци, които в търсене на тръби и медни жици, по невнимание отрязали оптичен кабел в Ямболска област.

Този вид престъпления създават опасност и от железопътни инциденти, в Каспичан крадци задигнаха кабел с дължина 1400 метра, като нарушиха движението между редица гари.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!