Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Sophia Fang & Jane Lin, Epoch Times

Сестрите Джонг отвръщат на удара

Китайските медии наричат 22-годишната Джонг Руджиу (Zhong Rujiu) „героиня“ и версия на екшъна „Connected“ в реалния живот. След като трима членове на семейството й се самозапалват, за да не позволят на местни полицаи да ги изгонят от дома им в югоизточната китайска провинция Джянгши (Jiangxi), Руджиу, продавачка в бутик, и 33-годишната й сестра Ручуи (Rucui), инструктор по йога, решават, че трябва да направят нещо…

Джонг Руджиу е най-малката дъщеря в семейство с девет деца. Триетажният дом на семейство Джонг се намира в предградието на град Фенганг (Fenggang) в област Ийхуангг (Yihuang), град Фуджоу (Fuzhou). Техният квартал е преместен заради изграждане на железопътна гара през 2007 г. Оттогава разрушаването на домове и прогонването на жителите причиняват безброй диспути между жителите и областните служители.

Джонг Руджиу (отляво) и сестра й, Джонг Ручуи, все още са в шок, след като са потърсили подслон в тоалетна на летище на 16 септември 2010 г.
Джонг Руджиу (отляво) и сестра й, Джонг Ручуи, все още са в шок, след като са потърсили подслон в тоалетна на летище на 16 септември 2010 г. (Снимка: с любезното съдействие на китайски блогър)

Въпреки продължителния тормоз и заплахи от областните служители на Ийхуангг, че семейството ще бъде прогонено насила, ако не постигнат съгласие, семейство Джонг настоява да остане в дома си, въпреки че електрическото и водното захранване са спрени от май 2010 г.

Техен съсед, Пан Джунбин (Pan Junbin) – друг жител, чиято къща също е била поз заплахата за насилствено разрушаване, разказа за Century Weekly на какво е бил свидетел сутринта на 10 септември пред къщата на сем. Джонг. По думите му областни служители и група от над 100 човека, включително полиция и екип за разрушаване, дошли до дома на Джонг и се опитали да ги прогонят от собствеността им. Той видял и булдозер и червена пожарна, паркирани наблизо. В отчаян опит да устоят на прогонването, трима членове се самозапалили – майката Луо Джифенг (Luo Zhifeng), дъщерята Джонг Ручин (Zhong Ruqin) и 79-годишният чичо Йе Джонгченг (Ye Zhongcheng).

След като се самозапалва, Луо скача от покрива на къщата. Снимка на падащото й горящо тяло бе разпространена нашироко от китайските медии и в Интернет блогове.

Свидетелят, г-н Пан, разказва, че след като тримата се самозапалили, вместо да ги спасят,екипът за насилствено разрушаване и полицията просто стояли и гледали. Те дори попречили на други членове на семейството да им помогнат.

След това трите жертви са откарани в болница и лекувани в интензивно отделение. Въпреки това, Йе умира на 18 септември.

Подслон в тоалетна на летище

На 16 септември тази година двете сестри, Руджиу и Ручуи, решават да отидат в Пекин и да отнесат случая на семейството си до офиса за петиции на централното правителство. Но не стигат далеч. Местният партиен лидер на област Ийхуанг, Чиу Джиангуо (Qiu Jianguo), с група от повече от 40 души, ги обгражда на международното летище „Нанчангг Чангбей“ (Nanchang Changbei International Airport).

Когато двете млади жени разбират, че са обкръжени и всеки момент могат да бъдат хванати, те коленичат и молят охраната на летището и пътниците за помощ. Охраната на летището предлага те да отидат в полицейското управление с полицаите, но сестрите отказват. Вместо това молят да използват дамската тоалетна.

След като се заключват в тоалетната, Руджиу използва мобилния си телефон, за да се обади на журналист от Southern Metropolis Daily за помощ.

Историята „Изпитание в дамска тоалетна на летище“ е публикувана на живо в микроблог от журналист на Phoenix Weekly, заедно с телефонните номера на няколко от служителите, които се опитали да спрат сестрите да заминат за Пекин.

Скоро огромен брой текстови съобщения и телефонни обаждания достигат до областните служители на Ийхуанг.

Четиридесет минути по-късно двете сестри се съгласяват да излязат от тоалетната, след като се уверяват, че на мястото са пристигнали репортери.

Ограничени от присъствието на репортерите, служителите от Ийхуанг се държат по-учтиво и заместник-кметът на област Ийхуанг обяснява на сестрите Джонг защо е трябвало да ги заловят.

„Когато националният празник наближава, всички местни управи трябва да наблюдават подозрителните лица и подателите на петиции в техните райони и да не им позволят да ходят да апелират в Пекин – казва той. – Подслушването на подателите на петиции е задължителна мисия. Сигурен съм, че всички го знаете. Така или иначе нищо не можем да направим относно това.“

Придружени от репортери, двете сестри успяват да напуснат летището невредими.

На следващия ден, 17 септември, Руджиу публикува съобщение в микроблога си, за да благодари на растящия брой Интернет приятели. „Много съм благодарна за вашата онлайн подкрепа“, пише тя.

Борба над труп

Още тормоз от местната управа последва семейство Джонг. Руджиу продължава да информира хората за това в микроблога си.

Рано сутринта на 18 септември, след като Йе Джонгчън, чичото, който се самозапалва, е обявен за мъртъв, ръководителят на областната управа на Ийхуанг, заедно с около 80 човека, идват в болницата, за да конфискуват тялото. Членовете на семейство Джонг, които са в болницата, са слисани и разгневени. Разразява се борба над трупа на чичото и още двама от семейството са ранени. (бел. ред. – Има сведения, че служителите се опитват да кремират бързо тялото на починалия, за да се отърват от всички възможни доказателства в случай на съдебно дело.)

По-късно сутринта Руджиу и още четирима от семейството посещават болницата в Нанчанг, където майка й и сестра й са лекувани от изгарянията си. Изведнъж няколко десетки души ги обграждат, отнемат мобилните им телефони, отвеждат ги обратно в Ийхуанг и ги заключват в хотелска стая, където партийният лидер за област Ийхуанг, Чиу Дзиангуо, провжда „разговор“ с тях. Партийният лидер, който по това време вече е разследван от управата на град Фуджоу по случая със самозапалването, им казва да не превръщат това в нещо голямо.

Около 16 часа микроблогът на Руджиу е актуализиран от брат й. Отново порой от съобщения и телефонни обаждания от разярени граждани затрупва служителите на управата в Ийхуанг.

До 22 часа отвлечените членове на семейство Джонг са освободени и се прибират, очевидно по заповед на заместник-кмета на град Фуджоу, който също отива да ги види в хотела.

Малко по-късно онлайн поддръжниците на Руджиу с облекчение откриват, че микроблогът отново е актуализиран от нея.

Корупция

Принудителното отнемане на имущество, разграбването на земя и тормозът от корумпирани държавни служители са често срещани в Китай. Китайските граждани обикновено са безпомощни в условията на широко разпространена злоупотреба с държавната власт. Хиляди податели на петиции безуспешно се опитват с години да получат справедливост чрез апели до централното правителство. Някои жертви на принудително отнемане на имущество са използвали самозапалване и заплахи с други форми на самоубийство, за да протестират срещу отнемането на домовете им от чиновници. На 13 ноември 2009 г. китайката Танг Фуджен (Tang Fuzhen) също се самозапалва, за да протестира срещу насилствено разрушение. Танг умира на 19 ноември 2009 г.

Служителите на местните комунистически управи от дълго време са известни с подкупността си. Но годините на еднопартийното управление с изопачаване на комунистическата идеология са опорочили ценностите на обществото изцяло. При липсата на социална сигурност, безмилостен пазар, контролирана от партията съдебна система и почти пълна медийна цензура, китайският народ е обект на много видове експлоатация и насилие.

Корупцията, взимането на подкупи и неетичните и престъпни сделки са широко разпространени. Социалната, екологичната и медицинската системи на Китай са в тежко състояние на липса на финансиране и колапс. Служителите на всяко ниво използват позициите си, за да се облагодетелстват. Отнемането на земя за лукс или за градски проекти за реконструкция, с малко или без никаква компенсация за лишените, е един от начините те да забогатеят.

Въпреки че Китай има закони, които изглеждат подобни на тези на другите страни, съдебната система също е корумпирана и законите се прилагат „според нуждите“. Местните служители, които биват хващани, могат да избегнат наказания, ако покрият следите си и ако високопоставени личности не са замесени или поставени в трудно положение.

Насилственото изселване на хората от тяхната собственост без справедлива компенсация не е легално, но е широка практика. Но ако в процеса на насилствено отнемане нещата излязат извън контрол – както в случая с тримата членове на семейство Джонг, които се самозапалват – и се доведат до вниманието на широката публика, натискът за наказание на служителите също става голям. В този случай някой трябва да бъде жертван, за да задоволи обществеността, и това е, за което се притесняват местните служители. В резултат на това, те се стремят да блокират информацията, за да не стигне до обществеността или до централното правителство в Пекин.

Микроблогове

На 20 септември областните власти на Ийхуанг публикуват съобщение чрез новинарската агенция Шинхуа (Xinhua), твърдейки, че имат законни документи за насилствено разрушаване на къщата на сем. Джонг и че на 10 септември не е извършено никакво нелегално действие. Те твърдят и че са били там, за да „убедят“ семейство Джонг да съдейства на властите, и че не са отговорни за самозапалването на тримата души и за смъртта на Йе.

Въпреки че проблемите на семейство Джонг остават неразрешени, Руджиу бързо разбира, че изобличаването на социалната несправедливост в Интернет е много по-ефективно за привличане на публичното внимание и за поне частични резултати от местните служители, отколкото петициите. Въпреки че микроблогът на Руджиу в sina.com.cn продължава да бъде изтриван, историята остава жива благодарение на милионите онлайн последователи, които са препратили нейните публикации до хиляди уеб сайтове.

Новият микроблог на Руджиу в qq.com е привлякъл вниманието на десетки милиони китайци според много китайски медии. Поне три главни медии, включително две държавно ръководени, също са публикували статии, критикуващи служителите в Ийхуанг за злоупотреба с властта им. Осем областни служителя от Ийхуанг са подложени на разследване и четирима от тях са отстранени от постовете им.

Китайският коментатор и журналист Тонг Дахуан (Tong Dahuan) пише в блога си следното:

„Животът на хората не е от никакво значение за държавните служители; може да изгубите работата си, ако не изпълните заповед за насилствено разрушаване.

Но настоящата победа все пак си заслужава да се отпразнува и си струва усилията… Не е задължително действията да доведат до резултати, но бездействието със сигурност няма да доведе до каквито и да било резултати.“

„Репортери без граници“ (RSF) наскоро съобщиха, че китайските власти са започнали масивно ограничаване на социалните медии в континентален Китай, и по-специално на микроблоговете. Според RSF последният опит за цензура е индикация за недоверието и маниакалния контрол на Китайската комунистическа партия над китайския народ, но от организацията предполагат, че този контрол вече е подкопан от мащаба на използване на Интернет в Китай.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!