Следвайте "Буднаера" в Телеграм

bgfactor.org

Хакери създадоха първия компютърен вирус, който заплашва реалния свят

Експертите са шокирани от сложността на вируса. Той е твърде сложен, твърде шифрован, твърде голям, за да се установят всички негови цели и функции

Хакери са създали първия вирус, който може да навреди на обекти от реалния свят. Той може да спре заводи, електроцентрали или други промишлени обекти. Това съобщи Sky News, като цитира израелския експерт по кибербезопасност Хади Еврон.

Според Еврон, вирусът Стъкснет (Stuxnet) е първият известен вирус създаден, за да унищожи или затрудни работата на заводи, електроцентрали и други промишлени обекти. За да създадат Стъкснет на хакерите са били нужни от 6 месеца до 1 година. Стъкснет е предназначен за установяването на контрол върху системите за управление на големи промишлени комплекси (SCADA системи) с цел унищожаването им. По думите на експертите, след инфекцията Стъкснет "седи и чака", проверявайки статуса на всеки 5 секунди. В определен (но неустановен) момент той подава команда за самоунищожение на промишлената система.

Експертите, в продължение на 4 месеца изучавали Стъкснет чрез инверсно проектиране, са шокирани от сложността на вируса. Той е твърде сложен, твърде шифрован, твърде голям, за да може бързо да се установят всички негови цели и функции. Стъкснет установява контрол над промишлената система, без намеса на потребителя. Всичко, което е необходимо е да се постави в системата заразена флаш памет.

"За да бъде създаден такъв червей трябват ресурси на държавно ниво. Предполагам, че създаването му вероятно е спонсорирано от някаква правителствена програма", казва Еврон в интервю за Sky News. Специалистът добавя, че въоръжени с този вирис спецслужбите могат да го използват за атака на конкретни цели. "Невъзможно е той да се използва от един хакер, седнал у дома си", счита Хади Еврон.

Друг специалист в областта на компютърната сигурност Ури Ривнър казва, че за няколко месеца по целия свят са били заразени от червея Стъкснет между 30000 и 50000 компютри в много предприятия и корпорации. Това обширно заразяване е позволило на експертите да открият новия вирус и е помогнало да се вземат мерки за неутрализирането му.

Колкото повече научават експертите за Стъкснет, толкова повече тревога изпитват. Те са уверени, че Стъкснет вече е атакувал своята първа жертва - иранската атомна централа в Бушер. Оттам обаче обявиха, че вируса не е причинил големи вреди.

Според непотвърдени данни, около 60% от всички открити вируси Стъкснет са в Иран, отбелязва Sky News. Това води до логичния извод - главната цел на Стъкснет е иранската ядрена програма. Кой ли го е създал тогава?

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!