Следвайте "Буднаера" в Телеграм

bgfactor.org

Компания за хранителни добавки случайно откри най-ефикасния организъм за биогориво

Открит е вид водорасли, произвеждащи значително количество липиди, които могат да се използват като основа за биогориво

Учени от компанията "Оушън нютришън Канада" в Халифакс, която е най-големият производител на хранителни добавки с омега-3 ЕРА и DHA мастни киселини, откри случайно вид водорасли, произвеждащи значително количество липиди, които могат да се използват като основа за биогориво, съобщи БТА, позовавайки се на "Ню Йорк таймс".

В рамките на петгодишно изследване през 2005 г. учените анализирали мостри от водорасли за конкретни хранителни съставки. Така в една от стотиците епруветки те открили едноклетъчния организъм, произвеждащ триглицерол, който може да се използва като суровина за биогориво.

Това е най-ефикасният организъм за получаване на биогориво, известен в света. Производственият му капацитет е 60 пъти по-голям, отколкото на другите водорасли, използвани за генериране на биогориво.

Компанията ще оглави консорциум за разработване на технология за производство на биогориво в търговски мащаб от открития от нея щам, наречен ONC T18 B. Той не произвежда липиди с обикновена фотосинтеза, а с преобразуване на редуцирани органични съединения. Това намалява необходимата за отглеждането им пряка слънчева светлина или енергия.

Фотосинтезиращите водорасли, които преобразуват слънчевата светлина и въглеродния двуокис в липиди, могат да генерират 10 до 20 пъти повече гориво от селскостопански култури като царевицата, която се използва за производство на етанол. За тях не е необходима и обработваема земя.

Производството на биогориво от открития щам може да започне до десет години.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!