Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Lin Hsin-Yi

В Гуанджоу искат име и адрес при покупката на нож

С наближаването на Азиатските Игри 2010 в Гуанджоу (Guangzhou), столица на провинция Гуандонг (Guandong) в южен Китай, Бюрото по обществена сигурност прие нов закон, който гражданите намират колкото за неприятен, толкова и за неефективен, а именно да се вземат лични данни от всеки, който закупува ножове или подобни инструменти от сега до края на Игрите…

Както и при други масови събития, организирани от държавата преди 12-ти ноември, когато започват Игрите, ще зачестят проверките из града с досадните изисквания, забраняващи носенето на балони, хвърчила, фенери и т.н., придружени със сурови глоби за нарушителите.

Полицията в Гуанджоу информира на 21-ви август за взетите мерки, носещи названието „Предупреждение за прилагането на безопасна употреба на ножове в Гуанджоу“. Към тях спадат сатъри, големи ножове за плодове, занаятчийски ножове, пили и керамични ножове, които могат да се продават само от одобрени доставчици, а от купувачите се изисква следната информация: име, адрес, номер на лична карта, вид нож, закупен брой и предназначение. До този момент акцията е в сила в няколко области.

По време на Игрите също ще бъдат проверявани всички превозни средства, влизащи в Гуанджоу на контролно-пропускателни пунктове по основните пътни артерии.

Интернет потребители нарекоха мерките скучни, безполезни, загуба на ресурси и отразяващи истинската представа на управниците на Китай за гражданите, а именно врагове.

Потребител с прякор „9byte“ пише: „Това правителство е въоръжено до зъби, но от обикновените граждани изисква да се регистрират при закупуването на нож, наистина не знам какво да кажа.“

Адвокатът от Гуанджоу Танг Дзинлин (Tang Jingling) оценява действията за защитата на обществения ред като „преувеличени“. „Така правителството не постига нищо, освен че влошава отношенията си с хората. Третира ги като врагове ... защитавайки се от всеки гражданин“, сподели той пред Радио Свободна Азия (Radio Free Asia).

По време на Световното изложение в Шанхай бе адаптирана същата политика с твърдението, че „това ще гарантира гладкото протичане на Експо 2010.“

Въпреки масивните мерки за сигурност по време на Олимпийските игри в Пекин 2008, включващи над 150 хиляди патрулиращи полицаи, безработен китаец намушка до смърт свекъра на треньора по волейбол на американския мъжки олимпийски отбор в центъра на Пекин.

Новият регламент е капакът на серия от масови протести в Гуанджоу срещу властите.

На 12-ти август 3000 работници от завода за желязо и стомана в Гуанджоу се събраха да протестират срещу реформите в компанията, които нарушават техните права. В отговор властите мобилизираха въоръжена полиция и разпръснаха протестиращите.

Ден по-късно няколкостотин полицаи обградиха село Шиан (Xian) в област Тиенхъ (Tianhe) в опит да го разрушат. Сериозни сблъсъци избухнаха между жителите и полицията, която използва сълзотворен газ и рани демонстранти.

На 20-ти август тълпа се събра пред кметството на гр. Гуанджоу и поиска от кмета да събори една метро-охладителна кула.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!