Следвайте "Буднаера" в Телеграм

NTDTV

Слепият китайски правозащитен адвокат Чън Гуанчън е освободен от затвора

Китайският правозащитен адвокат Чън Гуанчън (Chen Guangcheng) бе освободен от затвора в четвъртък. Той излежаваше 4-годишна присъда в градския затвор на Линий (Linyi) в провинция Шандон (Shandong).

Чън, който е сляп и самоук адвокат, започва да защитава правата на фермери и инвалиди през 1998 г. По-късно представя жени, които са били принуждавани да правят късни аборти и стерилизации заради политиката на китайския режим за едно дете.

Чън бе арестуван през 2006 г., след като документира късни аборти в град Линий, и обвинен в повреждане на публична собственост и събиране на хора с цел блокиране на движението. Неговите поддръжници твърдят, че обвиненията са измислени.

Според базираната в Хонконг адвокатска организация, „Човешките права в Китай” (Human Rights in China), по време на ареста той е бил бит и малтретиран.

Неговото село и близки в момента са под строг надзор. Поне десет цивилни мъже блокираха журналисти от Associated Press, за да не влязат в селото му. Негов роднина, г-н Ин Дондзиан (Yin Dongjiang), споделил пред Associated Press, че властите са поставили наблюдателни камери и са спрели телефоните на някои от роднините му.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!