Следвайте "Буднаера" в Телеграм

bgfactor.org

Осъществиха един от проектите на Леонардо да Винчи (видео)

Орнитоптерът, наречен "Сноубърд", е извършил полета си още на 2 август близо до Торонто

Леонардо да Винчи може да се гордее: "Сноубърд" полетя! Векове след като ренесансовият творец скицира летателна машина, задвижвана от човешка сила, канадски специалисти от университета на Торонто са успели да извършат първия в света полет с апарат, който се задържа във въздуха, размахвайки крила като птица, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Орнитоптерът, наречен "Сноубърд", е извършил полета си на 2 август близо до Торонто. Успешният опит е наблюдаван от представител на Международната федерация по аеронавтика. Летателният апарат е успял да поддържа височината и скоростта си в продължение на 19,3 секунди, покривайки разстояние от 145 метра със средна скорост 25,6 километра.

"Сноубърд" има размах на крилете като на самолет "Боинг" 737, но тежи само 43 килограма. Пилот и "двигател" на орнитоптера е бил Тод Райхерт, мениджър на проекта. Орнитоптерът първоначално е бил теглен от автомобил, за да придобие наземна скорост. След това пилотът, настанен в удобния отсек, е натиснал педалите на "Сноубърд"", за да издигне летателния апарат и да го задържи във въздуха с 16 маха на крилата.

"И други специалисти са настоявали, че са конструирали машини, които летят като птици. Ние обаче разполагаме с телеметрични данни, доказващи, че орнитоптерът се е задържал с човешка сила във въздуха, а не само се е плъзнал, след като е бил издигнат", казва главният инженер Камерън Робъртсън.

В края на 15-и век Леонардо да Винчи прави скици на летателен апарат, наподобяващ прилеп, чиито крила се задвижват от ръцете и краката на управляващия го човек. Специалистите не смятат, че ренесансовият художник и изобретател е успял да конструира подобна машина. Съвременните инженери обясняват, че дори Леонардо да Винчи да е успял да го построи, подобен летателен апарат е нямало да проработи.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!