Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Много китайски пилоти с фалшиви лицензи

Китай се слави с репутацията си на източник на опасни, фалшиви и подправени продукти: от променената възраст на атлетите до токсичното мляко на прах за бебета и тофу-циментовите училищни сгради – списъкът е дълъг. Сега към него можем да прибавим и фалшифицирани правомощия за пилотаж…


След неотдавнашна самолетна катастрофа в Китай се установи, че голям брой китайски пилоти фалшифицират правомощията си, за да се сдобият с по-добра работа, поставяйки в опасност живота на пътуващите.

Китайски пожарникари претърсват останките от пилотската кабина на самолет ERJ-190
Китайски пожарникари претърсват останките от пилотската кабина на самолет ERJ-190, притежание на авиокомпания Henan Airlines, на мястото на злополуката в североизточния град Ичун в отдалечената провинция Хейлонцзян сутринта на 25-ти август 2010 г. Голяма част от китайските пилоти фалшифицират правомощията си, за да получат по-добра работа. (STR / AFP / Getty Images)

На 24-ти август 2010 г. самолет се разби край гр. Ичун в североизточната провинция Хейлондзян в Китай, погубвайки живота на 42-ма души. Катастрофата е едно от най-големите авиационни произшествия в Китай през последните години. Все още няма официално обяснение за причината на инцидента, но според китайски източник пилотът е притежавал фалшив лиценз.

Катастрофиралият самолет е притежание на Henan Airlines, дъщерна компания на Shenzhen Airlines. 40-годишният пилот Чи Чуендзун се присъединява към Shenzhen Airlines преди седем години след пенсионирането си от Военновъздушните сили (ВВС). След неуспешен опит да получи сертификат за търговски пилот от Shenzhen Airlines, той го получава от Henan Airlines.

Според Hongkong's Apple Daily Чи e пилотирал военни самолети като J-6, боен самолет вече извън употреба и тренировъчния самолет К-44. Чи започва обучението си за професионален пилот на машина EMB-190 през март и с точно такъв самолет се разбива край гр. Ичун. Неговият опит като пътнически пилот е само една година, а фаталният полет до Ичун е петият му полет като професионален пилот и първият му до Ичун.

В неотдавнашна видеоконференция, проведена от Гражданската въздухоплавателна администрация на Китай (Civil Aviation Administration of China / CAAC), се позоваха на думите на пилот от Shenzhen Airlines, според когото Чи не е успял да получи сертификат за пилот след изпита в централата на Shenzhen Airlines. „Странно е, че са му издали сертификат след като се е присъединил към Henan Airlines“, отбеляза той.


Фалшифициране на правомощия

От CAAC са регистрирали над 200 пилоти с фалшиви правомощия през последните две години. От тях 103-ма работят за Shenzhen Airlines, което представлява една седма от общия брой на пилотите на авиокомпанията, заяви служител на CAAC по време на срещата.

Видеоконференцията, на която бяха направени тези откровения, бе широко цитирана от китайските медии, които не дадоха обяснение, как са получили достъп до срещата, нито къде е била проведена тя.

Честа практика също е фалшифицирането на резюмета при промяна на работното място или при преминаването от военен към търговски пилотаж, въпреки че пилотите преминават през тестове преди да имат право да летят отново, се твърди в China’s First Financial Daily, цитиращ високопоставен служител на търговска авиокомпания.


Тиктакаща бомба със закъснител


Директорът на CAAC Ли Джияшянг (Li Jiaxiang) заяви в споменатата видеоконференция, че Shenzhen Airlines не е единствената авиокомпания, която наема пилотите с фалшиви лицензи. Трите основни авиокомпании - Air China, China Eastern Airlines и China Southern Airlines - имат същия проблем. Този феномен Ли описа като „меламин“ за авиационната индустрия на Китай и „бомба със закъснител“, която може да избухне по всяко време.

Официалният отговор на катастрофата край гр. Ичун и фалшивите лицензи е, че „идентифицираните пилоти“ са отстранени от длъжност. Обществеността обаче не вярва.

Интернет потребители са изразили недоволство, че животът на пътниците е изложен на риск поради недостатъци в регулаторната система и твърдят, че въпросът все още не се взема сериозно.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!