Следвайте "Буднаера" в Телеграм

kafene.net

За какво използва държавата достъпа до тайните си?

Сега
Петър Петров

МВР твърди, че членовете на ВСС ще са благонадеждни само ако минат проучване за класифицирана информация. Но се оказва, че обявеният за глава на "Октопода" е имал валиден допуск до секретни данни

Властта изпадна в тежко раздвоение за това каква стойност има издаването на разрешение за работа с класифицирана информация.

Вътрешният министър Цветан Цветанов ни обяснява, че само проучването за надеждност, без което не се дава право на достъп до секретни данни, ще изчисти името на членовете на Висшия съдебен съвет. Тази проверка

се представя като панацея срещу корупцията,

шуробаджанащината и търговията с влияние в съдебната система. Въпреки протестите на магистрати, че по този начин изпълнителната власт ще кадрува в съдебната, правителството записа в проектозакона за съдебната власт задължение всички членове на ВСС да минат през процедура за допуск до класифицирана информация. Като се има предвид новата практика, която изключва противопоставяне на правителствените проекти, е сигурно, че изменението ще бъде гласувано в Народното събрание.

Това автоматично означава, че съдебните кадровици ще бъдат проверени от Държавната агенция "Национална сигурност". В зависимост от нивото разрешенията са за работа с информация, защитена с гриф "поверително", "секретно" и "строго секретно". Специално за ВСС е

предвидена проверка за най-високо ниво - строго секретно

Процедурата на проучване включва попълване на специален въпросник. За работа с най-пазените тайни се изискват най-подробни данни от личния живот, включително и на съпрузи или партньори, за родители, братя, сестри. При това проверяваният сам се съгласява да бъде подслушван и следен, както и във всеки момент да му бъде правен тест за алкохол или наркотици, да му ровят банковите сметки и куп други неща. Разпитват се съседи и колеги. Рови се дълбоко назад в миналото.

Тезата на ВСС е, че членовете му си имат достъп до тайни по принципа "необходимост да се знае" и без специална проверка. По този начин работи всеки прокурор и съдия по конкретно разследване или съдебно дело. Самите прокурори и съдии, както и депутатите, също не минават проверка за надеждност.

На пръв поглед няма нищо лошо членовете на ВСС да бъдат проучени. Даже и депутатите, и всички магистрати да бъдат проучени.

Това обаче

не би трябвало да означава, че се издава индулгенция

Защото се оказва, че обявеният от МВР за глава на "българския октопод" Алексей Петров е имал допуск до класифицирана информация от най-високо ниво - строго секретно, издаден през лятото на 2008 г. После му е отнет, но не заради престъпление или съмнителни контакти, а защото е напуснал ДАНС и е отпаднала необходимостта да работи с тайни. Излиза, че Петров е минал проверка за надеждност, която включва и проучване на бизнеса му, срещи с бивши партньори, конкуренти и врагове. Както и на всички слухове и легенди, които се носеха за застрахователния бизнес в първите години на прехода.

Сега лидерът на ДСБ Иван Костов твърди, че проверката на Петров всъщност не била приключила, когато е получил допуск. Но той е притежавал документа над година. Какво е попречило проучването да бъде извършено? Или Костов

поставя под съмнение всички издадени досега сертификати

за работа с класифицирана информация?

А за съмнения си има достатъчно основания. Защото сега освен за издаване на държавна тайна, Петров е обвинен за организиране на престъпна група, изнудване, рекет и куп други неща, станали доста преди 2008 г. Това означава, че ако му е даден допуск за работа с тайни, проучващите не са проверявали задълбочено миналото му. Или са си затворили очите?! И допуските се издават според това колко влиятелен е проверяваният и неговият покровител? И се раздават според политическо благоволение - за да бъде назначен или отхвърлен кандидат за дадена длъжност? Защото допуск може да се откаже и отнеме и при най-малко съмнение, сигнал и слух.

При това отказът не се мотивира, не може да се обжалва пред съд, а само пред Държавната комисия по сигурност на информацията (ДКСИ). Процедурата е секретна и никой никога не разбира заради какво някой е обявен за неблагонадежден. Вероятно в момента десетки хиляди граждани имат допуск до секретна информация. Само за първата половина на т.г. ДАНС е дала разрешение на над 8000 души. За същото време са отнети допуските само на 11 души.

А 199 души с право да работят с тайни са били под контрол за надеждност

Това означава, че е имало някакво съмнение за изтичане на секретни данни. Този контрол се осъществява по всевъзможен начин - ровене в кореспонденция, подслушване и следене. Но така и никой няма да разбере защо лоялността на тези хора е била изпитвана. И може би точно това е идеята с членовете на ВСС? Да са под постоянен контрол за надеждност. Докато излиза, че има незнайно още колко хора, за които очевидно такъв контрол не е имало или няма.

При наличието на такъв двоен стандарт в работата на службите и управляващите ги е много опасно да се допусне, че даването или отказването на допуск до тайни е само средство за субективен натиск. Това ще ни върне в мрачни времена, когато именно с такива процедури се търгуваше и кадруваше. И това 20 години след 1989 г.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!