Следвайте "Буднаера" в Телеграм

John Christopher Fine

Изкуство от зеленчуци

Ледените скулптури често са обект на възхищение на сватбени тържества и банкети. Сложните детайли, издълбани в леда, са пристанище на разговори и дават подслон на морска храна и зеленчукови апетайзъри. Накрая изкуството се разтапя и прекрасните творби изчезват в голяма мивка, като се стичат в канала, след като събитието приключва.

Креативните фигури от храни възбуждат апетита, като предизвикват и други усещания. Това, което виждаме, се харесва на небцето и стимулира вкусовете. Главен готвач Джеймс Паркър (James Parker) е довел фигурите от храна до друго ниво. Той основава компания с името Veggie Art. Дипломирал се е през 1991 г. в Пенсилванския колеж по технологии в Уилиамспорт (Pennsylvania College of Technology in Williamsport) в областта на кулинарните изкуства. Работел е за големи хотели в Вашингтон, окръг Колумбия.

Джеймс Паркър (James Parker) и неговото творение – водопад.
Джеймс Паркър (James Parker) и неговото творение – водопад. Главен готвач Паркър печели състезанието на Food Network с арт скулптурата си от зеленчуци през 2008 г. (John Christopher Fine)

„Отворих Veggie Art през 2001 г. Пътувах из страната и преподавах как се създават декорации от храна”, разказа главният готвач Паркър.

Той приготвил богато украсена зеленчукова скулптура за откриването на арт изложбата на фестивала в Гетисбърг. Били изложени бронзови статуи, декоративни барутници, ръчно изработени ножове, кожени стоки и изящни изкуства от едни от най-добрите артисти в страната. Точно по средата била неговата огромна скулптура, направена от дини. Тя предизвикала предложения за вино и ордьоври.

Джеймс Паркър спечелил състезанието на Food Network със зеленчуковата си скулптура през 2008 г. „Наградата беше златен медал и чек за 10 000 долара. Създадох почти 2,5-метрова декорация. Темата бе тропическото богатство. Направих кораб, претърпял корабокрушение, от корен от маланга. Състезанието се състоя във Форт Лодърдейл, Флорида. Затова направих медузи и риби. Направих и костенурки от китайски пъпеши. Рибите бяха направени от смачкани американски орехи и жълъди. Направих водопади от моркови, които оформяха струйки в дините.”

Последното състезание на Food Network бе това лято. Джеймс спечели втора награда с пейзажите си от храна. Той отговаряше на въпроси на посетителите на голямата арт изложба, които приближаваха неговата висока творба от дини.

Общество, обсебено от диети

Това, което привлича очите, стимулира апетита. Бившият главен готвач на Белия дом Уолтър Шейб (Walter Scheib) обясни, че ако поднос с храна не съдържа поне четири цвята, не е здравословен. Целта на концепцията е да се ядат повече плодове и зеленчуци, да ги купуваме пресни от фермите и да ги консумираме веднага след като са откъснати. Свежите плодове и зеленчуци са най-добрият източник на здравословни протеини и витамини.

В общество, обсебено от диети, което всъщност е необходимо заради преяждането и яденето на неподходящи видове храна, зеленчуковите и плодови творби на Джеймс Паркър насочват вниманието към красотата и разнообразието на достъпна свежа продукция. „Използвайте всички клавиши на пианото. Не използвайте само средните осем.” Главният готвач Шейб окуражаваше посетителите на фестивала в Гетисбърг да опитат различни плодове и зеленчуци.

Фокусът бе поставен върху местно произведени продукти, храни, които от фермата отиват директно на масата, които са здравословни и запазват хранителните си качества.

Десетдневното събитие представи изкуствата. Музиканти свиреха джаз, блуграс и класическа музика. Духови оркестри от цялата страна изпълниха военни маршове и сантиментални интерпретации на романтични мелодии. Компаниите Gilbert и Sullivan се представиха на сцената. Кукловодите накараха марионетките да оживеят. Художници и скулптори описваха работата им.

На красивата обширна поляна на Гетисбъргския колеж Джеймс помогна на студентите да създадат друга голяма зеленчукова скулптура. Водопад падаше върху изкривен корен от женшен. Дините бяха превърнати в богато украсени цветя.

Министърът на земеделието Ръсел Рединг беше прав. Свежите продукти, които бяха предложени на фестивала в Гетисбърг, бяха вкусни, здравословни и без химикали и консерванти. В случая с изкуството на Джеймс Паркър, те бяха и приятни за окото.

За да видите творбите на Джеймс Паркър, отидете на www.veggieart.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!