Следвайте "Буднаера" в Телеграм

By James Goodlatte and Kimberly Nelli

Супер храни за супер бебе, приготвени лесно

Имаше време, не много отдавна, когато жените лесно раждаха жизнени и без болести деца . Д-р Уестин Прайс (Dr. Westin Price) бил зъболекар, който пътувал по света в търсене на здраво население със здрави деца. Правел го в много уникален момент от историята, точно когато „храните на модерната търговия”, както ги наричал той, прониквали и в последните изолирани култури. Документираното от него е поразително…

Д-р Прайс документирал 14 култури, които били в почти перфектно здраве, свободни от нещастията, обичайни за днешните новородени и деца. Той забелязал изключителни лицеви и скелетни конструкции, отворени носови канали, добре оформени брадички, както и сила и жизненост, които не могат да бъдат открити при децата, родени от родители, които се хранят със съвременни храни. Той документирал множество примери на деца с перфектно подравнени зъби и челюсти, поне докато майката не започва да се храни със съвременни храни.

Хранете се добре, докато сте бременна, за да имате възможно най-здравото дете.
Хранете се добре, докато сте бременна, за да имате възможно най-здравото дете. (Photos.com)

Д-р Прайс открил здрави бременни жени, които с лекота раждали здрави деца. В тези области, той разговарял с други доктори, които също му казали, че никога не са имали нужда да помагат при раждания или да лекуват заболявания при тези култури преди „първото поколение след приемането на модернизирания начин на хранене”.

Той сравнил умствено здрави младежи с умствено нестабилни, повлияни от съвременни хранителни продукти. Д-р Прайс документирал ясната хранителна мъдрост на тези хора, изпитвайки страхопочитание, че те знаели толкова много съществени неща за живота – „неща, които нашата модерна цивилизация очевидно не знае”. Това, което открил, било толкова силно, че премахнало много от неговото разбиране, че вината носят наследствеността или генетичният код, и поставил тази вина върху хранителния избор на родителите.

Въпреки че всяка бременна жена от различните култури има достъп до различна храна, всички те имат някои еднакви навика. Главният елемент, който свързвал всички 14 култури, бил консумацията на натурални, необработени храни. Д-р Прайс документирал и важността, поставяна върху събирането на специални храни при бременност, въпреки че много от тази древна мъдрост е била изгубена. Той отбелязал, че всяко здраво население, което изследвал, се хранело с животински продукти и използвали наситени мазнини свободно, и че всяко хранене включвало ферментирали, накиснати или покълнали храни. Той документирал важността на органичните меса за здравословно възпроизвеждане.

В една култура, хората пътували през големи разстояния, за да намерят специална морска храна за бременните жени. В друга култура, няколко човека от селото трябвало да поемат смени, за да осигуряват определени храни за бременните жени. Най-висок приоритет в тези култури се поставял върху създаването на здраво дете. Така изглежда, че за съвременната жена, която иска да подсигури раждането на много здраво бебе, ще бъде добре да включи колкото се може повече от тези традиционни храни.

Диетата, която д-р Прайс предлага, базирана на неговото изследване, може да бъде открита на westonaprice.org. Тази диета се основава на натурални храни и насоките са много добри за опростяване на много хранителни решения, които бременната жена трябва да взима, когато има предвид хранителното здраве на бебето и своето собствено.

Джеймс и Ким са сертифицирани хранителни и лайфстайл инструктори, които помагат на бременни майки и бъдещи родители. Можете да се свържете с тях на FitForBirth@gmail.com или чрез уеб сайтовете им GetFitForBirth.com и SecretsofPainlessChildbirth.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!