Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Stephanie Lam, Epoch Times

Ново доказателство за използване на инструменти от древните хора

Екип учени от Германия, Франция и САЩ откри доказателство, че древните хора преди 3,4 милиона години са използвали каменни инструменти, за да разрязват месо. Това е почти 1 милион години по-рано от известното преди това доказателство за употреба на каменен инструмент. Техните открития бяха публикувани в списание Nature на 12 август тази година...

„Това откритие определено ще ни принуди да преработим учебниците”, каза в официално съобщение д-р Зересенай Алемсегед (Zeresenay Alemseged) от Калифорнийската академия на науките. „Това развитие има голямо отражение върху историята на човечеството.”

Употреба на древен инструмент: Тези две кости, датиращи отпреди около 3,4 милиона години, са част от ребро на бозайник с размерите на крава и част от бедрената кост на бозайник с размерите на коза
Употреба на древен инструмент: Тези две кости, датиращи отпреди около 3,4 милиона години, са част от ребро на бозайник с размерите на крава и част от бедрената кост на бозайник с размерите на коза. И двете кости имат разрези, драскотини и белези от удари. (Dikika Research Project/California Academy of Sciences)
Успоредни белези: Учените смятат, че тези белези са направени при изрязването на месо от реброто на бозайник с размерите на крава.
Успоредни белези: Учените смятат, че тези белези са направени при изрязването на месо от реброто на бозайник с размерите на крава. (Dikika Research Project/California Academy of Sciences)

В Етиопия изследователският екип открил кости от бозайник с белези, които след анализ показали, че са направени при изрязване на месото от костите и счупването им за изкарването на костния мозък. Формите на белезите по-скоро били като тези, създавани от удар с камък, отколкото от захапване със зъби. А и в един от белезите били открити малки парчета скала.

„Повечето белези имат черти, които без съмнение показват, че са причинени от каменни инструменти”, каза в официално съобщение д-р Къртис Марийн (Curtis Marean) от Държавния университет в Аризона.

Изследователите открили, че белезите са направени преди костите да се вкаменят. Костите били открити в седименти между вулканични отлагания, датиращи отпреди 3,24 до 3,42 милиона години.

„Можем да кажем с голяма увереност, че по костите са оставени белези от каменни инструменти преди 3,42 до 3,24 милиона години. В този обхват по-вероятната дата е преди 3,4 милиона години”, заяви в официално съобщение д-р Джонатан Уин (Jonathan Wynn), геолог от Университета в Южна Флорида.

При това костите са били открити на 200 метра от мястото, където през 2000 г. бе намерен „Селам” (“Selam”) - скелет, за който се смята, че е от вида Australopithecus afarensis.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!