Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Hong Ning, Epoch Times

Кално свлачище в югозападен Китай, поне 60 души убити

Голямо и внезапно кално свлачище с приблизителна дължина от 300 м. удари югозападната китайска провинция Юнан в ранните часове на 18 август тази година. Китайските медии и държавни канали съобщиха за 90 изчезнали и един загинал, въпреки че според служител от министерството на вътрешните работи броят на загиналите е поне 60 души…

Според държавните медии калното свлачище е възникнало в село Литоуди (Litoudi), на 17 км. от окръг Гонгшан (Gongshan) и на 10 км. от община Пулади (Puladi).

Бедствието е унищожило каменен мост, затрупало е пътища и е прекъснало транспорта и телекомуникациите.

Голямо и внезапно кално свлачище с приблизителна дължина от 300 м. удари югозападната китайска провинция Юнан на 18 август.
Голямо и внезапно кално свлачище с приблизителна дължина от 300 м. удари югозападната китайска провинция Юнан на 18 август. (Фотоархив на Epoch Times)

Разпокъсвайки групата села Юеге (Yuege), които са част от Литоуди, калното течение се е вляло в река Ну, причинявайки запушвания на коритото й и покачвайки нивото на водата с близо 6 м. в окръг Гонгшан.

Според местен служител на министерството на вътрешните работи, починали вследствие на калното бедствие са поне 60 души, съобщи радио Free Asia (RFA). Обявените от правителството 90 изчезнали най-вероятно няма да бъдат намерени живи, по думите на служител пред RFA.

Г-н Ю, местен жител, с когото се свързахме по телефона, сподели пред Epoch Times, че броят на загиналите е по-близо до 70. „Калното свлачище наводни мина в Юеге и погреба 7 или 8 къщи. Никой не оцеля“, разказа той.

След калното свлачище е имало и съответно позвъняване до местното правителство, известяващо за напълно погребано село.

„Призори на този ден всеки в селото ни започна спасителните усилия“, продължи г-н Ю.

„Онези, които бяха сериозно ранени, бяха изпратени в окръг Фугонг, а леките наранявания бяха третирани на място. Лекарствата са оскъдни, ето защо сериозно ранените бяха изпратени във Фугонг. Пътищата бяха поразени. Някои от тях са планински пътеки. Положението е много лошо“, каза той.

Окръгът, където е възникнало свличането на калните маси, е съставен от склонове с различен наклон и равният терен е много малко. Около 60% от фермерите живеят на склона. Той се простира на 442 кв. км. и е известен като Южната порта на Гонгшан.

В община Пулади има 6 провинциални комитета, 56 селски групи, 1914 домакинства и население от 6572 души по данни на Zhongjin Online.

Докато китайските власти обвиняват дъждовния сезон, според местен служител бедствието може да е свързано с минната дейност в района.

Това мнение е подкрепено и от Ху Шингдоу (Hu Xingdou), професор от Пекинския технологичен институт, цитиран от RFA.

„Съществуват природни и причинени от човека бедствия и това [неотдавнашно кално свлачище] е случай и на двете. Например дълго време не се обръщаше внимание на опазването на растителността, а някои места бяха произволно разкопани, нанасяйки вреда на водата, почвата и геологията.“



Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!