Следвайте "Буднаера" в Телеграм

technews.bg

Шотландски учени правят биогориво от уиски

Методът се основава на стар процес, който е разработен за производство на бутанол чрез ферментация на захар

Шотландски учени са разработили нов вид биогориво, използвайки вторични продукти от производството на уиски. Бутанолът дава енергия на обикновените автомобили по по-ефективен начин, отколкото етанола, твърдят учените.

Изследователският екип от Университета на Единбург е прекарал две години в създаването на бутанола, който може да се използва в газови резервоари като самостоятелно гориво или смесен с бензин или дизел, пише GreenTech.bg.

Горивото се извлича от вторични продукти при дестилацията, като например отработено зърно. Методът се основава на стар процес, който е разработен за производство на бутанол чрез ферментация на захар.

Но дали това дава отговор на критиците на царевичния, енергоемък етанол?

„Докато някои енергийни компании отглеждат култури специално за генериране на биогорива, ние се насочваме към остатъчни продукти като например отпадъците от производството на уиски“, казва професор Мартин Тангей, директор на Изследователския център за биогорива. Според него, това е много по-екологичен и устойчив вариант, който предлага и възможност за нови приходи на основата на една от най-големите индустрии в Шотландия.

Глобалният износ на шотландско уиски нарасна до рекордните 4,85 милиарда долара миналата година, а ръстът за последните 10 години достига 45%.

Самият проект за биогоривото струва около 400 000 долара и е финансиран от шотландска програма за подкрепа за корпоративни „Proof of Concept“ начинания (доказване на концепция). Той не е шега, въпреки че блоговете са препълнени с шеговити описания като: „Уиски, за да вървим?“ или „Едно за по път?“

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!