Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Lori Lipinski

Не се страхувайте от мазнините!

От много години насам все ни казват, че мазнините са нездравословни, в което повечето хора наистина вярват. Ето защо, в опита си да живеят „здравословно“, много от тях избягват мазната храна.

Когато работя с клиенти, които твърдят, че се хранят здравословно, винаги ги питам да ми обяснят какво означава това. Обикновено отговорите са:

„Никога не ям мазно червено месо, а само пиле или риба веднъж или два пъти седмично.“

„Не употребявам масло и яйца заради холестерола.“

Някои хора се страхуват да ядат пържоли заради съдържанието на мазнини.
Някои хора се страхуват да ядат пържоли заради съдържанието на мазнини. Тези страхове не са научно обосновани. (Miguel Mendez/AFP/Getty Images)

„Личният ми лекар ме посъветва да използвам маргарин, за да избегна заболяване на сърцето, типично за моето семейство.“

„Опитвам се да отслабна, като внимавам с мазнините и купувам нискомаслени продукти.“

Трябва да призная, че клиентите ми са постъпвали правилно, защото просто са следвали дадените им съвети. Но те не действат и в това е проблемът. Всъщност клиентите ми на нискомаслени диети обикновено са най-нездравословно живеещите хора, с които работя.

В общия случай те страдат от симптоми на депресия, умора, притеснение, промени в настроението, хипогликемия, инсулинова резистентност, постоянен и ненаситен глад, от проблеми с жлъчния мехур (газове, подуване на корема, киселинен отлив, редки изхождания), хормонални дисбаланси и дори липса на менструация при млади жени.

Жените, които избягват мазнините, се оплакват най-вече от суха и чуплива коса, която пада лесно, а също и от суха, набръчкана кожа. Колкото и налудничаво да звучи, те винаги искат да отслабнат!

Въпреки че повечето подложени на такова хранене хора не се чувстват здрави, те все вярват, че ограничаването на мазнини някак ще ги направи по-здрави.

Медицинската общност, индустрията за бързо хранене и медиите положиха огромни усилия, за да убедят американската общественост, че мазнините са вредни за нас. Обвиняват ги за всичко – от запушване на артериите до рак. Те определено са най-популярната изкупителна жертва на националната ни мания – затлъстяването.

Наистина ли причината е в мазнините?

От мазнините ли се пълнее?

Независимо че американците се тъпчат с безвкусни, нискомаслени продукти, те непрестанно напълняват. А по телевизията непрекъснато се опитват да ни убедят, че тези храни ни правят слаби и здрави. В напразния си опит да постъпят „правилно“, повечето хора се лишават от всякакви мазнини и се чудят защо не свалят килограми. Има няколко причини за това.

Недостигът на мазнини предизвиква глад

Опитвали ли сте някога нискомаслена диета? Чувствахте ли, че умирате от глад? Мазнините изпращат сигнал до мозъка, кога човек да спре да се храни. Когато организмът не получава достатъчно мазна храна, той никога няма да се почувства напълно заситен, което причинява преяждане.

Имал съм клиенти, които признават, че изяждат цяла кутия нискомаслени бисквити, като твърдят, че няма нищо нередно в това, защото бисквитките са без съдържание на мазнини. Склонността към преяждане е типична за хора с нискомаслен режим на хранене и по същество може да доведе до покачване на теглото.

Включването на полезни мазнини в хранителната диета помага за контролиране и регулиране на апетита, така че не е необходимо човек да се храни прекомерно, за да се почувства сит.

Ниско съдържание на мазнини означава високо съдържание на въглехидрати

Ниското съдържание на мазнини води и до друг проблем – високо съдържание на въглехидрати. Това от своя страна причинява ниски нива на кръвната захар. Когато захарта падне, тялото преминава в запасителен режим и метаболизмът се забавя.

Поемането на високо въглехидратни храни задейства освобождаването на инсулин, което е сигнал за тялото да трупа мазнини. Да не говорим, че заедно с кръвната захар пада и енергията ви, така че, ако поемате много въглехидрати, вие най-вероятно нямате достатъчно сила.

Приемът на полезни мазнини при хранене помага за поддържане на стабилна кръвна захар. Това увеличава метаболизма, осигурявайки на тялото необходимата енергия, за да функционира нормално през деня.

Ниско съдържание на мазнини означава недостиг на протеини

Хората на нискомаслени диети обикновено избягват протеинови храни от животински произход, защото съдържат наситени мазнини. За повечето хора това не е много разумно, защото животните са единственият всеобхватен източник на протеини в природата. Ако хранителният режим не осигурява достатъчно протеини, може да се появят симптоми на слабост, умора, сухи и чупливи коса и нокти, забавяне процеса на заздравяване на рани, хронични инфекции и захаропреработващи проблеми.

Друг признак на протеинов недостиг е слабият мускулен тонус. Често хората, избягващи мазнините, намират почти невъзможна загубата на тегло или изграждането на мускули, независимо какво правят. Въпреки че спортуват по два часа на ден четири пъти седмично, те се оплакват, че поглеждайки в огледалото, не виждат резултат от усилената си работа. Именно липсващите протеини са нужни, за да се изградят силни мускули.

Аминокиселините, извлечени от протеините, се използват за изграждане на невротрансмитери (мозъчни химикали), които помагат да се контролира апетитът, намаляват глада и уравновесяват настроението.

За преодоляване на силното желание за сладкиши и нишесте е най-добре човек да се храни умерено три пъти дневно на равни интервали. В основата на балансираното хранене стоят протеини, въглехидрати от естествени източници и завидно количество полезни мазнини.

Вероятно вече разбрахте, че с избягването на мазнини не сте се сдобили с магическа пръчица за отслабване. От мазнините не се пълнее и това е истината. Дори не трябва да се чувствате виновни, когато ядете мазнини, тъй като те са от съществена важност за вашето здраве.

Човешкият мозък се състои от над 65% мазнини. Нашите хормони са изградени от мазнини, както и външният слой на всяка клетка в тялото. Мазнините поддържат кожата здрава, правят имунната система по-силна, стабилизират кръвната захар и предотвратяват диабет. Полезните мазнини са ползотворни за сърцето, нормализират мазнините и холестерола в кръвта и дори предотвратяват рак.

Лори Липински е сертифициран хранителен консултант, преподавател и писател.

Източник: Westonaprice.org/making-it-practical/260-taking-the-fear-out-of-eating-fat.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!