Следвайте "Буднаера" в Телеграм

kafene.net

Тайната комунистическа полиция на ръководни постове в МВР

Председателят на комисията за досиетата Евтим Костадинов потвърди, че повечето ръководни постове в МВР през последните 20 години са били заемани от служители на комунистическата тайна полиция Държавна сигурност /ДС/.

В интервю за БНР Костадинов каза, че съобщенията за голямото влияние на служители на бившата ДС във вътрешното министерство са били потвърдени от проверките на комисията.

Офицери и агенти на вившата комунистическа политическа полиция са заемали една-пета от ръководните постове в МВР, съобщи Костадинов.

Проверката на комисията по досиетата обхващаше лица, заемали или заемащи ръководни постове във вътрешното министерство.

При проверките в предишните институции присъствието на сътрудниците на ДС е около 10%. Само в ръководния състав на БАН агентите са били повече, каза Евтим Костадинов.

Костадинов каза че е впечатлен от факта, че след промените на ръководни длъжности в системата на вътрешното министерство са назначавани отново бивши служители на ДС, а не професионално подготвени кадри на полицията.

Излиза така, че полицейските кадри до известна степен са били изтласкани в кариерното си развитие за сметка на бившите служители от ДС, заяви по-рано Евтим Костадинов в интервю за вестник.

Проверката разкрива, че много назначения и преназначения на бивши кадри на ДС на ръководни длъжности е станало в периода 2005-07 г. по време на правителството на тристранната коалиция начело със Сергей Станишев, когато министър на вътрешните работи беше Румен Петков.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!