Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Gary Feuerberg, Epoch Times

Тенденция за сурови присъди се заформя в Китай

Изслушванията отбелязват рязко покачване на броя китайски граждани, обвинени в "заплаха за държавната сигурност" през 2008 г. и 2009 г.

ВАШИНГТОН – Китайският режим е известен с използването на арести за потъпкване на разногласията и прокарване на държавната (партийна) линия. През последните две години тези злоупотреби са се влошили, като растат арестите и периода на издадените присъди...

Данните, представени пред американската Конгресна изпълнителна комисия за Китай, разкриват както дела за арестувани дисиденти, привлекли общественото внимание, така и по-малко известни дела за хора, които не са особено критични към режима – като например уйгурския журналист и геолог, който е американски гражданин, назначен от американска компания.

Сенатор Дорган
Сенатор Дорган (Dorgan) разкритикува незачитането от страна на Китай на международните стандарти в наказанието на свободното изразяване. Той е недоволен от отговора на Китай на запитванията му за положението с адвоката за човешки права Гао Джишен (Gao Zhisheng). Г-н Дорган бе председател на изслушването на Конгресната изпълнителна комисия за Китай, проведено в Капитол Хил. (Gary Feuerberg/ Epoch Times)
Софи Ричардсън
Софи Ричардсън, директор за Азия на Human Rights Watch, е разтревожена от суровите присъди, издавани в комунистически Китай за хора, които дори не са особено критични към режима. Тя свидетелства пред Конгресната изпълнителна комисия за Китай на изслушването в Капитол Хил. (Gary Feuerberg/ Epoch Times)
Джошуа Розенцвайг
Джошуа Розенцвайг, Фондация "Dui Hua", се занимава с разкриването на индивидуални арести в Китай за ненасилствено изразяване на политически и религиозни вярвания. Базата данни се използва от Конгресната изпълнителна комисия за Китай. Той свидетелства пред комисията на 3 август по време на изслушването в Капитол Хил. (Gary Feuerberg/ Epoch Times)
Проф. Коен
Проф. Коен, един от директорите на Американско-азиатския правен институт към Университета в Ню Йорк, свидетелства на 3 август пред Конгресната изпълнителна комисия за Китай и заяви, че политическите процеси в Китай срещат много бариери пред справедливостта и че съдилищата са под контрола на комунистическата партия. (Gary Feuerberg/ Epoch Times)

„Каква е целта на повечето арести на хора, упражняващи правото си на свобода на словото?”, попита сенатор Байрон Дорган (Byron Dorgan), който бе председател на изслушването, проведено на 3 август т.г. в Капитол Хил. Той изрази загриженост за тези, които изпращат „добросъвестни електронни писма” по Интернет и са арестувани и затваряни „в някаква тъмна килия за 10 или 20 години”.

Сенатор Дорган каза, че на второ място е загрижен за адвокатите и защитниците на човешките права в Китай, спрямо които режимът провежда строги мерки заради защитаването на „хората от домашните църкви, активистите за СПИН, Фалун Гонг практикуващите и тибетците”.

Арестувани дисиденти

Сенатор Дорган изрази особено възмущение от начина, по който режимът се е отнесъл с Гао Джишен, посочвайки, че това вероятно е „най-скандалният” и „жесток” пример за физическа и психологическа злоупотреба върху един от най-добрите адвокати за човешки права в Китай.

Лишаването от адвокатски права на Гао, изтезанията, задържането и последващото дълго изчезване, появяването му миналата пролет за две седмици и отвличането му отново от охранителна полиция „разкриват пълното незачитане на неговите индивидуални права и на закона.”

Сенаторът заяви, че лично е писал до китайското правителство и до посолството във Вашингтон за статуса на адвокат Гао, но не е получил задоволителен отговор.

Настоящото повишаване на арестите отчита увеличаването на използваното от държавата обвинение „застрашаване на държавната сигурност”.

Миналия декември известният писател Лю Шяобо (Liu Xiaobo) бе осъден на 11 години затвор за „подстрекателство към подронване на държавната власт”. По време на изслушването Джошуа Розенцвайг (Joshua Rosenzweig) от Фондация „Dui Hua“ заяви, че това е най-продължителната присъда от категорията „застрашаване на държавната сигурност”, някога издавана в Китай.

Лю е защитник на човешките права и демокрацията в Китай от протестите на площад „Тянанмън” през 1989 г. Неговият случай показва загрижеността на режима относно използването на Интернет за разпространяване на критични към режима публикации.

Според Розенцвайг суровата и продължителна присъда на Лю е показател за една тенденция.

„Най-новата официална статистика показва, че през 2009 г. 1500 китайци са осъдени по обвинения, отнасящи се до държавната сигурност – над три и половина пъти повече от осъдените с подобни обвинения през 2004 г.“, каза Розенцвайг. Арестите и обвиненията по „застрашаване на държавната сигурност” за 2008 г. и 2009 г. са повече от тези за 5 годишния период от 2003 г. до 2007 г.

Още повече, че официалните статистики на съдилищата разкриват, че хората, осъдени на гореспоменатите „престъпления” са наказвани по-строго, посочи Розенцвайг. Той допълни, че за 2009 г. има 20-процентно увеличение на присъдите от 5 или повече години.

Професорът по право Джером А. Коен (Jerome A. Cohen) от Университета на Ню Йорк, изрази загриженост за слепия „босоног адвокат” Чен Гуанчен (Chen Guangcheng). Чен изобличи пред света насилствените аборти и стерилизации в Лини (Linyi), провинция Шандонг (Shandong), извършвани от служители, налагащи политиката на Китай за едно дете.

За измислените обвинения – „нанасяне щети на собственост и организиране на тълпа за нарушаване на трафика”, според BBC, Чен е бил осъден на 4 години и 3 месеца. Присъдата на Чен приключва септември и Коен се притеснява, че Чен ще бъде затворен в дома си, тормозен от полицията и в резултат на това ще стане затворник до живот.

Според устните показания на Коен, на 5-годишната дъщеря на Чен не е позволено да се запише на училище.

Нов вид „политически” затворник

Д-р Шуе Фен (Xue Feng) е петролен геолог и натурализиран американски гражданин, роден в провинция Шаанши (Shaanxi). Твърди се, че през 2001 г. той е помогнал на работодателя си, американска консултантска енергийна компания, да закупи база данни, съдържаща информация за местонахождението на петролни кладенци. Д-р Шуе „изчезва” в Китай през ноември 2007 г. според статия на професор Коен, цитирана от Конгресната изпълнителна комисия за Китай.

На 5 юли 2010 г. Пекинският съд осъжда д-р Шуе на 8 години затвор и глоба от 200 000 юана (29 850 щатски долара) за „търгуване с държавни тайни”, според Конгресната изпълнителна комисия за Китай, която цитира съобщение на Wall Street Journal.

Комисията документира случая на д-р Шуе и отбелязва, че китайските служители не са декларирали базата данни като държавна тайна, докато не е произтекла транзакцията. Твърди се, че те са се опитали да принудят д-р Шуе да признае престъплението чрез изтезания. В случая с д-р Шуе американско-китайското консулско споразумение е нарушено поради това, че властите не са уведомили американски длъжностни лица за задържането на д-р Шуе и достъпът е бил ограничен.

Още по-сурова присъда са 15-те години, които уйгурският журналист Гейрет Нияз (Gheyret Niyaz) получава на 23 юли 2010 г. за „застрашаване на държавната сигурност”. Неговото „престъпление” е даването на интервю за чуждестранна медия след етническото насилие през юли 2009 г. в Шиндзян (Xinjiang), разказаха Софи Ричардсън от Human Rights Watch и Сенатор Дорган. Нияз е осъден на 15 години затвор, въпреки че в интервюто цитира външни подстрекатели за размириците, което се използва и от самия режим.

Повдигане на индивидуални дела

Ричардсън изрази мнение, че „всички старши административни служители на Обама трябва да повдигнат поне по един индивидуален случай при всяка среща с техни китайски колеги.”

Според Розенцвайг американското правителство трябва да държи Китай отговорен за отговаряне на искания за информация за затворници „по искрен и своевременен начин.”

Фондация „Dui Hua” поддържа база данни за затворници, задържани за ненасилствено изразяване на техните политически и религиозни вярвания. По думите на Розенцвайг, понастоящем 5 800 души са в „активен регистър”, от който неговата организация повдига индивидуални дела към китайския режим, за да изиска хуманно отношение и ранно освобождаване.

Базата данни на „Dui Hua ” формира основата на базата данни за политически затворници на Конгресната изпълнителна комисия за Китай. Членовете на Конгреса трябва по-добре да се възползват от базата данни за политически затворници, отбеляза Розенцвайг. Членовете на Конгреса трябва да разпространяват списъци, извлечени от базата данни на Конгреса, сред китайските длъжностни лица. За първи път това е направено през 2008 г. от Крис Смит, представител на Ню Джърси, и Франк Уолф, представител на Вирджиния.

Конгресната изпълнителна комисия за Китай е създадена от Конгреса през октомври 2000 г., за да наблюдава човешките права и развитието на законовото управление в Китай. Тя представя годишен отчет на президента и Конгреса.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!