Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Stephanie Lam, Epoch Times

Сляпа риба вижда с епифизната жлеза

Сладководната мексиканска тетра има две специфични разновидности: една, която има очи и се среща близо до повърхността, и друга – без очи, която живее в пещери…

Като ембрион сляпата мексиканска тетра развива първичен оптичен орган, предшественик на окото, но той дегенерира и става покрит от прорасла кожа по време на ларвения период. Смяташе се, че тази риба не може да долавя светлината, но проучване, публикувано през 2008 г. в Journal of Experimental Biology от учени от Университета на Мерилънд, установява обратното.

Докато очите на рибата не функционират, изследователите открили, че тя може да долавя светлина с епифизната си жлеза – ендокринна жлеза с формата на борова шишарка близо до центъра на мозъка. Независимо от това, че е заровен по-навътре в плътта, отколкото очите, и че по този начин е по-малко вероятно да долавя светлина, този сетивен орган е известен като „третото око“ при някои гръбначни.

Сляпата мексиканска тетра е способна да долавя светлина с епифизната си жлеза.
Сляпата мексиканска тетра е способна да долавя светлина с епифизната си жлеза. (JohnstonDJ/Wikimedia Commons)

В експеримента били използвани две популации от пещерната тетра, както и повърхностна тетра. По време на експеримента и повърхностните, и пещерните риби били изложени на светлина в пластмасов съд за три минути. След това изследователите затъмнили съдовете и преброили рибите, които заплували нагоре към светлината. Тази реакция към сянката е поведение, което може да помогне на младите ларви да избегнат хищници, като се крият под носещи се на повърхността обекти.

Интересно е, че ден и половина след оплождането 60-70% от двата типа пещерна тетра проявили реакция към сянката, докато това било характерно само за 50% от повърхностната. Експериментът бил повтарян веднъж дневно в продължение на седем дни. Едната популация пещерна тетра продължила да проявява по-силна реакция към сянката от повърхностната с изключение на два опита. Този резултат показва, че способността за долавяне на светлина присъства и у повърхностната, и у пещерната тетра.

За да определят на какво разчитат ларвите, за да доловят сянката, изследователите премахнали епифизната жлеза, едно или и двете очи на рибите, и повторили експеримента. И повърхностната, и пещерната тетра с отстранени очи проявили сходно с предишното си поведение, но сред рибите с отстранена епифизна жлеза едва около 10% запазили реакцията си спрямо сянка.

Учените заключили, че епифизната жлеза е от решаващо значение за реакцията спрямо сянка и че тя не само е способна да долавя светлина, но между нея и двигателната система съществува и неврална връзка.


Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!