Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Li Jingyi, Epoch Times

Кално свлачище засипа селище в северозападен Китай

Съмнителни данни за броя на загиналите

Дни след като на 7-ми август тази година кално свлачище опустоши село в провинция Гансу (Gansu) в северозападната част на Китай, служители съобщиха за 1117 смъртни случая, 64 ранени и 627 изчезнали. Местен жител, който е участвал в спасителните акции, обаче заяви, че броят на загиналите е много по-висок.

Село Юеюан (Yueyuan) е най-голямото в област Джоучу и беше засегнато първо от калното свлачище. То е сред най-силно разрушените, както съобщи Beijing Morning News. Г-н Джао Фън, негов жител, с когото Epoch Times се свърза, заяви, че в селото е имало над 2000 души и в рамките на минути то е потънало цялото.

Оцелели жители покриват тялото на починал роднина, лежащ на импровизирана носилка сред развалините от свлачищното опустошение, докато спасителните операции на 11-ти август в област Джоучу (Zhouqu) в северозападната провинция Гансу (Gansu), Китай, продължават.
Оцелели жители покриват тялото на починал роднина, лежащ на импровизирана носилка сред развалините от свлачищното опустошение, докато спасителните операции на 11-ти август в област Джоучу (Zhouqu) в северозападната провинция Гансу (Gansu), Китай, продължават. (Frederic J. Brown/Getty Images )
Местни жители заявиха, че калните свлачища са погребали цели села.
Местни жители заявиха, че калните свлачища са погребали цели села. (REDERIC J. BROWN/AFP/Getty Images)

Г-н Ин, който е участвал в спасителните акции, разказа пред Epoch Times на какво е бил свидетел: „Твърде много домакинства бяха засипани - около 700-800. Над 300 къщи в с. Юеюан ги няма, а също така и десетки къщи в с. Шаниан (Shannian). Сградите на Първо основно училище и свободния университет се срутиха. Много хора бяха в капан.“

„Всички улици в селата Бейгуан, Джондзие, Симън и Чънгуан (Beiguan, Zhongjie, Simen, Chengguan) бяха затрупани. Фабриката за плочки изчезна. Там имаше много сгради, не мога да преценя броя на хората. Сградата на общината в Чънгуан и фермата за дърва „923“ изчезнаха. Над 50 домакинства в с. Луодзиау (Luojiayu) са пропаднали. Оцелелите са тези, които са били на бизнес пътуване. Моята прогноза е, че над 10 000 души са загинали.“

„Трупове се носеха надолу по течението на р. Байлонг (Bailong). Тази сутрин над 300 тела бяха извадени на брега в участъка Лонгнан (Longnan) на реката. Голям брой бяха отнесени извън Джоучу. Над 100 трупа достигнаха участъка Ърхъкоу (Erhekou). Много още не са извадени от калта“, добави Ин.

Уанг Кай (Wang Kai), студент от втори курс на факултета по чужди езици в техническия университет на Чонгчин, посещавал леля си в Джоучу. Той сподели по Twitter какво e видял. Неговите съобщения и аудио записи привлякоха хиляди последователи. „Пристигнах на мястото на бедствието вчера. Толкова е трагично, че човек не може да понесе гледката. Калното свлачище е затрупало няколко села“, разказва той в един от записите.

През последните три дни в област Джоучу войници и доброволци претърсват наносите за оцелели. Но калта и свлачищата възпрепятстват влизането на превозни средства в района на бедствието. Спасителните пратки не могат да бъдат доставени ефективно, което прави спасителните работи още по-трудни.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!