Следвайте "Буднаера" в Телеграм

June Kellum, Epoch Times

Полицейската проверка в офисите на Google в Сеул относно Street View

Неотдавна южнокорейската полиция нахлу в офисите на Google Inc. в Сеул в поредно проучване на противоречивата картографска услуга Street View на Интернет гиганта. Полицията подозира компанията в незаконно събиране на лични данни, докато е правела снимки за Street View, според южнокорейската новинарска агенция Yonhap...

По данни на Reuters, за тази своя услуга в момента Google е разследван от 37 американски щата, както и неофициално от Федералната търговска комисия.

Google разпраща автомобили на Street View по цял свят, които да заснемат 360-градусови изображения по улиците, до които Интернет-потребителите да имат достъп. Компанията бе подложена на тежки критики и за своевременното събиране на лични данни от необезопасени WiFi връзки.

Посетители в лобито на Google Korea в Сеул.
Посетители в лобито на Google Korea в Сеул. Южнокорейската полиция направи неотдавна претърсване на офисите на Google Korea, за да разследва дали компанията е нарушила закона за поверителност, събирайки информация за услугата си Street View. (Park Ji Hwan/Getty Images )

В свидетелските си показания пред Комисията по търговия, наука и транспорт към американския сенат на 27 юли д-р Алма Уитън, ръководител на отдела за неприкосновеност на данните в Google, заяви, че компанията „по погрешка е включила код в софтуера на автомобилите от Street View, който събирал данни за трафика на WiFi-връзките – информация, изпращана по WiFi-мрежите – от отворени (некриптирани) WiFi мрежи“.

Няколко месеца по-рано, когато обвиненията бяха отправени за пръв път, старшият вицепрезидент на Google, Алан Юстейс, заяви в официалния блог на компанията: „Ние страшно съжаляваме за тази грешка и сме решени да научим всички възможни уроци от нея.“

Въпреки противоречивостта и международните критики, Google твърди, че все пак планира да пусне картографската си услуга в Германия, но ще позволи на жителите да подадат заявления за блокиране на домовете им от услугата, според репортаж на Der Spiegel от 11 август.


Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!