Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Tan Hohua, Epoch Times

Нова роля на полицията: "Заместник-директори" на болници в североизточен Китай

Необходимостта от повишена сигурност в болниците е директен резултат, до известна степен – от повишаването броя на смъртните случаи и наранявания вследствие на предполагаема медицинска небрежност, което е един разрастващ се проблем в Китай…

Наскоро 27 болници в североизточния град Шенян (Shenyang), провинция Ляонинг (Liaoning), решиха да въведат уникален подход. За да бъдат „подобрени” отношенията между пациенти и лекари, бяха наети полицаи от местните полицейски участъци, които да изпълняват длъжността заместник-ръководители по сигурността в болниците.

China Youth Online представи този ход като опит да се подобри сигурността в болниците. 27-те болници включват осем провинциални, 18 градски болници и китайския филиал на западния медицински тромбозен център в провинцията.

Здравното бюро и полицейският участък в Шенян съвместно широко рекламират тази стъпка, като твърдят, че тя може да „повиши усещането за сигурност на персонала и пациентите, да подобри средата в болницата, както и сигурността в квартала…”

Това съобщение предизвиква голям интерес в Интернет. Потребител отбелязва, че истинското намерение на болниците е да спечелят подкрепата на полицията и по този начин по-лесно да избягат от отговорност.

„Следователно, ако пациент умре или някой отправи обвинения към болницата [и тя не е съгласна с тях], болницата може да накара полицията да ги задържи.”

Болнични нарушители”

Според полицейския участък на Шенян, за 2009 г. е имало 152 насилствени инциденти, отнасящи се до болниците в града. Те включват няколко случая, в които лекарите са бити и спешните отделения са ограбвани.

Тогава полицейските власти заявиха, че дори обмислят възможността за назначаване на полицаи като заместник-ръководители по сигурността в болниците. Те цитираха редица функции, които полицаите биха могли да изпълняват, включително предотвратяване на конфликти и потискане на групови демонстрации.

Едновременно с това евентуалните нарушители на функционирането на болницата чрез банери, изоставяне на трупове в нея, поставяне на олтари, блокиращи входа на здравното заведение, както и друго поведение, биха били съдени от закона.

Търсене в Интернет потвърждава, че конфликтите относно смъртни случаи в следствие на медицинска грешка в региона са често явление.

Интернет потребител публикува статия в уеб-страницата Liaoyi, отнасяща се до протеста в родилния дом в Шенян на 6 юли 2009 г. Много хора държали банери в натоварената рецепция, за да протестират срещу неадекватното болнично лечение, предизвикало смъртта на новородено. Преди смъртта различни медицински тестове показали, че всичко е нормално. Така семейството решило, че смъртта на новороденото се дължи на медицинска грешка.

Членове на семейството разказали на свидетели, че майката е в трийсетте, а раждането продължило седем часа. През първите пет часа, обаче, акушерката не реагирала подходящо, а докторът не успял да вземе съдбоносното решение да извърши цезарово сечение.

Медицинският доклад бил представен на семейството три дни по-късно, въпреки че е трябвало да бъде изготвен още същия ден. Това накарало семейството да се съмнява в подправяне на медицинските резултати.

Инциденти като този са наблюдавани и извън Шенян и неговите околности. Според статия, придружена от снимки и публикувана в китайския форум МОР, някой поставил олтар пред входа на болницата на червения кръст Боканг (Bokang) в град Джуджоу (Zhuzhou), провинция Хунан (Hunan), централен Китай.

Протестът избухнал веднага след смъртта на току-що родила жена. Първоначално болницата изискала кръвопреливане, като трябвало да се направи предварително плащане от 10 000 юана (1 476 долара). След като парите били преведени, отнело около час да доставят кръвта до операционната. Болницата поискала и да премахне матката на жената.

Няколко часа по-късно семейството намерило за странно, че вратите на операционната били заключени и вътре било много тихо. Затова те нахлули през вратата и намерили мястото преобразено – навсякъде имало кръв, а пациентката лежала мъртва на операционната маса със завързани ръце и крака. Цялото ú тяло било окървавено. Била гола, с контузии по цялото тяло. Лекарят бил изчезнал.

Официални доклади на многото случаи на конфликти, породени от медицински грешки, почти винаги поставят ударението върху семейството на покойния. Те са представяни като нарушители и смутители на мира и като хора, които използват медицинските грешки като извинение, за да създават неприятности и да изнудват болницата.

Била създадена специална фраза – „болнични нарушители”, която е термин, често употребяван от местните медии.

Наскоро г-н Хуанг (Huang) от южен Китай бил осъден на две години и половина затвор, отлаган три години за предизвикване на неприятности. Според местния Chinanews това е първият „болничен нарушител”, осъждан в град Гуанджоу (Guangzhou).

Chinanews съобщил, че 6-месечният син на г-н Хуан бил приет в болницата на 2 ноември 2009 г. и впоследствие починал. Хуан информирал семейството си в селото, където живеел. Дузина от тях нападнали болница Шичяо (Shiqiao).

Съобщението гласяло: „Те отказали да повярват на обяснението на лекарите за причината за смъртта на детето. Настояли, че смъртта била следствие на медицинска небрежност и че болницата трябвало да понесе пълна отговорност. Няколко души се развълнували и започнали да гонят и нападат пациенти и медицинския персонал, който се грижел за детето. Резултатът бил трима невинни пациенти и шест медицински работници с различни степени на нараняване.”

Съобщението обаче не споменава детайли относно медицинската грешка, което прави информацията да изглежда маловажна.

Повечето коментари в интернет форумите относно новата болнична инициатива са отрицателни.

Интернет потребител пише: „Още веднъж това доказва старата поговорка, че парите въртят света. Наистина, наемането на полицаи може да намали медицинските неприятности, резултат от професионална небрежност. Дори и пациентът [неговата страна] да е прав, след като разбере, че си има работа с полицията, вероятно ще се помисли още веднъж, преди да действа, като внимателно прецени последствията.”

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!