Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Luo Ya

7000 барела с химикали замърсиха водите на река Сонгхуа в североизточен Китай

Два склада на химически завод са рухнали, причинявайки 7000 барела с химикали да бъдат отнесени в р. Сонгхуа, след тежка 12-часова буря в окръг Йонгджир североизточен Китай. За наводнението беше съобщено, че е било на едно на от най-високите нива при р. Венде за миналия век.

Двата засегнати химически завода са Jinlin Xinyaqiang Biochem Cо. и Jilin Zhongxin Chemical Cо. Уан Минчен (Wang Mingchen), заместник-министър на градската управа в Джилин, забави съобщението до 29-ти юли, два дни по-късно. От 3000 барела с химикали, 2500 съдържат силно токсичния химикал хлортриметилсилан, причиняващ изгаряне на кожата и дразнение на белите дробове.

Седем хиляди барела, изпускащи вредни химикали, са "на свобода" в североизточната част на р. Сонгхуа.
Седем хиляди барела, изпускащи вредни химикали, са "на свобода" в североизточната част на р. Сонгхуа. (Secret China)

Според China News властите в Джилин са извадили 1500 барела от реката Сонгхуа.

Химикалите представляват заплаха за 2,58-милионното население на североизточния град Джилин, където двете реки Венде и Сонгхуа се сливат.

Очевидци разказаха, че изтеклият от „плаващите“ сини железни барели хлортриметилсилан реагира с водата от река Сонгхуа, генерирайки топлина и дебел вреден дим. Същите очевидци допълниха, че хората биха могли да усетят миризмата на 100 метра от брега на реката.

Суматоха за бутилирана вода

Съобщения за инцидента тръгнаха по Интернет на 28-ми юли и доведоха до щурмуване на супермаркетите в град Джилин от жителите на съседните градове за бутилирана вода, докато предлагането се изчерпа. Закупуването на вода започна на 29-ти юли и в Харбин, голям град по течението на река Сонгхуа.

На 30-ти юли South China Morning Post съобщи, че местните таксиметрови шофьори в Джилин отказвали да вземат пътници, освен ако те не носели питейна вода и не желаели да заплатят с бутилки вода.

Интернет-журналист, който твърди, че живее в Джилин, разкри, че Jilin Water Group Co. e съобщил в 18:00 часа на 27-ми юли, че водите на река Сонгхуа не са замърсени. Въпреки това към 20:00 часа на същия ден водата е била спряна.

На 28-ми юли не е имало течаща вода в Джилин. Водната компания Jilin Water Group Co. обяви, че спирането на водата е причинено от „енергийната компания, която прави профилактика на своите проводници“ и че ситуацията „няма нищо общо с наводнението и няма да има проблем с подаването на вода“. Водната компания също така заяви, че са тествали водата и е установено, че „няма признаци на замърсяване“.


Предишна химическа злополука

Това не е първият път, когато подаването на вода от р. Сонгхуа е преустановено. Вече е имало няколко експлозии в производствения отдел за дибензен на нефтохимичното дружество в Джилин на 13-ти ноември 2005 г. В резултат на това 100 тона сурови химикали, бензен и нитробензин се излели в р. Сонгхуа.

От нефтохимичното дружество първоначално отрекоха, че има изтичане на химикали в реката в резултат на експлозията. Официалният коментар беше, че при експлозиите се генерират само вода и въглероден диоксид. Китайските медии не споменаха за спешни мерки, предприети от градове по поречието на реката в провинция Джилин. Само седмица след експлозията в провинция Хейлонцзян надолу по течението започнаха да предприемат мерки срещу кризата.

Водното дружество прекъсна водоснабдяването ден след като обяви нуждата от „поддръжка“ на системата, което даде на гражданите един ден, за да се запасят с вода. Ден след като водоснабдяването беше преустановено, водата компания обяви, че водата е замърсена.

Този път жителите на Джилин започнаха да се съмняват в причината за спиране на водоснабдяването. Закупуването на вода „изстреля“ цената на водата от 20 юана за барел до 100 юана. Въпреки извънредно високата цена водата беше разпродадена още преди някои хора да имат възможност да купят дори една бутилка.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!