Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Fang Xiao, Epoch Times

Разкази на очевидци за кървавия конфликт в Шинджянг

Конфликтът, избухнал в Шинджянг (Xinjiang) през юли миналата година, се смята от някои за най-тежкото етническо насилие в Китай от десетилетия насам. Epoch Times разговаря по телефона с жители на Урумчи, Каши и Аксу (Urumqi, Kashi, Aksu), търсейки мнението им за причината за насилието от 2009 г…


Политика на дискриминация

Интервюираните споделиха, че ненавистта между уйгурската и Хан групите се увеличава вследствие на дискриминация от страна на властите спрямо уйгурското население. Според един от запитаните политиката на комунистическия режим спрямо уйгурите е тяхното унищожение.

Жестока конфронтация в Шинджянг
Жестока конфронтация в Шинджянг, 5 юли 2009 г. (Getty Images)

Недоволството сред уйгурската общност нараства поради натрупването на дискриминационно и неравнопоставено отношение от страна на властите към уйгурите, съпоставено с това към жителите от етническата група Хан. По думите на изказалите се пристрастността на властите към китайците от етническата група Хан причинява все по-нарастваща ненавист между уйгурската и Хан групите.

Хората изразиха мнение, че според тях това, че властите си затварят очите и не наказват членове на Хан групата, които са извършили престъпления, е довело до натрупване на враждебност между двете етнически групи и е дало тласък на инцидента от 5 юли миналата година.

В Каши всички знаят, че от две години преподавател от етническата група Хан извършва сексуални посгателства върху уйгурски ученици от местното основно училище. Когато родители на пострадалите ученици съобщили за престъплението пред властите в Урумчи, провинциалната столица, нищо не било направено за наказание на учителя.

Уйгурски жител, работещ в областта на технологиите и пожелал анонимност, сподели следното:

„Уйгурите изпращат децата си в Хан училища. За около две години преподавател от етническата група Хан е упражнил сексуален тормоз върху почти всеки ученик от трети и четвърти клас, на когото е преподавал. На всеки няколко дни е карал ученик да идва в офиса му и да му прави орален секс. Децата са били твърде уплашени, за да кажат на родителите си.

Две години по-късно родителите откриха, че нещо не е наред, и съобщиха за това. Властите не арестуваха преподавателя. Един от роднините му, чиновник, намери съдебен лекар, който диагностицира учителя със шизофрения и с това случаят бе прекратен. Родителите отидоха да заведат жалба в провинциалната столица и въпреки това не получиха справедливост. Този инцидент нанесе огромна травма на уйгурите.

Толкова много невероятни неща като това са се случили в Шинджянг през последните години. Властите блокират информацията и малцина знаят за тях. В миналото малцинствените етнически групи все още имаха интерес да изучават Хан културата. Сега отказваме да учим Хан езика и никой не изпраща децата си в Хан училища.“

Човекът завърши с думите: „Властите може вече да са дочули нещата, които казвам в момента. Много е вероятно това да доведе до следене на телефонните ми разговори и ползването ми на Итернет. Политиката на комунистическия режим спрямо уйгурите е да ни унищожи.“

Полицейска жестокост

Г-жа Цай (Cai), бизнесдама от етническата група Хан, живяла в южен Аксу над двадесет години, сподели пред Epoch Times, че въпреки че инцидентът от 5 юли е избухнал в Урумчи (северен Шинджянг), ситуацията в южен Шинджянг също е била много напрегната.

„Всички останаха много нащрек и приключиха работа след обяд. Веднага след протеста в Урумчи, в Аксу също се случиха много жестоки неща – разказа тя. – В Аксу живеят много уйгури. Първоначално те не смееха да се бият с [китайците от общността] Хан. Но когато възникне конфликт между уйгурите и Хан, никой от правителството не идва, за да го прекрати – дори когато викате полиция, никой не идва. Постепенно оплакванията и омразата се натрупаха между двата етноса. Особено в Урумчи недоволството помежду им ставаше все по-дълбоко. То е една от причините, довели до инцидента от 5 юли.

Заминах за Урумчи миналата година точно преди инцидента от 5 юли. Заснех кървавия конфликт с мобилния си телефон. Степента на полицейска жестокост беше по-лоша от това, как японските войници избиваха китайци през Втората световна война… След като полицията откри огън по уйгурите, Интернет в Шинджянг бе прекъснат. Твърде много хора записаха кървавото насилие с телефоните си и властите не желаеха видеоклиповете да бъдат публикувани в мрежата. Много от нас, местните, видяха клиповете. Властите прикриха броя на смъртните случаи.“

Полемика относно броя на загиналите

Според официалните китайски доклади по време на инцидента от 5 юли е имало по-малко от 200 загинали и около 1700 души са били ранени, като повечето от тях са били китайци от етническата група Хан. По-късно властите екзекутират над 20 души.

Амнести Интернешънъл събра показания от уйгури, избягали от Китай след миналогодишния сблъсък, и на 2 юли т.г. издаде доклад, поставящ под въпос официалната китайска информация за въпросния инцидент.

Докладът на Амнести Интернешънъл документира свидетелските показания на уйгури, напуснали Китай по време на размириците. Те описват „ненужна или прекомерна употреба на сила, масови арести, принудителни изчезвания, както и изтезания и малтретиране в арести, произтекли на 5 юли 2009 г. и по време на последвалите енергични мерки от страна на правителството“.

Катрин Бабър (Catherine Baber), зам.-директор на Амнести Интернешънъл за Азиатско-тихоокеанския регион, заяви: „Официалните данни оставят твърде много въпроси без отговор. Колко хора действително са загинали, кой ги е убил, как се е случило това и защо?“

Според доклада свидетели са споделили следното: „Протестът срещу бездействието на правителството по отношение на убийствата на уйгурски работници във фабрика в южен Китай започна мирно, но бе посрещнат с насилие от силите на реда.“

Говорител на Държавния департамент на САЩ, призова Китай „да се отнесе към всички арести и съдебни процеси във връзка с миналогодишното насилие в Урумчи по прозрачен начин“.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!