Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Cheryl Chen, Epoch Times

Противоречиви репортажи и пропаганда след експлозията в Нанжин

Сградите в радиус от 200 м от мястото на експлозията са били изравнени със земята след взрива в завод за пластмаси в гр. Нанжин, провинция Джянгсу (Jiangsu). (Фотоархив на Epoch Times)

След експлозията в китайския град Нанжин (Nanjing) миналата седмица, се появиха противоречиви репортажи по отношение на мястото, причината и броя на пострадалите. Налични доказателства навеждат на мисълта, че чиновници от комунистическата партия директно и индиректно са се намесили в процеса на отразяване на събитията, докато западните медии са възприели подетата от китайските държавни медии линия в репортажите си за инцидента.

Като удар от ракетен снаряд по време на война“ бе аналогията, с която местните жители описват мощната експлозия, разтърсила Нанжин на 28 юли тази година. Въоръжена полиция блокира мястото непосредствено след взрива, а общинските власти на града свикаха пресконференция, за да декларират, че експлозията е била поради изтичане на лесно възпламеним газ (пропилен) в Четвърти завод за пластмаси на Нанжин – предприятие, което вече не функционира.

На пресконференцията бе потвърдено и избухването на голям пожар, убил 13 души и ранил 120, 14 от които са в критично състояние; според сведенията щети са били нанесени на 4300 домакинства.

От обществеността бързо бяха повдигнати въпроси, регистрирани в разговори и блогове – като защо прякото телевизионно отразяване е било забранено на мястото на събитието; защо мястото на взрива бе обявено за завод за пластмаси от едни, за фабрика за пропан-бутан от други и за химически завод – от трети; и защо броят на убитите е заобиколен от някаква секретност. Объркването и предположенията бяха подхранвани от факта, че взривът е бил в гъсто населен район.

Над 100 тела“

Сайтът Soufun.com пръв съобщи, че експлозията е била във фабрика за пропан-бутан в Майгаочяо (Maigaoqiao), предградие в нанжинския район Чишия (Qixia), в следобеда на 28 юли, и че са били убити 79 души. След това няколко други китайски медии публикуваха подобни репортажи.

Първият свидетел, съобщил за инцидента, е Чен Гуангбяо (Chen Guangbiao), предприемач и изтъкнат филантроп. Следобеда на 28 юли той разказа пред Wenzhou Net, че „имаше две по-големи експлозии. След най-голямата хората наоколо имаха шум в ушите за кратко“.

Той сподели пред Shanghai TV и следното: „Не съм сигурен точно колко души бяха убити, но над 100 тела бяха изнесени.“

Разказът на Чен се различава от официалния репортаж, според който убитите са само 13 души и не се споменава експлозия в стара фабрика за пропан-бутан. Държавните медии съобщиха, че пропиленова тръба е била повредена по време на разрушаването на завод за пластмаси и че изтеклият пропилен е бил възпламенен от стартиран наблизо частен автомобил в 10:15ч. сутринта.

Западните медии отразиха историята в същия маниер, често без да припишат обявения брой загинали на китайските държавни източници.

Лекар разкри, че по настояване на кмета раненият не може да бъде обявен за мъртъв до три дни след хоспитализирането му: дотогава смъртните случаи биха били считани за резултат от нараняванията, а не на самия инцидент. Според репортаж на Apple Daily репортер е заявил, че съответното засегнато министерство е дало пари „под масата“ на китайските медии в опита си да ги накара да поддържат броя на убитите под 10.

Няколко жители на Нанжин разказаха пред Epoch Times, че поне 100 души са били обгорени до смърт от експлозията на пропан-бутан. Мъж, определил се като очевидец, сподели как си помислил, че до 170 души може да са загинали.

Местните медии проявяват сдържаност

Докато бедствието оглавяваше новините навсякъде другаде, нанжинските медии запазиха мълчание относно инцидента, с изключение на Modern Express, който отрази новината на първа страница. Modern Express е под ръководството на новинарската агенция Шинхуа – на нейния отдел в провинция Джянгсу; Шинхуа е официалният „говорител“ на комунистическата партия.

Екипът на един от най-популярните вестници в Нанжин, Yangtse Evening Post, публикува на официалния си микро-блог съобщение, което по-късно бе премахнато: „Днес получихме много критики, което бе силно очаквано. Всъщност бяхме подготвили девет страници материал, но той се превърна в това, което виждате сега. Натъжени сме, обезсърчени и огорчени!“

Скоро след експлозията телевизионното предаване на живо от ТВ-канал на провинция Джянгсу бе прекратено от официална пропаганда – видеоматериал, копиран сред китайските блогове и охулен от потребителите на мрежата.

Усилията за овладяване на положението – на преден план

Начинът на боравене с новините за експлозията е показателен за новите течения в адаптирането на пропагандаторите на комунистическата партия към богатата в информационно отношение среда, според Чой Юнг Мей (Choi Yung Mei), изпълнителен директор на базираното в Хонконг Open Magazine.

„Новинарското отразяване е много странно с това, че репортажите му наблягат по-скоро на овладяването на бедствието, отколкото на самото бедствие“, каза тя в интервю за Voice of America. Вместо просто да блокират цялата новина, чиновниците се опитват да превърнат „злополуките или бедствията във възможности за реклама. Колкото до това, какви са били бедствията – което се предполага да е сърцевината на новината – те едва са споменати“.

Резултатът е неуместна смесица от кадри, показващи усърдни спасителни екипи, търсещи оцелели на мястото на взрива, медицински работници, обгрижващи жертвите в болниците, и загрижени граждани, втурнали се да кръводаряват, след като са чули новината за недостиг на кръв.

Други „скрити бомби“

Според China Youth Daily няколко групи хора, живеещи близо до мястото на експлозията, са били поставени под военен режим след нея. Земята била покрита с натрошени стъкла. Както го описа една от тамошните жители, „нито едно домакинство не бе цяло“. Тя била там, за да занесе храна на майка си, защото „газта [за готвене] бе спряна. Комуникациите също. В този квартал има 19 сгради с общо над 1000 домакинства.“

Експлозията превърна в отломки сградите в радиус от 200 м. и изпотроши стъклата на прозорците в рамките на 2 км. Вратите и прозорците на намиращите се наблизо автобуси бяха изпочупени, а пътниците бягаха панически.

В района на Майгаочяо има химически заводи, газ станции и пропан-бутан станции, както и запуснати химически заводи, всички от които с подземни тръбопроводи и всички те – в рамките на територии, които днес са жилищни квартали. Преди неотдавнашната експлозия, на 27 май Nanjing Morning Post съобщи, че пропиленова тръба в нанжинския район Чишия е била спукана по време на изкопни работи, причинявайки изтичане на газ, което принудило 1000 души да се евакуират от района.

Жителите на региона съобщават, че са призовали за спиране на изграждането на газ станции и преместване на химическите заводи извън квартала; според сведенията, властите не са обърнали внимание.


Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!