Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Jack Phillips, Epoch Times

Зелени водорасли превземат североизточния бряг на Китай

Масивните слузести зелени водорасли, открити миналия месец близо до североизточния китайски град Чингдао (Qingdao), се разрастват, съобщава нов доклад. По време на олимпийските игри в Китай през 2008 г. подобен обширен участък от зелени водорасли застраши провеждането на състезанията по ветроходство близо до града…

Повторната поява на масата от зелени водорасли бе отразена от Шинхуа (Xinhua), китайската държавна пропагандна агенция.

Според доклада водният участък, засегнат от зелените водорасли, се е увеличил с 50 процента за първата седмица, когато е бил открит близо до южната част на Чингдао. Сега той покрива над 120 квадратни мили.

Деца играят на покрит от водорасли плаж в Чингдао
Деца играят на покрит от водорасли плаж в Чингдао (Qingdao) на 2 август 2009 г., една година след като група от 10 000 войници и доброволци се събраха да почистят неприятно миришещите зелени водорасли, покриващи една трета от ветроходното трасе на Олимпийските игри. Това поставя сериозните екологични проблеми в Китай на фокус само година след сравнително чистите екологични Олимпийски игри, които наблюдателите определят като противоречиво олимпийско наследство за околната среда. (STR/AFP/Getty Images)

Масата зелени водорасли са резултат основно от замърсяване и могат да причинят вреда на останалия живот в океана. Известно е, че зелените водорасли консумират голямо количество кислород, което затруднява растежа на другите морски организми.

Голямото количество от тези растения също често може да произведе неприятна миризма.

Когато участъкът със зелени водорасли увеличи размерите си през август 2008 г. по време на олимпийските игри, стотици работници е трябвало да бъдат изпратени, за да го изчистят.

Китайското крайбрежие често е застрашено и от червен прилив, друга форма на разрастване на водораслите. Той оцветява водата в червеникаво-кафяво и е заплаха за здравето както на хората, така и на животните. Червеният прилив се причинява от замърсяване вследствие на изтичане на промишлени отпадни води.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!