Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Wen Jing, Epoch Times

Нова кампания на китайския режим потиска идентичността и вярата на уйгурите

Жени в традиционни уйгурски носии
Жени в традиционни уйгурски носии (lonelyplanetimages.com)

През месец май китайският комунистически режим инициира поредица от политически движения в автономния регион на уйгурите Шинджианг (Xinjiang) под наименованието „Запазване на социалната стабилност и единство между етническите групи”. Тези кампании включват: изгаряне на традиционни уйгурски женски носии и мюсюлмански религиозни книги, затваряне на центрове за изучаване на Корана и задържане или прекратяване на търговските отношения с тези, които участват или организират групи за изучаване на Корана. Дори дългата брада е станала причина за прекратяване на търговските отношения…

Според говорителя на Световния уйгурски конгрес, Дилшат Ришит (Dilshat Rishit), китайският комунистически режим е изгорил 534 уйгурски забрадки, 142 костюма, 104 фереджета и над 600 мюсюлмански книги. Три центъра за изучаване на Корана са били затворени и 7 уйгурски граждани – задържани. Другите, участвали или организирали изучаване на Корана, били задължени да подпишат документи, в които обещават да не участват в никакви други дейности. Те получили и наказания от различна степен. Общо 64 човека понесли наказание – прекратяване на търговските отношения, като 22 от тях – заради дългите си бради.
Традиционни предмети  - публично изгорени
В окръг Куче (Kuche) властите провели публично събиране, принуждавайки уйгурски тийнейджъри и жени да гледат изгарянето на мюсюлмански книги, традиционни носии и други предмети. Режимът също изисква уйгурите да не се занимават с религиозни дейности. В град Алаге (Allahge) уйгурите били принудени да участват в голямо събитие за събирането на подписи, наречено „Защита срещу нелегални религиозни дейности и установяване на хармония”. Режимът инициирал и широкомащабни дейности за издирване в този окръг с мотото „Без пропусната къща, без пропуснат човек, проверка на всяка сграда и всяка стая”.

Дилшат Ришит сподели следното: „Настоящите политически движения на китайския комунистически режим в окръг Куче за унищожаване на етнически предмети и религиозни публикации лишава уйгурите от тяхната религиозна свобода. Дори традиционни носии бяха изгорени.” Той изрази съжаление, че такава тоталитарна политика и това абсолютно незачитане на достойнството на уйгурите „вече са причинили голямо негодувание в местните уйгури” и е притеснен, че ще се вдигне въстание от голям мащаб.

Д-р Уанг Джунтао (Wang Juntao), доктор по политология от Университета в Колумбия, разговаря с Радио Свободна Азия за инцидента. По думите му, откакто Джанг Чуншиан (Zhang Chunxian) е станал новият партиен управител на автономния регион на уйгурите Шинджианг, режимът е приложил умиротворяващи политики за развитие на икономиката, но все още продължава безмилостно да напада така наречените „терористи, сепаратисти и други нестабилни елементи”. Той сподели, че Пекин „се опитва да създаде по-добри условия за живот, за да смекчи местното враждебно отношение към режима, но ако тези политики са изцяло базирани на икономическо развитие и поради липсата им на всеобхватност продължават да подстрекават опозицията или принуждават местното население да приемат Хан културата, тогава враждебността ще се засили”.

Официалният уебсайт на Шинджианг докладва за тези политически движения като за специални действия за елиминиране и корекция на „нелегални предмети за пропаганда” и широкообхватно елиминиране на „пропагандиращи предмети, които причиняват етническо разделение и свързани нелегални религиозни публикации”. Уебсайтът изисква по-младото поколение да „стои настрана от нелегални религиозни дейности, никога да не носи странни дрехи и твърдо да поддържа етническата и религиозна политика на партията”.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!