Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Гангстерският бизнес

Милен Радев, de-zorata.de

Нов разследващ бестселър на Юрген Рот в Германия

Малко са събитията и проявите, които успяват в тези незапомнено жарки берлински дни да отвлекат вниманието от вездесъщата футболна треска.

Само автор на истински бестселъри, човек с вродено безразличие към футбола може да рискува и покани хора да изпълнят цяла зала за представяне на книга по същото време, когато Бразилия се сразява безмилостно с Холандия.

Онзи ден това се удаде на познатия публицист и разследващ журналист Юрген Рот. Неговото издателство "Айхборн" свика пресконференция и направи представянето на новата му книга на възможно най-престижно място - досами Бранденбурсгката врата, в представителството на Еврокомисията в Берлин.

Новият солиден том на Юрген Рот не крие съдържанието си под загадъчно название. Нещата са назовани директно: "Гангстерски бизнес - Как ни изкупува организираната престъпност". След "Германия - мафиотска държава", в която авторът разнищва обвързаността на определени политически кръгове на провинциално ниво с главно италиански, руски и албански престъпни групировки, сега той навлиза още по-дълбоко в темата.

В новата си книга Юрген Рот търси обяснение за пасивното бездействие на политици и правоохранителни органи вече на най-високо ниво. Нещо повече, съвсем пряко той обосновава тезата си за сътрудничество и за общи интереси на част от икономическия и политически елит на Федералната република с високоорганизираната международна престъпност.

Юрген Рот не се съобразява с политическата принадлежност на своите антигерои от министърски и дори министър-председателски ранг. Социалдемократи, християндемократи и либерали еднакво безпощадно стават обект на неговите разследвания, на несравнимо изчерпателните, валидирани с по няколко източника, разкрития за т.н. "култура на нелегалността", която междувременно властва в германски икономически и политически сфери.

Само за последната година, шокира читателите си Юрген Рот, в германската икономика са напомпани минимум 40 милиарда евро от криминални източници. Тези средства са или вложени пряко в разтърсени от кризата фирми, нуждаещи се от свежи пари или се инвестират чрез подставени лица, чрез корумпирани банкери, адвокати и финансови мениджъри в акции и фондове.

Все по-голяма част от стопанството, твърди Юрген Рот, с право може да носи названието "гангстерска икономика", защото в нея властват законите на наложилата се през последните години "култура на нелегалността". Два са основните фактора, според него, допринесли и допринасящи за разцвета на гангстерската икономика. Единият е глобализацията. За Германия най-същественият неин аспект се дължи на падането на Желязната завеса и нахлуването на Запад на организираната престъпност от Изток, обединяваща държавни и криминогенни елементи. Другият е неолибералната икономическа политика, която според автора се реализира предимно според законите на организираната престъпност.

И в книгата си, и на пресконференцията Юрген Рот цитира в подкрепа на своята теза висшия служител на Европейската комисия Волфганг Хетцер, личен съветник на генералния директор на ОЛАФ, който казва "Част от икономиката и от политическият елит са скъсали с фундаменталните принципи на демократичния обществен модел. Те следват свои собствени закони, които съвпадат с логиката на мафията".

Признатият официално във Федералната република политически лобизъм междувременно придобива абсурдни форми, които не се регистрират от гражданското общество, защото и основните медии предпочитат да не ги забелязват. Юристи, финансисти, представители на големи икономически групировки участват като заплащани от тях експерти в процеса на изготвяне на законопроекти в самото Министерство на финансите, а след това, свързани с тези групировки депутати, прокарват законите през комисиите и парламента.

И отново е цитиран Волфганг Хетцер "Външните юридически съветници на политиците се включват на все по-ранен етап от законодателния процес. Това е развитие, което на практика лишава народа като суверен от неговите права. След като правителството отдава свои същински прерогативи на външни, лично заинтересувани от партикуларни интереси фактори, тогава и демократичните избори не могат да внасят промяна".

Организираната престъпност днес вече не се ограничава до отживели понятия като "италианска", "руска" или "турска" мафия, твърди Юрген Рот. Днес организираната престъпност е интегрирана широко в цялата икономика и финансовите потоци текат в двете посоки.

Едната са инвестициите на престъпни пари в германски фирми в самата Германия. Най-поразителният пример, при който фактите бяха известни на всички участващи специалисти и политици, описан много детайлно в книгата на Юрген Рот бе акцията по спасяването на концерна Опел чрез канадско-австрийския консорциум "Магна". Зад него, твърди авторът стоят милиардите на алуминиевия олигарх Олег Дерипаска, приближен до Путин и тясно обвързан в своя "бизнес"-генезис във втората половина на 90-те години с фигури като Михаил Черной ("Миша Чорни") и тогавашния шеф на най-страховитата руска групировка "Измайловская" Антон Малевски.

На берлинската пресконференция Юрген Рот представи за пръв път извадки от току що влязла в сила присъда на Съда в Щутгарт срещу групировка, прала пари за руската мафия. Според тези документи и на основа на категорични свидетелски показания за пръв път европейски съд приема за доказани връзките на Дерипаска с "Измайловская".

Въпреки това, припомня Юрген Рот, никой от водещите политици в Германия от ляво или от дясно, нито някой от синдикатите постави под съмнение продаването на Опел на "Магна", зад която стои концернът ГАЗ на Дерипаска. Само отказът в последния момент на Дженерал Мотърс да продаде Опел предотврати преминаването на тази традиционна фирма в ръцете на повече от съмнителен консорциум.

Като илюстрация за другата посока на интегриране на германския бизнес - и то на бизнеса със значително участие на капитали на данъкоплатците - със съмнителни групировки в чужбина, авторът посочва джойнт венчъра на концерна Фрапорт АД с българската ТИМ. Който е запознат с българските медии, твърди Юрген Рот, знае, че икономическата групировка ТИМ е определяна като най-висша форма на организирана престъпност. 

В книгата, където на политическата действителност в България и на българската организирана престъпност са отделени няколко глави, е цитиран и Ваньо Танов, според когото дейността на ТИМ е форма на икономическа престъпност, но групировката винаги се е ползвала с протекции. По времето, когато той е бил директор на ГДБОП е било строго забранено на най-висши съвещания дори да се споменава за съществуването на ТИМ. На много страници се излагат аргументи за тезата, че ТИМ е организация, свързана с незаконна дейност в голям мащаб. И точно на тази организация, подчерта пред журналистите на пресконференцията Юрген Рот, Фрапорт АД дължи получаването на концесията за летищата Варна и Бургас. Дори националният превозвач Луфтханза не се спира пред коопериране в областта на техническото обслужване с 80 % в съвместно предприятие с фирма на ТИМ.

Безпринципността на служещата обикновено за еталон германска държавна и бизнес-администрация, готовността да се затварят очите, когато става дума за големи финансови и икономически изгоди, има развращаващо въздействие върху изграждащите се тепърва демократични общества на Изток, върху гледащите с надежда към Запада млади хора. Кооперирането под различни форми с представители на подземния свят в Източна Европа води до импорт и в Германия на обичайната там "култура на нелегалността". За все по-малко отговорни фактори в Германия понятия като етичност и съвест играят каквато и да е роля във всекидневните политически и икономически отношения, констатира с видима болка, дългогодишният социалдемократ Рот.

Отделна глава Юрген Рот посвещава на политиката на брутално сплашване на протестиращи граждани, на еколози, противопоставящи се на експанзията на ТИМ по крайбрежната ивица във Варна. Журналисти биват пребивани и заплашвани, че "ще им отрежат главите" пише Юрген Рот, само защото пишат във вестници или в интернет блогове критично по адрес на ТИМ.

По време на представянето на книгата си Юрген Рот направи нарочно отклонение от сценария за да разкаже на публиката с ирония за абсурдния съдебен процес, който води срещу него в София бившият вътрешен министър Петков и на който писателят, каза, че не може да си позволи да присъства поради личния риск, на който би се изложил. Румен Петков, припомни той, е същият човек, който сам по-рано го е нарекъл "безгръбначно мекотело" и апелирал публично той да бъде бит през устата и ръцете. Пред съда, съобщи германският автор, главният свидетел Ваньо Танов потвърди изцяло писаното в книгата "Новите български демони", че Румен Петков е замесен в търговията с амфетамин, че се е срещал с водещи фигури от престъпния свят и пр.

Представянето на книгата си Юрген Рот завърши с лично заявление. "Въпреки всичко, с което съм се сблъсквал в България и въпреки грозните подробности за българската действителност през последните години, които познавам, искам да кажа, че истински обичам тази страна заради нейните хора, на които безкрайно се възхищавам. Опознах там прекрасни, смели и открити млади хора, които се борят за да променят нещо в своята страна. Ценя смелите, критични журналисти, които като нямат друга трибуна ползват интернет за да пишат истината".

Разделът за България в книгата "Гангстерски бизнес" завършва с цитат от телеграма на германското посолство в София до Външно в Берлин по времето на предходното правителство: "Надеждите за бързо подобряване на ситуацията благодарение на новопоявяващи се политически "спасители" се разбиват всеки път много бързо. Препоръчително е да се отнасяме с резервираност към такива "спасители" и носители на надежди, дори когато в личен разговор те проявяват голяма динамичност и/или почтеност".

Тази дипломатическа оценка е била изказана по адрес на предшествениците на днешния премиер Бойко Борисов, пише в книгата си германският автор и продължава, че би било разумно, ако днешният премиер  също я вземе под внимание. Колкото и да е все още дълъг пътят към демократично гражданско общество в България, смята Юрген Рот, все пак новото правителство дава надежда, че наистина се върви по него.

За представянето на книгата в Берлин от Брюксел бе пристигнал председателят на партията "Европейска левица" Лотар Биски. Видимо впечатлен от изнесеното в нея, от критичния дух на автора към т.н. неолиберализъм и от скептичната му позиция към последиците на глобализацията, евродепутатът се ангажира с представяне на книгата в Европейския парламент и с покана към Юрген Рот да изложи пред депутати вижданията си.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!