Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Канадски шеф на разузнаването критикуван от предполагаема организация-параван на Пекин

Бившият китайски дипломат Чен Йонглин

Бившият китайски дипломат Чен Йонглин (Chen Yonglin), емигрирал през 2005 г., каза, че Националният конгрес на китайците в Канада (NCCC) е параван на китайското консулство. (Matthew Hildebrand/ Epoch Times)

ТОРОНТО – Директорът на канадското разузнаване в Торонто, Ричард Фаден (Richard Fadden), се сблъска с реакция след коментарите си в интервю за CBC миналия месец, където каза, че някои държави оказват влияние върху канадски държавни служители. Поне една от групите, за които директорът на Канадската разузнавателна служба за сигурност (CSIS) споменава, изглежда да е ангажирана с такъв вид дейност в Канада…

В петък две про-пекински групи в Канада направиха съвместно изявление на пресконференция във Ванкувър, настоявайки г-н Фаден да даде обяснение за коментарите си, или в противен случай рискува да постави всички китайци под един знаменател. Въпросните групи са Националният конгрес на китайците в Канада (National Congress of Chinese Canadians / NCCC) и Китайската благосклонна асоциация на Ванкувър (Chinese Benevolent Association of Vancouver).

Групите поискаха от Фаден да дойде да говори с тях, да обясни своите коментари и да чуе какъв ефект са произвели те върху китайската общност.

И двете групи претендират, че представляват интересите на китайците в Канада, като NCCC представя себе си за чадър на 280 китайски организации в Канада, работещи за насърчаване на единството сред китайците в страната и спомага за тяхното интегриране в канадското общество.

Но групата NCCC има минало, която навява съмнения относно гореспоменатите намерения, с обвиненията, че работи за интересите на Китайската комунистическа партия (ККП).

Чен Йонглин (Chen Yonglin) е пръв секретар в китайското консулство в Сидни, Австралия, когато емигрира през 2005 година. Той извади на показ документи, показващи как консулства по цял свят си сътрудничат и използват организации-паравани, за да подтискат дисидентски групи.

NCCC е на върха на пирамидата от групи, създадени от китайското посолство и консулства в Канада, натоварени със задачата да контролират и оказват влияние върху китайската общност и върху канадското правителство, каза Чен. Той отбеляза, че групата е създадена, за затопляне на отношенията между Канада и Китай след събитията на пл. Тянанмън през 1989 година.

Според Чен, NCCC редовно лобира канадското правителство да заема позиции благоприятни за китайския режим, а също така работи върху влиянието на канадски китайци към тези позиции.

Връзките на NCCC с китайския режим са дългогодишни и добре документирани. Те включват специалното членство на лица с връзки в контролираните от държавата китайски медии, и обвързването с бизнеси, които разчитат на сътрудничеството с китайското консулство.

Но всъщност поводът за безпокойството на канадското разузнаване е дейността на NCCC в Канада, каза Мишел Жуно-Кацуя (Michel Juneau-Katsuya), бивш директор на бюрото за Азия в CSIS, и автор на „Гнездо на шпиони” (Nest of Spies).

Жуно-Кацуя заяви, че групата отдавна е заподозряна от повечето разузнавателни организации в света като мегафон на китайския режим. Групата и нейният ръководител, Пинг Тан (Ping Tan), заемат страната на Пекин в наболели въпроси като тези за тибетците и Фалун Гонг.

В Канада NCCC заявява, че представлява 280 канадски китайски организации, но никога не е била в състояние да посочи имената им. Също така, никога не се е асоциирала с мнение, различаващо се значително от това на китайския режим.

Когато Олимпийските игри в Пекин през 2008 г. се сблъскаха с противоречия и размириците в Тибет бяха на първите страници в световните медии, NCCC бе сред групите, подкрепящи митинги за денонсиране на "пристрастни" западни журналисти и Далай Лама. Неговите лидери подкрепят позицията на Пекин относно Тибет и практикуващите Фалун Гонг, както и относно кръвопролитията на площад Тянанмън.

Китайска благосклонна асоциация на Ванкувър организира подобни демонстрации преди Игрите. Нейният лидер, Майк Джанг (Mike Jang), чието име е под издадената в петък декларация на двете групи, по това време организираше групи срещу критиките към Китай и призоваваше китайците в чужбина да бъдат нащрек за "групата на Далай и международните анти-китайски сили" и да "разкриват и атакуват техните заговори по всяко време".

В петък Джанг каза, че коментарите на Фаден могат да навредят на китайско-канадските отношения, и че са "напълно безотговорни и непрофесионални".

Двете групи последователно отекват опитите на режима за внушаване на китайска комунистическа реторика и национализъм сред китайците в Канада по въпроси, засягащи интересите на Пекин.

През 2005г. NCCC стана център на внимание в национален мащаб, когато се опита да събере 2.5 милиона щ.д. като компенсация от канадското федерално правителство за данъка към китайските имигранти.

NCCC твърди, че представлява китайците в цяла Канада, но проверка на това твърдение показа, че не представлява широкото мнозинство на китайците в Канада.

Така Консерваторите по-късно закриха големите изплащания към NCCC и изплатиха паричните средства директно на засегнатите от данъка китайци в Канада.

Китайският режим се опитва да подтикне китайските диаспори по света да правят което е в полза на режима, като дори е създаден специален отдел в подкрепа на тези усилия. Това е Отделът за обединен фронт, който в китайската политическа йерархия е директно под Централния комитет на управляващата Китайска комунистическа партия, като е и част от китайска разузнавателна дейност, датираща от 1935 година.

Отделът е организатор на Китайската народна политическа консултативна конференция, където Пинг Тан, председател на NCCC, е специален представител.

През март 2008 г. Пинг Тан е избран за представител в чужбина на 10-ата Китайска народна политическа консултативна конференция. Той е един от 32-та такива представители в чужбина.

Тан е домакинствал в Канада много високопоставени китайски длъжностни лица, включително бившия лидер, Джиянг Земин (Jiang Zemin) и настоящия лидер, Ху Джинтао (Hu Jintao).

Работата на Обединения фронт включва усилията за влияние върху не-комунистически групи в чужбина, да събират сведения и разпространяват пропаганда от името на режима, се казва в Доклада на Комисията за разглеждане на икономиката и сигурността между САЩ и Китай от 2009 г., изпратен до Конгреса.

Фаден ще се изправи пред парламентарна комисия днес, понеделник, относно своите коментари.

Един от въпросите, които той повдигна, беше, че някои политици и държавни служители имат дългогодишни отношения с китайски агенти, но дори не подозират, че биват използвани за интересите на Пекин.

Former Chinese diplomat Chen Yonglin, who defected in 2005, says the National Congress of Chinese Canadians (NCCC) is a front organization for the Chinese consulate. (Matthew Hildebrand/ Epoch Times)

Canadian Spymaster Criticized by Alleged Beijing Front Organization

By Matthew Little, Epoch Times Staff

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!