Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Helena Zhu, Epoch Times

Кратката медитация спомага за концентрацията

Кратка медитация може да засили концентрацията.
Кратка медитация може да засили концентрацията. ( Epoch Times)

Отдавна вярваме, че чаша кафе сутрин може да ни направи по-бодри, но наскоро публикувано проучване показва, че кратката медитация може да ни подготви за деня по същия начин …

Изследвания на нервната система в миналото са показали, че медитацията може да доведе до значителни промени в области на мозъка, свързани с концентрацията, но се считаше, че за постигане на този ефект се изисква продължителна подготовка.

Според ново проучване обаче, ползите са постижими с много по-малко усилия. То показва, че съзнанието може да бъде научено да се концентрира много по-лесно, отколкото се смяташе преди.

Психолози са открили, че участниците, които медитирали 20 минути на ден за четири дни, показали явно подобрение в своите критични познавателни умения и се представили значително по-добре в познавателните тестове в сравнение с контролната група.

„Това, което можем да видим в резултатите на поведенческите тестове, е нещо съпоставимо с резултатите, документирани след много по-дълги тренировки”, каза д-р Фадел Зейдан (Fadel Zeidan) в официално съобщение. Зейдан е изследовател в Медицинската школа към университета „Уейк Форест” и е завършил докторатура в Университета на Северна Каролина в Шарлот (САЩ), където е провел изследването си.

„Казано по-просто, големите подобрения, които открихме само след четири дни медитация, са наистина изненадващи”, отбеляза Зейдан. „Това идва да покаже, че съзнанието всъщност може лесно да бъде променено и силно повлияно, особено чрез медитация.”

Проучването е публикувано в брой на сп. Consciousness and Cognition от 2 април тази година.

В експеримента са участвали 63 студенти доброволци. Участниците били разделени на две групи, едната от които медитирали, а другата слушали книга, четена на глас („Хобитът” на Дж. Р. Р. Толкин) за еднакви периоди от време.

Преди и след сесиите за медитация и четене, участниците били подлагани на множество поведенчески тестове, оценяващи настроение, памет, наблюдателност, внимание и бдителност.

Двете групи се представили почти еднакво във всички тестове в началото на експеримента. И на двете групи се подобрили измерванията за настроение в края на проучването. Но само групата, която медитирала, подобрила значително представянето си в познавателните тестове. Групата, която медитирала, получила 10 пъти по-добър резултат в предизвикателен тест, който включвал поддържането на способността за концентрация докато съзнанието е заето с друга информация.

„Групата, която медитира, се справи много по-добре на всички познавателни тестове, които бяха времево ограничени”, каза Зейдан. „В задачи, при които участниците трябваше да обработят информация под времево ограничение, предизвикващо стрес, групата, преминала кратко обучение по запаметяване, се представи значително по-добре.”

„По-нататъшно проучване е необходимо”, подчерта той, отбелязвайки, че изследванията на мозъка биха били полезни при потвърждаване на промените в мозъка, отчетени от поведенческите тестове. „Но показаното изглежда значително доказателство на идеята, че сме способни да правим подобрение в собственото си съзнание при възпроизвеждането на знания – най-вече в способността да поддържаме концентрация и бдителност – в рамките на една седмица”, каза той.

Зейдан отбеляза, че кратката медитация само подготвя съзнанието за дейност, но не е задължително ефектът да е постоянен. Следователно, за да се постигне дълготраен ефект е необходима редовна медитация.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!