Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Wu Tsen-His, Epoch Times

Самоубийствата във Foxconn: дълбоко в лисичата дупка

Стар трик на китайския комунистически режим е да се прицелва в тайванските бизнеси – твърди Као Уейпанг (Kao Weipang), ръководител на тайванската асоциация „Жертви на инвестициите в Китай” (Victims of Investment in China Association / VICA). – Когато видях единодушната критика на контролираните от китайското правителство медии, знаех, че тук не става въпрос само за самоубийствата. Те се опитват да докарат до фалит Тери Гоу”…

Тринадесетте тазгодишни опита за самоубийство на китайски работници в производствения гигант Foxconn привлякоха международното внимание и критики към Foxconn заради експлоатацията и лошото отношение към работниците.

Демонстранти развяват протестен банер, гласящ: "Спрете фабриките от кръв и пот, върнете щастливото общество" до портрет на Тери Гоу, директор на Foxconn
Демонстранти развяват протестен банер, гласящ: "Спрете фабриките от кръв и пот, върнете щастливото общество" до портрет на Тери Гоу, директор на Foxconn, по време на митинг пред изложбена зала в Тайпе на 1 юни т.г. (Patrick Lin/Getty Images)

Докато повечето репортажи се съсредоточават върху обвиненията за крайно нехигиенични условия на работа и икономическите последици от случая, някои китайски експерти подозират, че широката публичност е резултат от политическа намеса в полза на китайските конкуренти на Foxconn.

Тери Гоу (Terry Gou), шестдесетгодишен, е основател и изпълнителен директор на базираната в Тайван Hon Hai Precision Industry Co. Тайванският магнат отваря първата китайска фабрика през 1988 г. в Шенджен (Shenzhen) – специална икономическа зона на север от Хонконг. Оттогава Foxconn бързо се развива до най-големия производител на електроника и компютърни компоненти в света. Той има стабилни договори с Nokia, Sony, Apple, Dell и много други, както и 800 000 служители, 300 000 от които са в Шежджен.

Foxconn в надпреварата срещу Пекин

Кошмарът за Foxconn започва през 2008 г., когато Гоу се оплаква пред пекинските власти от своя главен местен конкурент, BYD. BYD е оглавена от Уанг Чуанфу (Wang Chuanfu), член на постоянния комитет на Националния народен конгрес – най-влиятелният орган на комунистическата партия.

Напрежението между Foxconn и BYD се заражда още през 2003 г., когато според Foxconn BYD успява да привлече над 400 ключови служители от екипа на Foxconn, работещ за Nokia. Заедно с тях към BYD изтичат вътрешни документи на Foxconn. Компанията обвинява BYD и в копиране на нейния бизнес модел.

През 2006 г. Тери Гоу съди BYD за кражба на търговски тайни. BYD печели делото и на свой ред съди Foxconn за подкупи и подправяне на доказателства, което довежда до ареста на някои от служителите на Foxconn.

През същия период BYD издърпва значително количество бизнеси от Foxconn, подбивайки цените на тайванския конкурент. През 2008 г. BYD надминава Foxconn по годишен доход и по приход от акция. През 2009 г. компанията Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет купува 10 процента от BYD за 230 млн. щ.д.

Гоу решава да потърси помощ от централното правителство, което, според бивш високопоставен мениджър на Foxconn, е фаталната му грешка. „Оттогава – споделя оттеглилият се мениджър – Тери Гоу има много трудни моменти в оцеляването си там.”

По думите на Као Уейпанг от VICA подобна комуникация с централното правителство често водят до опасности.

„Доколкото знам, през годините нито една тайванска жертва не е получила справедливост [от по-висшите власти]”, сподели той.

Подозрителни самоубийства

Някои факти около самоубийствата във Foxconn повдигат въпроса дали наистина са били самоубийства или убийства. Така например, според сведенията за деветата жертва, тя е скочила от високо, за да се самоубие, но същевременно по тялото на жертвата са открити четири рани от нож.

Някои от жертвите, както и други работници във Foxconn, са били жестоко малтретирани и тормозени от охраната на компанията. Империята Foxconn се слави с тежката ръка на строгата си охрана.

Голям брой блогъри, представящи се като бивши служители на Foxconn, са заявили, че охраната на компанията често задържа и тормози служители, но за това никога не й е потърсена отговорност.

През януари 2009 г. репортер на Reuters, който снимал в комплекса на фабриката от главния път, бил малтретиран от охранителите. Репортерът извикал местната полиция, която се намесила, но охранителите не били разпитани или задържани. Полицията дала на репортера опцията да попълни жалба, но според Reuters му било казано: „Свободен сте да правите каквото искате… Но това е Foxconn и тук те имат специален статус. Молим ви да проявите разбиране”.

Тайванският адвокат Уинифред Тунг (Winifred Tung) описва в неотдавнашно интервю за Radio Taiwan International как много тайвански бизнеси са били банкрутирани от шпиони, изпратени от китайските власти да се домогнат до ключови технологии. Охранителният екип често играе роля в този индустриален шпионаж.

По думите на Тунг е трудно да се разбере за кого работят охранителите в действителност. „Когато дойдат да кандидатстват за работа, не знаеш още кой им плаща”, каза той.

Друго подозрително по отношение на убийствата е степента, до която те получиха отзвук в китайските държавно-управлявани медии през април и май. Критиката от устата на Китайската комунистическа партия (ККП), новинарската агенция Xinhua, бе особено остра.

Според Тунг това е силно и ясно послание. „Китайските медии наистина отразяват негативни новини от време на време – коментира той. – Но подобна остра критика обикновено се появява в медиите в региони извън въпросния инцидент. Този път, обаче, отзвукът е из цялата страна.”

Репортажите се фокусират главно върху социалните проблеми около случаите на самоубийства, като ниско заплащане, висок ръст на самоубийствата, системата за регистрация на домакинства и потискането на работните екипи. Същите теми преобладават и в дискусиите в чуждестранния печат.

Но след това внезапно репортажите и дискусиите относно Foxconn бяха блокирани от китайските медии и главните уеб страници. Това се случи, когато коментиращите започнаха да гледат отвъд мениджърските проблеми на Foxconn, към скритите проблеми с политическата, административна и съдебна система.

За самия Тери Гуо атаката може и да е била неочаквана, имайки предвид големия принос на компанията към БВП на Китай. Но за режима тайванската компания може да е изживяла полезността си и да не може вече да бъде разглеждана като нищо повече от препятствие за нейния подкрепен от правителството конкурент.

Или както гласи известна в Китай поговорка, „След като заекът е уловен, кучето може да бъде сготвено за вечеря”.



Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!