Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Gu Qing'er, Epoch Times

Сблъсък между китайски полицаи и селяни заради разграбване на земя

Полицията използвала сълзотворен газ, за да прогони протестиращите, арестувала десетки и ранила няколко души от град Тайюн (Taiyun), провинция Шанши ((Shanxi). Твърди се, че протестите избухнали заради конфискувана собственост в резултат на правителствена корупция…

Жители на село Ди, окръг Тайюн казват, че Ма Джинкай, местен секретар на комунистическата партия и управляващ селото им, е корумпиран и въпреки че те често докладвали проблемите на по-високи инстанции, властите не предприемат действия, за да ги разрешат.

 

Жители на село Ди, провинция Шанши (Shanxi), протестират срещу разграбване на земя от селски служители.
Жители на село Ди, провинция Шанши (Shanxi), протестират срещу разграбване на земя от селски служители. (Internet photo)
Селяни държат банер, гласящ: "Върнете ми земята".
Селяни държат банер, гласящ: "Върнете ми земята". (Internet photo)

Според селяните, Ма е конфискувал тяхната земя с обещанието да им построи къщи. Но след като сградите били довършени, Ма отказал да ги предостави на селяните. Някои жители били оставени без подслон и трябвало да наемат или купят жилище, като в допълнение изгубили и източника си на приходи, тъй като и обработваемата им земя също била отнета.

Според онлайн изявление от един селянин и негов близък, група от около 20 мъже от селото се събрали пред жилището на Ма сутринта на 26 май. Наскоро след това там пристигнали група мъже с маски на лицата и каски, и започнали да бият протестиращите с палки, гонейки ги от там.

Разгневени от инцидента, селяни отишли да протестират пред местното полицейско управление. Те носели банери, гласящи: „Върнете ми земята” и „Имаме право да оцеляваме”. Те също така изискали Ма да обясни какво е направил с парите, спечелени от застрояването и продажбата на тяхната земя.

Селският комисар безуспешно се опитал да преговаря със селяните. Двадесет минути по-късно, началникът и заместник-началникът на област Шиаодиан (Xiaodian) пристигнали с три автомобила за борба с безредиците и със стотици въоръжени полицаи.

Според онлайн изявлението на селяните, полицаите имали щитове, палки и сълзотворен газ. Те започнали да бият невъоръжените жители с палки и пуснали сълзотворния газ.

Свидетел на събитието сподели за Epoch Times, че имало около хиляда селяни и триста-четиристотин полицаи.

„Потушаването приключи следобед около пет часа. Близо петдесет души бяха арестувани. Някои от тях бяха освободени. Около пет души бяха хоспитализирани”, каза очевидецът.

Epoch Times попита управляващият селото, Ма Джинкай, за твърденията на селяните за корупция. Ма отговори: „Трябва да дойдете и видите. Не мога да го обясня по телефона.”

Местното правителство блокира информацията за инцидента. От това, което може да се разбере от снимките, публикувани от селяните в Интернет, полицаите имат електрически палки в ръцете си.

Селяните казват, че Ма притежава няколко скъпи коли и че започнал бизнес с парите, спечелени от конфискуваната земя. Те твърдят, че сега той има активи за близо 50 милиона щатски долара.

Селяните, обаче, остават без обработваема земя и трябва да търсят друга работа, за да осигурят прехраната си.

Насилствени изселвания за целите на инфраструктурата или заради луксозни застроявания са всекидневие в Китай и са станали източник на гняв и неспокойствие, особено заради обикновено неадекватната компенсация, давана на собствениците на земята.

Департаментът по социология към Пекинския университет „Цингуа” (Tsinghua) неотдавна докладва:

„Разрастващите се социални конфликти, произтичащи от нарушаването на човешките права и правата на собственост, най-вече свързани с насилственото отнемане на имущество, следващо събарянето на частни домове и неизплащане на заплати, са посочвани като водещи причини за нестабилността на Китай днес.”

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!