Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Хонконг: 150 000 души се събраха за 21-та годишнина от 4-ти юни

Около 150 000 участници се събраха на възпоменание с бдение във Виктория Парк

Около 150 000 участници се събраха на възпоменание с бдение във Виктория Парк, Хонконг, на 4 юни 2010г., по случай 21-годишнината от избиванията на пл. Тянанмън, Пекин, Китай. ( Epoch Times)

ХОНКОНГ - За да отбележи 21-годишнината от избиванията на пл. Тянанмън, Хонконгският алианс за подкрепа на патриотични демократични движения в Китай (Hong Kong Alliance in Support of Patriotic Democratic Movements in China / Алианса), организира възпоменание с бдение във Виктория Парк на 4 юни 2010г. Хонконг продължава да бъде единственото място на китайска почва, където са разрешени възпоменания на събитията от 1989г…

Жето Уа (Szeto Wah), председател на Алианса, каза по време на възпоменанието, че макар да е на 79 години и да страда от рак, докато е жив ще продължава да присъства на такива събития, получаващи подкрепата на техни привърженици.

Баща и син по време на бдението, Виктория Парк, Хонконг, 4 юни 2010г.

Баща и син по време на бдението, Виктория Парк, Хонконг, 4 юни 2010г. (Wen Hanlin / Epoch Times)

Млада двойка по време на бдението, Виктория Парк, Хонконг, 4 юни 2010г.

Млада двойка по време на бдението, Виктория Парк, Хонконг, 4 юни 2010г. (Wen Hanlin / Epoch Times)

Потискане

Жето сподели, че при тазгодишните дейности по организиране на събитието от Алианса, е имало повече намеса в сравнение с предходни години. Полицията конфискувала две статуи на "Богинята на демокрацията", както и дърворезба, изобразяваща избиванията през ‘89-та година, като арестувала и 13 служители на Алианса.

Освен това, макар да твърдял, че отстоява "политически неутралитет", Китайският университет на Хонконг (Chinese University of Hong Kong / КУХ), първоначално отказал да позволи статуята на "Богинята на демокрацията" да се показва на територията на университета.

Въпреки, че Жето очаква още проблеми, той спомена, че Алиансът ще бъде още по-решителен в своите мерки срещу потискането.

Той изказа благодарност на студентите от КУХ за техните усилия все пак да издигнат статуята и да изложат скулптурата, изобразяваща картини от кръвопролитията на пл. Тянанмън. За Жето тези усилия са символ на приемственост и готовност на младото поколение да поеме факела на тази идея.

Ерик Лай (Eric Lai), председател на студентския съюз на КУХ, заяви, че отказът на университета да приеме новата статуя е равносилно на потискане свободата на словото. Той призова университета да подкрепи излагането на статуята на публично място, като покани гражданите след бдението да отнесат статуята в университета.

Протест пред Бюрото

След бдението, над 40 демонстранти протестираха пред Бюрото за взаимни връзки с хонконгския административен район, към Централното китайско правителство. Полицията предупреди демонстрантите чрез високоговорители, че това е незаконно събиране, защото не са подали заявление за разрешително.

Статуята на "Богинята на демокрацията" и скулптурата бяха отнесени в КУХ след полунощ на 4 юни, съпроводени от подкрепата на много студенти и гражданите по протежение на пътя.

Властите на университета, които първоначално отказаха да приемат новата статуя на "Богинята на демокрацията", бяха подложени на критика от всички страни за неизпълнение на задължението си да толерират различни гледни точки, в резултат на което те отмениха решението си.

След бдението студентският съюз постави новата статуя и скулптурата на площада пред гарата до КУХ. От университета заявиха, че дисплея на двата експоната е временна мярка и че ще продължат да работят със студентите за обсъждане бъдещето на експонатите.

Участието се очаква да расте

Двадесет и една години са минали от кръвопролитията на Тянанмън на 4 юни 1989 г., и макар правителството на Хонконг да оказва нарастващ натиск през последните години за потискане на честванията, това не е спряло обществеността на Хонконг и неговите гости от континентален Китай, да участват във възпоменанията.

Интервюирани граждани споделиха пред Epoch Times, че от 1997 г. насам наличното пространство за политическа дейност в Хонконг се свива. Те не си правят илюзиите, че китайският комунистически режим ще преразгледа някои от несправедливостите, извършени срещу демократичното движение на пл. Тянанмън, но според тях с тази дейност се дава възможност на хората да съпоставят разликите между диктатура и демокрация, както и да подчертаят стойността на демокрацията и свободата.

Група ученици от средно училище каза, че това е първото им участие в бдение, и че те знаят за събитията, тъй като училището канило г-н Жето да говори пред тях.

Един от учениците, на име Ма, разказа как родителите му са били около 20-годишни, когато са станали кръвопролитията, и как те са участвали в 1 500 000-та демонстрация през 1989 година. Той каза, че родителите му са в подкрепа на възпоменанието и че са го помолили да не забравя за тези избивания.

Една учителка, на име Ли, която бе довела ученици на възпоменанието, заяви, че това е вторият път, когато тя довежда ученици на събитието. Поради поведението на потискане от страна на хонконгското правителство, тя каза, че има съмнения относно обещанието на комунистическия режим за "една държава, две системи".

Г-н Сан от континентален Китай, каза, че според него натискът от страна на хонконгското правителство само ще накара повече хора да се включат.

Бдението със свещи приключи в 22:00 ч. Алиансът обяви, че 150 000 души са взели участие във възпоменанието, докато според полицията е имало около 113 000 участници.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!