Следвайте "Буднаера" в Телеграм

kafene.net

Внимание: бабаити зад волана!

Deutsche Welle

България държи едно от последните места в ЕС по сигурност на пътя. Последните данни говорят дори за увеличен брой на жертвите по българските пътища. На някои от причините за тази тъжна статистика се спира Емилиян Лилов.

Спомняте ли си вица за шофьора-джигит, който препускал през всички кръстовища на червено, но спирал точно когато светофарът светвал зелено - за да не го отнесе джигитът отдясно или отляво, минаващ естествено на червено?

Този виц е много показателен за манталитета на немалко шофьори в България, които на пътя се изживяват като истински богове.

Бутат, притискат, убиват...

Леко брадясали и дебеловрати джигити, скрити зад тъмните си очила и тъмните стъкла на лъскавите си джипове и скъпи лимузини, гледащи мръсно и отвисоко останалите участници в движението.

Не защото има някаква неотложна нужда за подобно безпардонно и лишено от всякакъв смисъл поведение на пътя, а защото така са свикнали - да се бутат, да засичат, притискат, дори да изтласкват от пътното платно. Ей така, за кеф.

Комбинацията от бабаитлък на пътя плюс липса на всякакъв респект пред закона и към човешкия живот плюс неефективни мерки срещу тази уродлива безпардонност ражда само едно - безпощадната и кървава война, която открай време се води по българските пътища.

Разбира се, за нея има и много други причини. Но ниската култура на част от участниците в движението, а не толкова лошото състояние на българските пътища, според мен е сред основните причини за високата смъртност на пътя в България.

Само така си обяснявам например случая в Сандански от преди няколко месеца, при който джип помете първокласник на пешеходна пътека. И той не е единствен - на всеки 3 часа в България автомобил блъска пешеходец, а страната е безспорен лидер в Европа по убити пешеходци.

Как например да си обясним, че в Германия - страната с най-тежкия автомобилен трафик на континента - от година на година все по-малко хора намират смъртта си в катастрофи, докато в България тази тенденция е обърната?

Очевидно германците имат (или правят) нещо, което в България липсва. Без да съм специалист, веднага се сещам за няколко такива мерки, които са първо - евтини и второ - показват бързо добри резултати.

"Зона 30" - това са зони в населените места, в които максималната разрешена скорост е 30 км/ч. Изграждането им в Германия започва през 1980 година, днес броят им надхвърля 17.000.

В Холандия след въвеждането на "зони 30", вместо разрешените дотогава 50 км/ч, е постигнато намаление на нараняванията средно с 25%. В България тази ефективна мярка не се прилага поради липса на нормативна уредба и съответни стандарти за изграждането й.

И без храсти може...

Нулева концентрация на алкохол - вече има страни в света, където и 0.1 промила се смятат за нарушение. България, където 40 на сто от катастрофите се дължат на употреба на алкохол, може би не е зле да заеме испанския опит - там направо ти конфискуват колата, ако те хванат почерпен зад волана!

Строги санкции, надежден контрол - освен за употреба на алкохол, драстично трябва да бъдат повишени санкциите и за превишена скорост, отнемане на предимство, преминаване на червен светофар.

В Германия глобата за превишена скорост в града достига 760 евро, от 75 до 400 евро напр. е санкцията за неспазване на дистанция. Нарушенията се регистрират от камери, известията пристигат по пощата, а глобите се плащат по електронен път.

Казано иначе - няма пряк контакт между нарушители и органите на реда, които (вкл.) поради тази причина няма как да подкупиш. Ако това заработи и в България, тази схема много бързо би извадила полицаите от храстите и би изпратила в историята порочни практики и навици, криещи се зад култови фрази като "и кво праим сега?".

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!