Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Gu Qing'er, Epoch Times

Хиляда жители на село апелират на колене в търсене на справедливост

Над хиляда жители на две села коленичиха, за да апелират пред кметството си в Китай. Кметът, отказал да се срещне с тях, бе свален от поста си…

Апелиращите са от две села в гр. Джуангхе (Zhuanghe) в северозападната китайска провинция Ляонинг (Liaoning). Те направили опит да се срещнат с кмета Сун Минг (Sun Ming) на 13 април тази година.

Снимки и репортаж от инцидента бяха публикувани в Интернет и бързо се превърнаха в главна тема за страната. Според репортаж от Xinhua News от 25 април, Общинският партиен комитет на Далиан (Dalian) поискал оставката на г-н Сун заради неуспешното му справяне с инцидента и създаването на неудобна ситуация за китайския режим.

Над хиляда жители на две села в гр. Джуангхе (Zhuanghe) в северозападната китайска провинция Ляонинг (Liaoning) коленичиха пред кметството на 13 април 2010 г. с настояване за среща с кмета.
Над хиляда жители на две села в гр. Джуангхе (Zhuanghe) в северозападната китайска провинция Ляонинг (Liaoning) коленичиха пред кметството на 13 април 2010 г. с настояване за среща с кмета. (we54.com)

Историята започва на 7 април тази година, когато около 400 жители на с. Хайянг (Haiyang) отиват при селския комитет, за да настояват за компенсации, които са им били обещани за изземването на земите им, но партийният секретар на селото, Лиу Чинглян (Liu Qinglian), отказва да изпълни молбата им. Тогава жителите на селото отиват да апелират в кметството на гр. Джуангхе, но не получават отговор. На 9 април те отново посещават кметството и служител им обещава да отговори на искането им до 12 април. След като на 13 април отново няма отговор, хората отново отиват да апелират и дори дълго време чакат чиновниците да излязат. Накрая падат на колене пред кметството.

Г-н Сун, жител на с. Лонгуангмяо (Longwangmiao), сподели пред Epoch Times, че са искали да съобщят за подкупничеството, нехайството и незаконното присвояване на правителствени фондове на партиен кадър от селото. По думите му цялото село се е противопоставяло на този кадър и са искали свалянето му от поста. „Искахме и одит на счетоводните записи на селото”, добави Сун.

По-късно апелиращите отиват в градския комитет на Джуангхе, но и това пътуване завършва с неуспех. От 13 април те ходят до кметството на Джуангхе всеки ден. На 23 април над 100 души от с. Хайянг с насилствено разпръснати от полицията, като някои са арестувани.

„Днес правителството изпрати много полицаи. Те удряха хора и имаше сблъсък между селяните и полицията. Този инцидент оказа голямо влияние”, каза жителят на селото г-н Суи (Sui) в телефонно интервю за Epoch Times.

Официално изявление на властите в Джуангхе гласи, че градският Комитет по дисциплинарна инспекция е организирал група със специалната задача да разследва повдигнатите от селяните въпроси и че към 21 април се провеждат различни задачи по организиран и систематичен начин. Според изявлението също така е бил предложен план за компенсация за земите.

Публикации в Интернет от жителите на селото предполагат, че Лиу Чинглян е събрал стотици милиони юана (1 млн. юана се равняват на 146 473 щ.д.) от жители на селата за няколко години под претекста култивиране на миди. Той подписал споразумение, обещавайки да предостави 60% възвръщаемост на хората. През 2009 г. обаче прекратил споразумението. През последните две години кадри от двете села се замесили в бизнеса с недвижимо имущество, продавайки земи, морски и планински имоти, но жителите на селата не получили никакви пари.

По думите на г-н Сун стойността на дължимата им компенсация за изземването на земите им възлиза на загуба от десетки милиони юани. Земята е била продавана без съгласието на селяните. В двете села не е имало никаква конференция за последните шест години. Жителите им не знаят цената, на която е била продавана земята им, нито как са били употребени парите. Информация от голямо значение се пази в тайна. Когато предприемачите пристигнали, те започнали да се борят със селяните, заявявайки, че „те са платили на правителството и са купили земята”.

Експертът по китайски въпроси, г-н Ху Шингдоу (Hu Xingdou), коментира пред китайска медия следното: „Трудно е да си представим, че правителствен служител ще откаже да се срещне с петиционери, които са на колене, в една съвременна държава и общество. Това показва, че на местните правителствени чиновници им липсва политическа грамотност и разбиране за работа и комуникация с народа.” По думите му те все още се придържат към старото схващане, че чиновниците са над хората и че ролята им е да ги потискат. Не мислят в насоката за разрешаване на проблеми, което довежда единствено до възникване на още повече конфликти.

Epoch Times се свърза с офиса на администрацията на град Джуангхе, откъдето бе съобщено, че служителите се отнасят към въпроса много сериозно и работят за разрешаването на проблема. Телефонното обаждане до Селския комитет на Лонгуангмяо не даде резултат – последва рязко затваряне отсреща.


Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!