Следвайте "Буднаера" в Телеграм

"Въпросът с Фалун Гонг е в сърцевината на всички политически въпроси в Китай"

Г-н У Баоджанг

Г-н У Баоджанг (Wang Hong/ Epoch Times)

...твърди У Баоджонг (Wu Baozhang), бивш директор на китайскоезичния Radio France Internationale (RFI), споделил пред възгледите си относно въпроса с Фалун Гонг и отражението му върху китайското общество, разглеждайки бъдещи тенденции в Китай и позицията, от която демократичните държави разглеждат китайските въпроси...

Основен политически въпрос

„Смятам, че Инцидентът* от 25-ти април отбеляза началото на мирните протести като начин за китайския народ да се противопоставя на преследвания чрез разясняване на фактите и съпротивляване на лъжите и насилието на Китайската комунистическа партия (ККП)”, казва У. Той вижда това и като поставящо началото на китайските движения срещу насилието и борбата за човешки права в 21-ви век. „Годините на жестоко преследване и потисничество от страна на ККП не само не успяха да заличат Фалун Гонг, но вместо това го изтласкаха на върха по историческа и морална значимост.”

Преди да се пенсионира през 2003 г. У работи за новинарската агенция Шинхуа (Xinhua) в продължение на 28 години, а след това - за RFI още 13 години. По думите му той е наблюдавал Фалун Гонг от инцидента на 25 април 1999 г. насам и е стигнал до извода, че „въпросът с Фалун Гонг е в сърцевината на всички политически въпроси в Китай.”

„Не разглеждам това от гледната точка на Фалун Гонг. Разглеждам го като журналист, работещ в днешната социална среда”, казва той.

Въпреки че не може да се върне в Китай, У сподели, че е успявал да следи събитията в страната. „След години на жестоко преследване все още има много практикуващи Фалун Гонг на всяко обществено ниво в Китай. Когато все още бях в RFI преди пенсионирането си през 2003 г., чувах от свои приятели в Пекин, че получават често флаери на Фалун Гонг в пощенските си кутии.”

И докато по това време в Китай се разгръща преследване, У отбеляза, че е имало и паралелно развитие на нещата – Фалун Гонг същевременно се е превърнал в международно движение. Понастоящем има практикуващи Фалун Гонг на всички континенти по света. „Това показва, че принципите и ценностите на Фалун Гонг са били приети в широк мащаб не само от китайците, но и от хората в международен план”, казва У.

Като 70-годишен човек, оцелял всичките политически кампании на ККП от завземането й на властта в Китай (през 1949г.) насам, У твърди, че разбира ККП много добре. „Причината, поради която ККП постоянно провежда политически кампании през последните 60 години, е единствено утвърждаване на управлението й.” По думите му, през всички политически движения ККП винаги е била успешна в своите кампании на преследване, дори до степента на пълно „превъзпитаване” на жертвите си. Някои предишни дисиденти дори „променят мнението си и възхваляват ККП, след като са били преследвани от нея”, споделя той.

„Под тиранията на ККП нито една преследвана група не е успяла да устои на преследване толкова смело и продължително, както Фалун Гонг, никоя група не е била в състояние да разобличи лъжите и насилието на ККП така изчерпателно, както Фалун Гонг. Никога.”

„Нито една група или жертви на тиранията на ККП не са били в състояние да заведат съдебни дела зад граница срещу ръководителя на преследването, както направи Фалун Гонг срещу Джянг Земин, печелейки съчувствие и подкрепа от международната правосъдна общност. Никога”, продължава У.

„И нито една група, подложена на преследване от страна на ККП, не е била в състояние да събере група за сценични изкуства като Shen Yun Performing Arts, за да популяризира китайската традиционна култура по света. Мисля, че Shen Yun се превърна в класика на китайските сценични изкуства”, допълва журналистът.

Работил както за китайски, така и за задгранични медии, У сподели, че знае колко много усилия е вложила ККП в оказване на натиск върху западни медии. По думите му ККП често кани западни репортери в Пекин, за да им предаде ръководните принципи на ККП по отношение на репортажите.

През 2000 г., като директор на китайските програми на RFI, У получава телефонно обаждане от китайското посолство. Той отива в посолството и след няколко любезни коментара китайският служител извадил торба с материали – анти-Фалун Гонг пропаганда. „Надяваме се отсега нататък програмата ви да не отразява Фалун Гонг”, казал му служителят.

У можел да види, че ККП прави всичко по силите й, за да повлияе на международните медии с анти-Фалун Гонг пропаганда. Колкото до причината за това, той споделя следното: „Аз все повече се убеждавам, че това е, защото въпросът с Фалун Гонг действително стои в сърцевината на всички политически въпроси в Китай.”

Преследването носи популярност на Фалун Гонг

Според У причината за нервността на ККП по отношение на Фалун Гонг е, че от всички групи, преследвани от нея през годините, Фалун Гонг е единствената, която е изобличила щателно природата на ККП.

Освен това Фалун Гонг е завела успешно дела срещу ръководителя на преследването зад граница и в САЩ. „Никога не е имало подобна група в съвременната история на Китай”, посочва У.

„В началото ККП планираше да изличи Фалун Гонг за три месеца или година. Но е очевидно, че групата Фалун Гонг е неразрушима, защото е почтена и практикуващите й никога няма да се откажат от убежденията си. В този смисъл, колкото по-сурово ККП преследва Фалун Гонг, толкова по-бързо се устремява към собствената си гибел.”

* На 25 април 1999 г. около 10 000 китайски граждани, практикуващи Фалун Гонг, се събират спонтанно пред Държавното бюро по писмата и жалбите в Пекин, на мирен апел в защита на правото си да се отдадат на практиката на Истинност, Доброта и Търпение (принципите на Фалун Гонг). Събитието, известно като „Мирния апел на Фалун Гонг от 25-ти април”, запознава света с Фалун Гонг. Това слага началото на един мирен протест, продължаващ и до днес в различни форми, и провеждан от най-голямата група хора, някога подлагана на преследване в Китай.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!