Следвайте "Буднаера" в Телеграм

kafene.net

Последните ориенталци

ИВАН ГАРЕЛОВ
Новинар

Не сте ли си задавали въпроса защо на английски се казва Middle East (Среден изток), а ние го превеждаме Близък изток. Защото под Близък изток чужденците разбират България, Турция, под Среден – арабските страни, Израел, и под Далечен – Индокитай. На нас това хич не ни харесва и пропускаме Средния изток.

Ориент сме си и Ориент си оставаме. След като един такъв прост въпрос като пушенето на публични места не разрешихме на основата на културата, а с надмощието на депутати и лобисти – пушачи, над колегите им непушачи.

Тези хора в парламента въобще не са разбрали, че основата на демокрацията е защита правата на малцинството, и предпочетоха да се наложат силово, а като им слушам дебатите, направо ме хваща срам.

Казвам го аз, който съм бил пушач 50 години. Но през този половин век винаги съм се съобразявал, че не се пуши на масата, ако има дама, не се пуши въобще, ако не си поискал разрешение, не се пуши по време на хранене, и това го диктува доброто възпитание, а не някакви наредби.

Който ме познава, знае, че изповядвам въздържане от пушене и по време на пиене, защото димът разваля вкуса на алкохола, но ние си мислим, че е много мъжкарско да димим в лицата на хората около нас.

И това е само елемент от ориенталската ни култура, от която не искаме да избягаме, макар че нашите съседи учудващо бързо възприемат европейските норми и правила.

Погледнете в какъв бардак сме превърнали милата ни Родина – мръсотия, казина на всяка улица, бардаци с платен секс редом до културните институти в центъра. Няма друг европейски град като София. Тя напомня само крайните квартали с емигрантско население.

Не си въобразявайте, че чужденците идват тук заради историята и културата ни. Напротив – заради отсъствието на история и култура. Идват заради евтин алкохол и евтин секс. Толкова ли не ни е срам? Казвам го като човек, който не е чужд на човешките съблазни.

Ние сме като клоака. Това ли е нашата идентичност, с която толкова се гордеят националистите. Искам да се гордея с благополучието и културата на народа си сега, а не с кървави битки в миналото.

В тази мръсна, опушена, смрадлива атмосфера културните ни интереси се свеждат до кавгата между Митко Щерев и Лили Иванова. Забележете само как се води този спор – със забрани да се изпълнява музика.

Не се накомандвахме, не се изпозабранявахме. У нас все още живее отрядникът с червената лента, който пита заплашително „Ти знаеш ли кой съм аз?”.

Подсмиват се сега на Вежди Рашидов, че тръгнал да прави български Лувър. Няма си представа той какво го чака. Още повече че наистина ще има трудности. Ще го построи Лувъра, но с какво ще го пълним? Какво толкова ще покажем, че да привличаме чуждите туристи?

Да, имаме прекрасно свое изкуство, но колко десетилетия сме стоели встрани от световните процеси, от модерните тенденции. Ще процъфти ли Лувърът в един мръсен град? Чалгата и бардаците срещу българския Лувър - кой мислите ще победи?

Прибавете към това корупцията, агресията, престъпността. В белия свят се борят срещу монополите и картелите. У нас искат да заковат най-ниска цена на хляба.

Лекарствата на свободна продажба са по-евтини от тези по здравната каса. Ясно е, че има сделка с големи комисиони, които вдигат цената. Но наглостта няма граници – не трябвало да се допускат ниски цени на свободна продажба. Тоест да се узакони грабежът.

В средата, в която живеем и дишаме, какво да чакаме от нашите политици и държавници? В навечерието на 1 май министърът на труда Тотю Младенов каза, че който иска да стачкува, да ходи в Гърция. Там стачкували всеки ден. Да не говорим за пренебрежителния тон, с който си позволява да говори за нашата съседка.

Можем само да завиждаме на гърците за това, че знаят да бранят своите интереси. Но откъде това ориенталско пренебрежение към законното право на хората да протестират. Изглежда, не е случайно, че въпросният министър според социолозите е с най-голямо неодобрение (след Дянков).

Щял да ни прави средноевропейска държава премиерът. Но първо трябва да се издърпаме за косите от ориенталската смрад. Да почне от своите министри и да не се плаши толкова да въвежда европейски ред и правила.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!